Hlas lidu: víte, kolik výrobků od Applu najdete ve svých domácnostech?

V prvním letošním čísle časopisu SuperApple Magazín jste se mohli dozvědět více o tom, jak naši čtenáři vylepšují své Apple počítače. V anketě pro číslo následující jsme se zajímali o zastoupení a využití Apple přístrojů ve vašich domácnostech.

A pokud vám výsledky průzkumu v minulém čísle přišly překvapivé, budete v tomto údivu pokračovat i dnes. Řekněte sami – tipnuli byste, že celých třicet osm procent našich čtenářů, kteří se zúčastnili ankety, má doma sedm či více Apple produktů? Víme, že fanoušci Applu jsou věrní značce, ale tak vysoké množství překvapilo i nás. Druhou nejpočetnější kapitolou jsou tři Apple produkty (15 %), následovány pěti jablíčky (12 %) a pouhá tři procenta čtenářů mají pouze jeden jediný produkt od Applu

Nejzastoupenějším zařízením je mobilní telefon iPhone (23 %) s iPady obecně (25 %). Následuje klasický MacBook Pro s jedenácti procenty a MacBook Air s procenty osmi. Překvapivě nízké, konkrétně šest procent, je zastoupení iMaců.

hlas lidu apple doma 01

V duchu těchto dat není překvapivá informace, že 49 procent uživatelů používá nějaký druh síťového úložiště. Protože data mezi tolika přístroje je zapotřebí přenášet a právě síťový disk je nejpohodlnější a nejjistější volbou.

Téměř polovinu všech zařízení této třídy představuje Time Capsule od Applu (celých 42 %), následována NASem jiného výrobce, než je Synology (14 %), Netgear (4 %) nebo Zyxel (3 %). Celých devět procent respondentů ankety provozuje pro data vlastní souborový server.

hlas lidu apple doma 02

Apple TV, které věnujeme velkou část úvodního tématu, vlastní 45 procent jablíčkářů. A věřím, že po dočtení tohoto čísla zastoupení ještě stoupne. Překvapením může být také nejčastější využití tohoto jablečného přehrávače: celých 61 procent uživatelů jej používá pro přenos videa prostřednictvím AirPlay technologie ze svých mobilních přístrojů se systémem iOS. Na druhém místě následuje sledování filmů z lokálních zdrojů (28 %) a poslech hudby (8 %). Naopak jen jedno procento majitelů sleduje filmy zakoupené prostřednictvím obchodu iTunes Store.

A spokojenost uživatelů s Apple TV? Třiatřicet procent z nich je s produktem bezvýhradně spokojeno, padesát procent je spokojeno s výhradami.

Uživatelé, kteří nevlastní Apple TV, přehrávají filmy na televizoru nejčastěji ze samostatného multimediálního přehrávače (26 %), následuje použití počítače ve formě HTPC přehrávače (24 %) a překvapivě vysoké procento, rovných dvacet procent respondentů, používá přehrávač vestavěný uvnitř jejich chytré televize.