Apple novinky [15. týden]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě patnáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Amazon nakupoval komixy

01Jeden z největších distributorů digitálního obsahu, americký Amazon.com, v uplynulém týdnu ohlásil akvizici. Za předem neurčenou sumu koupil společnost comiXology, která je známá pro své multiplatformní komixové aplikace. Podle hlavního představitele comiXology, je spojení jeho společnosti s gigantem skvělým startem k zlepšení a rozšíření digitálních děl mezi čtenáře. Hlavním zaměřením budou komixové a grafické knihy.

Pro společnost Amazon tato akvizice povede k upevnění pozice v oblasti distribuce digitálního obsahu a komixových zpracování.

Zdroj

Apple bude mít dámu britského impéria

02Po hlavním jablečném designerovi Jonathanu Iveovi bude další vyznamenanou pracovnicí budoucí šéfka maloobchodního prodeje Angela Ahrendts. Čeká ji ocenění řádu britského impéria a získá titul Dámy.  Ten však nebude moci před jménem používat, neboť není britskou občankou. Bude ji pouze dovoleno přidat si za jméno zkratku DBE.

Tim Cook přijal Angelu koncem loňského roku a oficiálně začne zastávat svou pozici v nejbližších dnech. Prozatím je stále nejvyšší představitelkou módního gigantu Burberry.

Zdroj

Amazonský viceprezident u Applu

03Benoit Dupin, viceprezident skupiny A9, která spadá pod společnost Amazon.com a vyvíjí vyhledávácí a reklamní technologie, bude pracovat u Applu. Podle neoficiálních informací by se měl podílet na zlepšení vyhledávání nejen u map, ale i v dalších službách jako například Apple Store a iTunes.

Nejedná se o prvního přeběhlíka z Amazonu. Na konci roku 2012 Apple najal dalšího vysoce postaveného experta na vyhledávací technologie Williama Stasiora, který je součástí týmu hlasové asistentky Siri.

Zdroj

iPady dostanou Touch ID

04Každým rokem se analytici předhánějí v dohadech o tom, jaké novinky Apple letos představí. Ming-Chi Kuo ze společnosti KGI Securities se mimo jiné domnívá, že letos se dočkáme mírně inovovaných tabletů.

Oba modely by měli získat dotykový senzor Touch  ID. Jejich výkon bude rovněž vylepšen procesorem A8 a iPad Air by údajně mohl mít 8Mp kameru. Tabletové novinky budou představeny dříve, než tomu bylo loni.

Výše jmenovaný analytik rovněž předpokládá, že kromě inovovaných tabletů se ve stejném období dočkáme také hodinek iWatch.

Zdroj

Personální změna v Applu

05Rivalita a neshody v názorech nejspíš vedly k odchodu vysoce postaveného pracovníka Applu. Vedoucí softwarového designu Greg Christie nejspíš nesedl současné designérské špičce Jonathanu Iveovi a proto musel svou pozici opustit. Oficiální zpráva sice tvrdí, že Christie brzy odejde do důchodu, ale zastánce původního designu iOS pravděpodobně působil v týmu dost rušivě.

Christie pro Apple patentoval řadu softwarových prvků včetně slavného „Slide to unlock“. Proto hrál také velkou roli v probíhajícím soudním procesu Applu proti Samsungu.

Jakmile Christie opustí Apple, bude Ive jediný, kdo bude mít pod palcem kompletní softwarový i hardwarový design.

Zdroj