Apple novinky [14. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtrnáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Ceny na App Store se měnily

01Tu a tam se Apple uchyluje k úpravě cen aplikací v App Store. Reaguje tak na kurzy měn. Ceny, které vycházejí z australského dolaru, indické a indonéské rupie, turecké liry a jihoafrického randu byly navýšeny a ceny vycházející z izraelského šekelu a novozélandského dolaru klesly.

U nás k podobné změně došlo naposledy v polovině loňského roku, když se nejnižší cena za aplikaci ustálila těsně pod hranici jednoho eura.

Zdroj

Čína dostala speciální iPady

02Na čínský trh se dostaly speciální modely iPadu Air a iPadu mini s Retina displejem. Důvodem je specifická vysokorychlostní síť TD-LTE operátora China Mobile. Zákazníci si mohou nové iPady zakoupit od minulého týdne. Cena 16GB modelu činí v přepočtu necelých 15 000 Kč, 128 GB lze pořídit za 21 000 Kč.

Nutno dodat, že Apple díky spolupráci s celosvětovým gigantem China Mobile dostal k dispozici několik milionu potenciálních zákazníků. Uvidíme, zda se bude iPadům v Číně dařit tak jako jejich menším sourozencům.

Zdroj

iPhone 6 testují ve Foxconnu

03Již dřívější informace napovídaly, že se iPhone 6 začne masově vyrábět někdy v polovině roku, aby byla pro podzimní zahájení prodeje připravena dostatečná kapacita. To ovšem znamená, že je potřeba nový model dostatečně otestovat. Během testování ve Foxconnu, jednom z výrobních partnerů Applu, unikly zajímavé fotografie.

Je na nich vidět prototyp iPhone 6 s výrazným zaoblením a tenčím profilem než je současná špička iPhone 5s. Věrohodnost snímků navíc podporuje nedávno uniklý nákres umístění optiky fotoaparátu. Ten je na fotografii umístěn přesně tam, kde ukazoval nákres.

Zdroj

Apple připravuje koupi japonského výrobce čipů

Kalifornská společnost jedná s japonským výrobcem Reneases Eletronics o odkoupení jeho divize. Ta se zabývá návrhem a výrobou čipů pro LCD panely. Tyto chipy určují kvalitu a výkon displejů včetně jejich energetické náročnosti.

Apple plánuje odkup 55 % akcií za cenu 480 milionu dolarů a převzetí všech 240 zaměstnanců.

V jablečných zařízeních jsou již dnes používány čipy od Reneases Eletronics a Apple si od akvizice slibuje lepší kontrolu nad jejich výrobou a návrhem.

Zdroj

Tým Siri dostal posilu

05Již na konci roku se objevila informace, že tým zabývající se asistentkou Siri dostal posily. V uplynulém týdnu se objevily detaily akvizice. Apple v roce 2013 koupil společnost Novauris Technologies, jejíž zakladatel byl důležitou osobou ve společnosti Dragon Systems. Ta je známá díky své aplikaci Dragon Dictation.

Novauris Technologies vlastní patentovanou technologii na rozpoznávání hlasu s obrovským slovníkem, který může přistupovat k informacím nejen v lokálním úložišti, ale také v cloudu.

Zdroj