iPad 2 odešel na odpočinek, jeho místo zastoupí iPad čtvrté generace

Apple včera ze své nabídky odstranil iPad druhé generace a jeho místo i jeho cenu převzal výrazně mladší iPad generace čtvrté.

Druhou generaci svého tabletu iPad představil Apple druhého března 2011 a prodávat jej začal o devět dnů později. Oproti prvnímu iPadu přinesl výrazně tenčí tělo a rychlejší procesor – namísto jednojádrového Apple A4 tikal v jeho útrobách již dvoujádrový čip Apple A5. Stejný procesor, který ještě dnes najdete v iPadu mini generace první.

Zajímavá výměna

ipad_air_02Bylo s podivem, že Apple nechával tento iPad v nabídce i dlouho poté, co jej začal nahrazovat a tak se až do včerejšího dne prodávat tento dědeček, myšleno samozřejmě v tom nejlepším smyslu toho slova, současně s elegantním iPadem Air, který představuje hned pátou generaci tabletu od Applu.

Rozdíl mezi oběma modely byl nejen v rychlosti (i když na spoustu činností byl iPad druhé generace stále dostačujícím i když narážel stále častěji na limit nastavený nevelkou operační pamětí), ale především použitým displejem. Zatímco všechny iPady od třetí generace nahoru, tedy i nejnovější iPad Air, nabízejí retina displej s jemným rozlišením 2 048 × 1 536 obrazových bodů, iPad 2 disponoval nižším rozlišením 1 024 × 768 bodů.

Nuže, iPad 2 v nabídce Applu je již minulostí. Jeho cenovku 9 990 korun za Wi-Fi verzi a 13 090 korun za verzi s podporou mobilních sítí převzal iPad čtvrté generace. Ten používá již slušně rychlý procesor Apple A6X (dvoujádrový čip se čtyřjádrovou grafikou), dvoupásmovou Wi-Fi s podporou Bluetooth 4.0 (+ podporou pro LTE u 3G verze), pětimegapixelový fotoaparát s clonou f/2,4 a schopností záznamu stabilizovaného videa v plném HD rozlišení. Samozřejmostí je desetihodinová výdrž, na kterou jsme u iPadů zvyklí i slot pro moderní konektor Lightning.

Apple můžeme za tento krok rozhodně pochválit. Přestože chápu, že marže na dva roky starém iPadu budou jistě vyšší, než na současně použitém modelu, při srovnání s konkurenčními tablety již působil iPad 2 jako slabě vybavený – vždyť přinejmenším papírově lepší parametry nabízí konkurence za třetinové ceny (ano, samozřejmě s jiným operačním systémem). iPad čtvrté generace takové srovnání snáší neporovnatelně lépe a s nastavenou cenovkou není úplně marnou koupí.

Nedošlo jen na iPady

Současně s rošádou na pozici nejlevnějšího iPadu došlo také na upravení nabídky iPhonu 5c. Ke stávajícím variantám tohoto telefonu totiž Apple přidal ještě levnější variantu s osmi gigabajty operační paměti. Jde však o nabídku omezenou pouze na vybrané země, mezi které nebyla Česká republika zařazena.

Tuto menší verzi můžete najít v nabídce Applu ve Velké Británii, Francii, Německu, Austrálii a Číně. Lze očekávat, že se časem dostane neoficiálními kanály také do nabídky některých českých prodejců.