Cenové srovnání: jsou produkty Applu v Česku levné, nebo drahé?

Velmi často lze zaslechnout naříkání na příliš drahé Apple produkty prodávané v České republice. Podívali jsme se do okolních zemí, jak moc jsme na tom špatně.

Do příštího čísla časopisu SuperApple Magazín, které vychází 30. dubna, připravujeme rozsáhlé téma nazvané Odkud Maca? Ze zahraničí, nebo z Česka? ve kterém se dozvíte vše o tom, jak postupovat v případě nákupů Maca ze zahraničí, jak se liší nákupy ze zemí sdružených v Evropské zemi a ostatních zemí i na co si dát pozor při nákupech ze vzdálenějších destinací. A mnoho dalších užitečných informací.

Součástí přípravy na toto téma jsme vytvořili srovnávací cenovou mapu základních Apple produktů v zemích, ve kterých Apple provozuje svůj oficiální on-line obchod. A protože jde o zajímavá data, přinášíme vám je v interaktivních grafech- najetím myší na konkrétní zemi uvidíte srovnání cen produktů, navíc grafy se automaticky mění každý den aktuálním kurzem.

Do tohoto přehledu jsme vybrali pouze blízké země. Pokud všechna data promítneme do grafů, všimneme si zajímavých úkazů. Například ten, že při současném kurzu koruny se až na ojedinělé výjimky nevyplatí našinci nakupovat Apple produkty v zahraničí. Neušetříte téměř nikdy i v případě, že nezapočítáte náklady na dopravu.

Druhým, pro někoho zajímavým, zjištěním je různé nastavení cen i v zemích platících Eurem. Pokud jste měli pocit, že Apple nastavuje své ceny pro všechny takové země shodně, jste na omylu. Rozdíl je pro přepočtu i několik stokorun.

[HTML1]


[HTML2]


[HTML3]


[HTML4]


[HTML5]


[HTML6]

Všechny ceny jsou vybrány z národních on-line obchodů Apple Store včetně místních daní z přidané hodnoty a automaticky přepočítávány na aktuální kurz každý den zcela automaticky. Vlivem toho mohou grafy zobrazovat odlišné hodnoty od doby publikování. Převodní kurzy jsou přebírány ze služby Google Finance, používán je vždy střední kurz.

15 komentářů: „Cenové srovnání: jsou produkty Applu v Česku levné, nebo drahé?

  • avatar
    26. 03. 2014 (19:51)
    Trvalý odkaz

    zajímavé škoda že do grafů není zahrnto USA

  • avatar
    27. 03. 2014 (09:07)
    Trvalý odkaz

    Ty grafy jsou parádní. Výsledek mě překvapil, v česku prakticky vše nejlevnější krom pár vyjímek

  • avatar
    27. 03. 2014 (12:08)
    Trvalý odkaz

    Promiňte, ale ty grafy mi přijdou nepoužitelné
    a) spojovat ty body nedává smysl – lepší by byl sloupcový graf
    b) zajímají mě spíš ceny jednoho produktu ve všech zemích než všech produktů v každé zemi

    • avatar
      27. 03. 2014 (14:06)
      Trvalý odkaz

      a) připravit sloupcové grafy není problém, zpracujeme…
      b) ceny jednotlivých produktů ve všech zemích lze přece z grafů vyčíst bez problémů, ty přece zobrazují jednotlivé křivky ukazující cenu konkrétního produktu napříč zeměmi, nebo ne?

