Co nabídne unikátní výstava iPhone fotografií a iPhone Artu [Rozhovor]

Společně s festivalem iCON se uskuteční také unikátní česká výstava iPhone fotografií a iPhone Artu. O tom, nakolik je skutečně unikátní a v čem se liší od podobných projektů doposud realizovaných jsme hovořili s Tomášem Tesařem z iPhonefoto.cz.

Nápad pro spojení výstavy iPhone fotografií a festivalu iCON je hodně zajímavý. Jaká byla cesta k tomuto spojení?

Jednoduchá. Návrh uspořádat doprovodnou výstavu přišel od pořadatelů iCON Prague někdy koncem ledna a já obratem souhlasil s tím, že se na její realizaci budu rád podílet. Možnost prezentovat jeden či dva konkrétní žánry iPhone fotografie v rámci tohoto festivalu považuji za skvělé propojení. Návštěvníci se na jedné straně dozvědí a seznámí s tím, jak technologie a zařízení jako iPhone a iPad používat. Současně ale dostanou možnost na vidět konkrétních případech přímo na místě, k čemu a jak používat tato zařízení v praxi. Při práci, vážné tvorbě, zábavě, zkrátka v “běžném” životě.

V čem je tato výstava unikátní? Čí díla stojí za zmínku?

Koci-Hernandez-16Určitě v tom, že prezentuje výhradně černobílou iPhone street fotografii. Navíc v trochu jiné adjustaci, než na kterou jsme tady zvyklý. To samé platí i o iPhone Artu. Prezentovat chceme výhradně černobílou tvorbu konkrétních tvůrců. Za zásadní považuji dvě jména: Richard Koci Hernanez, což je opravdu špičkový a hodně známý iPhone fotograf a zároveň profesor nových médií na univerzitě v Berkley. Z “domácích” autorů musím jednoznačně zmínit známého českého fotoreportéra a držitele desítek ocenění Czech Press Photo a ceny World Press Photo Jana Šibika. Pro mě je jeho účast na výstavě hodně důležitá a nebojím si tipnout, že pro spoustu fanoušků fotografie u nás rozhodně překvapivá. Honza byl k tomuto žánru vždy přísný a kritický. Nicméně i on s ním nakonec začal experimentovat, aby mu takzvaně “neujel vlak”.

To neznamená, že Jan Šibík od teď fotí jen iPhonem. Naopak. Každopádně tu techniku používá a zkouší, kde jsou její možnosti a hranice. Kdy má smysl iPhone jako nástroj pro pořizování fotografií používat. Vážím si toho, že spoustu otázek kolem iPhone fotografie konzultuje právě se mnou. Jsem rád, že ten žánr neodsoudil. A především, že souhlasil s mojí nabídkou, aby se stal jedním z autorů chystané výstavy. Mimochodem, ty fotografie neuvidí lidé pouze 2 dny v rámci festivalu. Domluvil jsem se kurátorem Národní technické knihovny v Praze, že po skončení iCon Prague zůstanou všechny snímky vystaveny v centrální přístupové hale, kudy každý den chodí stovky, možná spíš tisíce studentů a návštěvníků.

Na sociálních sítích se objevují hlasy, že nejde o první českou výstavu iPhone fotografií a iPhone Artu. Tak jak to tedy je?

Já se tomuhle pošťuchování trochu usmívám. Jasně, rozhodně nejde o první, ale ani druhou či třetí výstavu, která prezentuje oba zmíněné žánry u nás. Možná ale došlo trochu k dezinzormaci, vytržení z kontextu, či nešikovnému sdílení některých novinářů a uživatelů sítí. To přetřásané slůvko “první” od začátku používám v souvislosti s jasnou dramaturgií výstavy na iCon Prague. A sice, že jde o prezentaci velkoformátových černobílých iPhone street fotografií a iPhone Artu, abychom byli přesní. Pokud to někdo komolí a nebo z toho vyvozuje něco jiného, je to špatně, ale je to především problém konkrétních lidí, kteří to tak prezentují. A je mi jedno, zda záměrně s cílem nás poškodit nebo jen proto, že se potřebují zviditelnit.

Ostatně, mě je dneska už jedno, kdo měl či má nějakou výstavu první. Buďme rádi, že je vůbec zájem podobný žánr podporovat a rozvíjet. iPhone a mobilní fotografie je ve světě už řadu let fenoménem, kterého si tady u nás spousta lidí moc nevšímala. To se naštěstí pomalu mění. Já jsem rád za každou výstavu mobilních fotografií, pokud má úroveň, a přináší divákům především reprezentativní vizuální zážitek. Takže, když to shrnu. Je mi jedno, kdo a v čem byl první. Zajímá mě, kdo to myslí s iPhone fotografií opravdu vážně, a zda se jí snaží prezentovat na úrovni.

iPhone fotografii se v Česku věnuješ především na svém webu iPhonefoto. Komu bys jeho návštěvu doporučil?

V podstatě pouze na tomhle webu. Málokdy se přihodí, že dostanu nabídku či příležitost publikovat své články či tipy i jinde. Ale zlepšuje se to. Občas je šance informovat i prostřednictvím jiného média. Typickým čtenářem je pro mě osobně ten, kdo rád zkouší nové žánry ve fotografii. Kdo v základu rád fotografuje a zároveň hledá alternativní typ zařízení. A je jedno, jestli k tomu používá i kompakt či zrcadlovku. V našem případě jde ale hlavně o zájem pořizovat a editovat snímky pomocí iPhonu, případně iPodu Touch a iPadu. Ideální pochopitelně je, když je to ke všemu ještě fanoušek značky Apple. Ale není to zásadní.

iPhonefoto.cz čtou i lidé, kteří vlastní konkurenční typ mobilu či tabletu. Hledají u nás inspiraci. Ostatně, některé fotoaplikace nebo příslušenství jsou ve variantách pro více značek. Nejaktivnější jsou ale nepochybně milovníci Applu. Byli to právě majitelé iPhonů, a to dokonce už v roce 2007, kdy se na trhu objevila jeho první verze, kteří stáli u zrodu nového žánru mobilní fotografie, se kterým začali skvěle experimentovat.