Apple novinky [19. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě devatenáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Vylepšený safír

01O tom, že se letos dočkáme mobilního zařízení, které bude obsahovat více safírového skla, než jen malé kolečko v home buttonu, již můžeme s jistotou mluvit. Apple však šel v oblasti výroby nového skleněného povrchu ještě dále. Nestačí mu pouze v současné době nejtvrdší substance odolná vůči nárazům a oděrkám. Chce rovněž vylepšit jeho vlastnosti coby displeje.

Akvizice, která v uplynulém týdnu vyplavala na povrch, to pouze potvrzuje. Apple koupil společnost LuxVue, která si již dříve podala několik velmi zajímavých patentů ve spojitosti se safírovou substancí. Tím nejzajímavějším je využití safírů pro podsvícení displeje. S mnohem menším nárokem na energii je možno vyprodukovat více světla.

Cupertinská společnost jistě bude vědět, jak s touto přelomovou technologií naložit a věřím, že se co nevidět dočkáme její praktické ukázky.

Zdroj

iOS 7 nešifruje přílohy

02Poměrně znepokojivá informace vyplavala na povrch. Bezpečnostní pracovník Andreas Kurtz objevil velmi nepříjemnou bezpečnostní mezeru, která se v iOS 7 nachází. Postihuje rovněž poslední aktualizaci s číslem 7.1.1.

Problém spočívá v tom, že aplikace Mail nešifruje přílohy, přestože by měla. Oficiální stránka Applu informuje o zabezpečení, které mobilní email svým uživatelů poskytuje, to ovšem není pravda.
Kurtz udělal jednoduchý test. Na svém iPhone aktivoval IMAP účet a poslal několik příloh. Poté telefon vypnul a vstoupil pomocí DFU módu do souborového systému zařízení. Ve složce, která obsahuje přílohy e-mailů, našel všechny odeslané dokumenty bez jediného zabezpečení.

Vzhledem k tomu, že se zařízení Applu používají také v korporacích, je případný odcizený přístroj výborným zdroje dat v konkurenčním boji.

Apple označil tento „nedostatek“ jako bug, nenabídl však žádný termín, kdy bude odstraněn.

Zdroj

iWatch v ohrožení

03Chytré hodinky od Applu ještě nejsou na světě a již začíná boj o jejich název. Přestože jablečná firma nepředstavila svou verzi hodinek, v některých zemích si již registrovala označení iWatch.

V tom však švýcarský výrobce hodinek Swatch vidí problém. Obává se toho, že by hodinky s nakousnutým jablkem mohli zákazníky mást a ti by je mohli zaměnit s řadou iSwatch. Vedoucí pracovník švýcarských hodinářů prohlásil, že již podali protest proti registraci značky iWatch právě v zemích, kde o ní bylo požádáno.
Jste-li alespoň trochu angličtiny znalí, jistě pochopíte možnou záměnu iSwatch za iWatch.

Zdroj

Pegatron dostal pokyn k výrobě

04Produkce nového modelu iPhone 6 byla v Pegatronu zahájena. Jedná se o 4.7palcový iPhone, který by měl být představen v září. Výrobce by měl zajistit 15% celkové produkce, zbývající část zůstane dalšímu jablečnému partnerovi Foxconnu.

Ještě větší model telefonu prozatím vyráběn nebude, neboť se stále nepodařilo vyřešit problém s velkým 5,5palcovým displejem. Alespoň si Apple schová další vylepšení pro příští rok.

Zdroj

4 komentáře: „Apple novinky [19. týden 2014]

  • avatar
    12. 05. 2014 (10:29)
    Trvalý odkaz

    4,7″ display, to je vážně úchylné. Šílené pádlo. Já bych byl moc rád, kdyby se s nějakým modelem vrátili k 3,5″.

  • avatar
    12. 05. 2014 (20:28)
    Trvalý odkaz

    4,7 palce ještě nebude dle mého názoru takový problém, ale 5,5 palce je absolutní nesmysl.. Při takové velikosti se bude muset zvětšit už i celý telefon a nebude možné jen roztáhnout displej do krajů telefonu. Jobs by nejspíš nesouhlasil ani s 4,7 palce.. je mi trochu líto, že se takhle zásadní věc neubírá směrem, kam Apple nasměroval sám jeho otec. Ale uvidíme, jak to ve finále bude.. zatím jsou vše jen spekulace.

    • avatar
      13. 05. 2014 (11:57)
      Trvalý odkaz

      Já se svými krátkými prsty jen tak tak dosáhnu na vzdálený roh 4″ displeje iPhonu 5, cokoliv většího už bude pro mne neergonomické. 3″ iPhone se mi ovládal lépe.

Komentáře nejsou povoleny.