      • avatar
        27. 03. 2014 (14:23)
        Trvalý odkaz

        b) Děkuji. Já netvrdím, že to nejde :) Jen je to nepohodlné (pravda – ne úplně nepoužitelné). Prostě si myslím, že zajímavější (nejen pro mě?) je pohled „per produkt“ než „per země“

  • avatar
    27. 03. 2014 (12:45)
    Trvalý odkaz

    v cesku nejlevnejsi? asi mame nejvetsi kupni silu gg :-)

    • avatar
      27. 03. 2014 (14:04)
      Trvalý odkaz

      Kupní síla je v tomto případě irelevantní. Hodnotíme, nakolik vycházejí Apple produkty občana ČR, nikoli cizince nakupujícího u nás…

  • avatar
    27. 03. 2014 (21:23)
    Trvalý odkaz

    No tohle srovnávání je vždy hodně zavádějící. Protože v celé Evropě jsou i rozdílné platy. Spíš by možná stálo za to udělat přepočet na to, kolik si který občan může koupit iPadů-iPhonů-Maců-apod. z jedné průměrné výplaty. Vím že pojem průměrný plat je staticky naprosto irelevantní a nevypovídající, nicméně je ve všech zemích počítán stejně (aritmeticky) jako u nás. Pak by výsledky byly možná zajímavější a trochu více vypovídající.

    • avatar
      27. 03. 2014 (21:24)
      Trvalý odkaz

      Jen pro zajímavost, jednou jsem viděl srovnání životních úrovní podle toho, kolik si z daného platu můžete koupit hamburgerů u McDonalda. Výsledky poměrně překvapili a člověk zjistil, že si tu nežijeme zas tak špatně :) .

    • avatar
      28. 03. 2014 (08:58)
      Trvalý odkaz

      Nejméně 90 % Čechů pracuje v ČR, vydělává a nakupuje za české koruny. A některé lidi v ČR nepotěší, že Němec nebo Švýcar si za svůj plat koupí 2× více Apple věcí než Čech. To bychom museli do tohoto srovnání zahrnout i náklady na bydlení dopravu atp. Myslím, že grafy jsou dostatečně vypovídající.

      • avatar
        28. 03. 2014 (13:00)
        Trvalý odkaz

        Jasně, ale surové srovnání cen stejně nikomu nic moc neřekne. Protože podle těchto grafů bych měl udělat závěr, že u nás jsou Apple produkty levnější než v cizině. Ale asi tu nikdo neřekne, že Apple produkty jsou levné. Naopak řekneme, že jsou tu drahé. To ale neřekne Němec ani třeba Angličan.

        Spíš to myslím tak, že podívat se na ceny v okolních státech je zajímavé, ale nelze z toho dělat žádné smysluplné závěry.

        • avatar
          28. 03. 2014 (16:07)
          Trvalý odkaz

          Já si naopak myslím, že vyvozovat můžu a že mi právě surové srovnání cen řekne nejvíc. Mě jako člověka žijícího v Česku a vydělávajícího v Česku zajímá, kde si mám nejlevněji koupit Apple produkt, pokud jej chci.

          A v tomto případě mi grafy dovolí v případě konkrétních produktů dělat zcela konkrétní a smysluplné závěry – zkrátka vím, co a jak.

          Co řekne Němec nebo Angličan je při mém rozhodování pro nákup zcela irelevantní…

          • avatar
            28. 03. 2014 (16:28)
            Trvalý odkaz

            Ano, souhlasím že z tohoto pohledu je to relevantní údaj. Jen jsem myslel, že by to mohlo být také zajímavé srovnání v tom, jak levný/drahý Apple pro nás je ve srovnání s ostatními zeměmi.

  • avatar
    31. 03. 2014 (14:19)
    Trvalý odkaz

    U nás jsou produkty Applu nejlevnější jen díky zásahu ČNB, který nereálně zdražil cizí měny. Jakmile to Apple do svých cen promítne, rázem se dostaneme zpět mezi nejdražší země. Argumentovat kupní silou obyvatelstva je nesmyslné, protože kdyby se tak sebevražedně Apple choval, pojedou podnikaví Švýcaři na nákupy na Ukrajinu či do Bulharska, nakoupí ve velkém a doma prodají s tučnou marží.

Komentáře nejsou povoleny.