Výročí: před třinácti lety přišel do prodeje Mac OS X 10.0

Ano, již třináct let používáme na počítačích s nakousnutým jablkem ve znaku operační systém Mac OS X, v posledních verzích přejmenovaný jen na OS X. Jaká byla jeho první verze?

macosx-box-bigMac OS X 10.0 byl velkou revolucí, na kterou se v jablečném světě dlouho čekalo. Starší verze systému Mac OS totiž již byla zastaralá dlouho před jejím příchodem a konkurenční operační systémy (především Windows se svou novou verzí 2000) jej překonávaly o celou generaci.

Nový operační systém přišel nejen s kompletně přepracovaným systémem pod kapotou, který vycházel ze systému NeXT, jenž Apple získal zakoupením společnosti NeXT Computer založené a řízené Stevem Jobsem, ale i zcela novým uživatelským rozhraním nazývaným Aqua. Ten korespondoval se vzhledem tehdejších průhledných iMaců a iBooků a byl tím, co pomohlo Applu odlišit jeho systém od konkurence a ukázat, že jeho počítače mají výkonu na rozdávání, když si mohou dovolit všechny ty animace a průhlednosti.

[HTML1]

Nicméně první verze systému Mac OS X vůbec nebyla povedená, byla plná chyb a postrádala mnoho ve starších systémech běžných věcí. Chcete příklad? Přestože všechny Macy byly tehdy osazeny optickou mechanikou, nebylo možné přehrávat filmová DVD ani hudební filmy. Systém také například neobsahoval žádné ovladače k tiskárnám, a proto byli uživatelé nucení s novým systémem provozovat také systém starší.

Více o první verzi nového systému, jeho problémech a důvodech toho, proč byl Apple přinucen poskytnout upgrade na verzi 10.1 zcela zdarma najdete v tomto našem souhrnném článku vydaném při příležitosti desátého výročí vydání.