Apple novinky: 27. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě dvacátý sedmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

iPhone oslavil 7. narozeniny

1iPod, telefon a zařízení k prohlížení internetu – to vše v jedné malé krabičce s dotykovým ovládáním. iPhone naprosto změnil mobilní telefony a nastavil laťku nesmírně vysoko.

29.7. 2007 byl v USA zahájen prodej tohoto jedinečného vynálezu mobilní komunikace. Jediný 8GB model byl nabízen zákazníkům operátora AT&T za cenu 600 dolarů. Podpora aplikací třetích stran ještě nebyla a rovněž neexistoval žádný App Store. Tehdejší iOS byl na své funkce velmi skromný, ale svižný a stabilní.

Za sedm let své existence iPhone povyrostl a jeho systém i vše kolem něho dospělo. Přesto je vidět, že Apple stále zlepšuje a inovuje, a proto se i letos můžeme těšit na nový model. Možná nebude jen jeden.

Zdroj

Měsíční využití aplikací

2Poměrně netradiční průzkum provedla společnost Nielsen, která se tentokrát zaměřila na používání aplikací v iOS zařízeních. Z výsledků vyplývá, že v posledních dvou letech výrazně vzrostl čas strávený s mobilními aplikace, stejně tak jako jejich počet.

V roce 2011 jsme trávili v iOS 18 hodin a 18 minut měsíčně, na konci loňského roku to bylo již 30 hodin a 15 minut. A to navzdory tomu, že průměrný počet používaných aplikací měsíčně vzrostl nepatrně z 23.3 na 26.8. Čas věnovaný těmto programům se viditelně prodlužuje.

Nejlépe jsou na tom aplikace pro fotografování a zábavu. Čas jim věnovaný vzrostl o 131 % a 71 %. Kvalita přístrojů a jejich optiky se zvyšuje a to jim umožňuje mnohem častěji zastoupit kompakty v pořizování momentek. Hraní her je na iOS rovněž jako doma.
Není žádným překvapením, že čím je uživatel mladší, tím více času s iOS tráví.

Zdroj

Mormoni dostanou iPady

3Určitě jste se u nás již někdy setkali s mladými Američany ve společenském oděvu s batohem na zádech, jejichž bílé košile zdobí malá černobílá jmenovka. Jsou to zástupci Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Cestují po světě a svou víru šíří mezi ostatní. Vedení církve se rozhodlo posunout vybavení svých misionářů a zajistilo jim 32 tisíc iPadů mini, kterými je do konce příštího roků vybaví.

Nevypadá to však, že by si mladí věřící dostali své iPady zdarma. Ti, kteří si to dovolit nemohou, získají od církve finanční pomoc. Zařízení by měla obsahovat elektronickou verzí Bible, časopisy a další materiály, které by v měly pomáhat v plnění misí.

Je docela možné, že již letos o Vánocích uvidíme Mormony zpívat své chorály s malými tablety v ruce.

Zdroj

Apple opravuje mapy

4Uvedení vlastních mapových podkladů v iOS 6 bylo doprovázeno velkým množstvím stížností uživatelů na jejich nepřesnost. Výsledkem byla oficiální omluva jablečné společnosti a uživatelům byla dána možnost hlásit problémy, setkají-li se s nesrovnalostmi.

Dlouho to vypadalo, že všechny návrhy na úpravy padají do schránky, kterou nikdo nekontroluje. Během minulého týdne se však objevila v mobilních mapách nebývalá aktivita. Téměř každý den o cupertinské půlnoci začnou mapy stahovat opravná data. Uživatelé si všimli, že řada prohřešků již byla napravena. Rovněž nadšenci pozorují v tomto čase i neobvyklé chování celé aplikace.

Apple své mapy nenechává bez pozornosti a navýšení počtu pracovníků, kteří se jim věnují nese své ovoce.

Zdroj