Apple novinky: 30. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

PR povede mluvčí Bílého domu.

1Jedním z možných kandidátu na pozici vedoucího oddělení PR je bývalý prezidentský mluvčí Jay Carney. Zastupoval Bílý dům a prezidenta Obamu od února 2011 a před měsícem na svou funkci rezignoval. Důvody jeho odchodu nebyly zveřejněny. Sám Carney na otázku nových pracovních nabídek odpověděl poměrně vyhýbavě a konkrétní informace neposkytl.

Podle zahraničních webů je v kontaktu také s jablečnou společností, která pro své oddělení PR hledá přátelštějšího lídra, než byla Katie Cotton. Ta oddělení opustila po dvaceti letech a rozhodla se věnovat své rodině.

Zdroj

Řeč v patentového sporu

2Předmětem dalšího patentového sporu, který bude se společnosti Apple veden, je rozpoznávání řeči. Texaská firma Cedatech Holdings LLC vlastní od roku 2010 patent na integraci audio a video programů s aplikacemi. Podle soudního dokumentu Apple porušil a stále porušuje část patentu tím, že ve svých mobilních přístrojích využívá propojení audia s ostatními aplikacemi v operačním systému. Příkladem je aktuální model iPhone 5, který používá funkci rozpoznávání řeči jako vstup dat pro další programy.

Podle dostupných informací je společnosti Cadatech dalším „patentovým trolem“, který se snaží z velkých technologických firem získat finanční prostředky nákupem nebo podáváním vlastních patentů, za účelem jejich následného uplatnění v soudních sporech. Apple není jedinou firmou, kterou texaský holding žaluje. Současně totiž vede spor s HTC a Dell.

Zdroj

70 milionů iPhonů

3Podle zpráv The Wall Street Journal, zadal Apple svou největší objednávku v dějinách iPhone. U svých výrobních partnerů si objednal 70 – 80 milionů kusů nových telefonů. Tento počet by měl bych rozdělen mezi dva nové modely. Menší, s velikostí displeje 4.7 palců a větší s úhlopříčkou o délce 5.5 palců. Oba by měly být představeny v srpnu letošního roku.

Loňská objednávka iPhone 5c a 5s činila pouhých 50 – 60 milionů kusů a přesto musel zájemci o hliníkovou variantu několik týdnů čekat. Od té doby se zákazníci Applu rozrostli o klienty čínského operátora China Mobile, což není zanedbatelný počet. Nejspíš je tento fakt jedním z důvodů výrazně vyšší objednávky blížícího se modelu iPhone 6.

Zdroj

Apple spolkl 29 společností

Z pravidelného telefonního rozhovoru ke čtvrtletním finančním výsledkům vyplynulo mimo jiné i to, že cupertinský gigant koupil za posledních devět měsíců téměř třicítku menších společností.

Apple si tito informace velmi pečlivě stráží ale i přesto jsme se o některých akvizicích dozvěděli. Těmi nejčerstvějšími jsou společnosti LuxVue Technology, zaměřena na LED diody a společnosti Spotsetter, která vyvíjí vlastní, sociálně zaměřený algoritmus pro vyhledávání.

Začátkem roku Apple koupil Snappy Labs, jejíž produktem jsme mohli donedávna na svých přístrojích pořizovat fotografie. Testovací platforma TestFlight byla rovněž zakoupena začátkem roku a již jsme o ni měli možnost slyšet, coby součást nového iOS 8.

Dalšími společnostmi jsou PrimeSense – tvůrce 3D senzoru pro snímání pohybu, Topsy – specialista na analýzy sociálních médií, BroadMap – společnost zaměřena na tvorbu mapových podkladů, Catch – konkurent velmi populárního Evernote, Novauris – pracující na rozpoznávání řeči.

Některé z uvedených společností své propojení s technologickým gigantem potvrdily, a u některých se jedná pouze o dohady. Apple již jednou slovy svého mluvčího prohlásil, že nemá v úmyslů zveřejňovat výsledky svých nákupů a podávat k nim jakékoli další informace.

Zdroj