Škodovky se budou kamarádit s Androidem. Proč jim nevoní Apple? [Rozhovor]

Automobily značky Škoda budou přímo podporovat nové mobilní telefony s Androidem, volání Applu firma nevyslyšela.

Na nedávné prezentaci I/O firmy Google 26. června byla představena řada automobilek, ty totiž vstoupily do tzv. Open Automotive Alliance. Mezi nimi byla i Škoda Auto. Cílem OAA je zpřístupnit a využít systém Android v automobilu jako navigaci, přehrávač hudby, telefon. Jedná se tedy o přímou konkurenci CarPlay od Apple.

CarPlay je technologie, která vám dovolí při řízení snadněji obsluhovat iPhone. Služba dokáže obsluhovat hlasové hovory, používat mapovou aplikaci, plánovat cestu, poslouchat hudbu i přistupovat ke zprávám. To vše jednoduše prostřednictvím pouhého slova nebo dotyku.

Řidiči budou schopni – v závislosti na míře integrace od toho kterého výrobce – obsluhovat CarPlay jak prostřednictvím nativního ovládacího prostředí konkrétního automobilu, tak i hlasovými příkazy po stisknutí speciálního tlačítka na volantu. Více o CarPlay najdete v našich článcích Apple CarPlay: chytřejší, bezpečnější i zábavnější iPhone v autěK čemu je Applu CarPlay?

OAA, Open Automotive Alliance, I/O, Google
Google představuje na akci I/O členy Open Automotive Alliance. Foto: 9to5Mac.com

Naše otázky zodpověděl Ing. Vítězslav Pelc, PR manažer společnosti.

Od kdy bude systém Google Auto nasazen a ve kterých modelech vozů?
Vývoj informačních technologií, systémů a s tím spojených inovací je dlouhodobý projekt. V tuto chvíli vám s ohledem na zachování obchodního tajemství nemůžeme bohužel specifikovat, kdy nebo v kterém konkrétním budoucím modelu značky Škoda budou k dispozici.

Proč byl vybrán právě operační systém Android?

S ohledem na značné rozšíření chytrých telefonů, tabletů apod. zákazníci stále více vyžadují propojení mobilních přístrojů s automobilem. Vstup do Open Automotive Alliance je pro domácí automobilku důležitým krokem k tomu, aby mohla v budoucnu představit dostatečně atraktivní nabídku. Naše interní průzkumy ukazují, že zákazníci naší značky využívají ve svých mobilních zařízeních, v největší míře, právě tuto platformu OS.

Neuvažujete jako jiné automobilky o tom, že budete podporovat i konkurenční CarPlay?
V tuto chvíli se soustřeďujeme primárně na operační systém Android, ale do budoucna nevylučujeme rozšíření i na další platformy.

Zdá se, že automobilový trh je pro IT společnosti velmi zajímavý. Apple na začátku července oznámil vstup dalších automobilek do svého projektu CarPlay, celkově jich je již 29 pod jeho křídly. Open Automotive Alliance čítá 28 a z to 17 automobilek se rozhodlo podporovat oba systémy. Karty ještě nejsou rozdány a bude zajímavé sledovat, kam se systémy používané v automobilech vyvinou. Avšak vzhledem k tomu, že se projektu CarPlay neúčastní ani mateřský Wolkswagen a ani většina dalších značek sdružených v celém koncernu (například Audi CarPlay podporu hlásá), se dá předpokládat, že v této oblasti neměla Škoda Auto příliš na výběr.

12 komentářů: „Škodovky se budou kamarádit s Androidem. Proč jim nevoní Apple? [Rozhovor]

      • avatar
        10. 07. 2014 (10:48)
        Trvalý odkaz

        A co to teda opravit?

          • avatar
            10. 07. 2014 (11:01)
            Trvalý odkaz

            V době psaní mého komentáře ne. Každopádně teď už ano.

          • avatar
            10. 07. 2014 (11:09)
            Trvalý odkaz

            Vážně, nekecám :) Opraveno bylo tři minuty před odesláním vašeho komentáře. Nicméně spojení proxy serveru a lokální cache prohlížeče může mít setrvačnost, kterou neovlivním (například Safari je expert v tom, vzít si stránku z proxy serveru, přestože už je označena jako neaktuální bez ohledu na skutečný stav, často změnu zaregistruje třeba až po čtvrt hodině).

            Nicméně jsem rád, že už probublal i k vám aktuální stav :)

      • avatar
        10. 07. 2014 (12:47)
        Trvalý odkaz

        Ja myslim ze to skonci jako SW uprava:-)) ze v ceniku budou obe platformy a automobilky za nemalou uplatu zaktivuji system jaky bude treba…

  • avatar
    10. 07. 2014 (10:52)
    Trvalý odkaz

    Skoda jsou burani. Nic jineho jsem ani necekal.

  • avatar
    12. 07. 2014 (23:17)
    Trvalý odkaz

    Tak ona Audi hlásá kde co. Ze začátku hlásala jednoznačnou podporu Googlu. „Naše interní průzkumy ukazují, že zákazníci naší značky využívají ve svých mobilních zařízeních, v největší míře,..“. Blbec, chtěl bych vidět, jak to prozkoumával. Interně. Spěje to stejně k tomu, že nakonec je trh donutí k možnosti volby. Zatím možná ne, ale trvat to dlouho nebude.

    • avatar
      14. 07. 2014 (12:23)
      Trvalý odkaz

      Dal jsem si tu práci a propočítával jsem počet prodaných Škodovek a zastoupení operačního systému Android a iOS v jednotlivých zemích. Vyšlo mi, že je to přibližně 50:50. O převaze Androidu bych tedy moc nehovořil.

Komentáře nejsou povoleny.