Apple novinky [9.týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě devátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

iBeacon pro všechny

ibeacon-470x260Součástí programu „Vyrobeno pro iPhone“ je v tomto týdnu uvolněná specifikace technologie iBeacon. Přesněji požadavky Applu, které musí výrobci splnit, chtějí-li svůj produkt spojit s touto značkou. Rovněž budou muset podepsat speciální dohodu o mlčenlivosti, která ujednává použít získané informace pouze na dohodnuté účely.

K propojení zařízení iBeacon bude využit Bluetooth 4.0, který splňuje kritéria Applu. V dokumentu se nehovoří o žádné restrikci vůči konkurenčním platformám, a proto jakékoli Bluetooth 4.0 zařízení, které ponese označení iBeacon, bude komunikovat s iOS.

Zdroj

Britští špióni využívali Yahoo

02Obdoba americké NSA, která v Británii zajišťuje národní bezpečnost, špiclovala uživatele služeb Yahoo. Pomocí speciálního programu Optic Nerve snímala miliony webových kamer napojených prostřednictvím služby Yahoo Messenger a tyto obrázky dále zpracovávala. Využívala k tomu speciální nástroje pro rozeznávaní tváří a snažila se vystopovat nebezpečné jedince mezi volajícími.

Uniklý dokument poukazuje na určitou naivitu britských tajných složek. Agenti byli údajně velice překvapeni, jak velké množství internetových uživatelů nahrává webovými kamerami své intimní partie.

Společnost Yahoo se od aktivit britské tajné služby distancovala a podrobnější komentář nevydala.

Zdroj

Apple Store v Indii

03Jablečný gigant si jistě uvědomuje potenciál Indické Republiky, která je druhým nejlidnatějším státem na světě a rád by zde otevřel jednu ze svých maloobchodních prodejen. Má to však menší háček. Podle nařízení tamní vlády, musí každý prodejce s vlastním obchodem využívat ve svých produktech 30% dílů z místních firem. Vládní zaměstnanec prozradil, že i když zájem o investice ve své zemi vítají, nebudou dělat výjimky.

Je vysoce nepravděpodobné, že by Apple kvůli jednomu regionu změnil dodavatele svých komponent a upravoval výrobní proces. Pokud tedy vláda nerozhodne jinak, budou jablečné produkty dále nabízený prostřednictvím ostatních prodejců.

Zdroj

Auta s iOS

04Při představení iOS 7 jsme se doslechli o jeho integraci v autech. Od té doby, jako by se po této funkci slehla zem. Až do minulého týdne.

Automobilky Ferrari, Volvo a Mercedes by v nejbližších dnech měly představit nové modely, které budou do svých ovládacích prvků integrovat iOS.

Zlepšená podpora propojení iOS zařízení s automobily je součástí právě testované verze systému 7.1. Představení automobilů však nepředpokládá brzké uvolnění této verze.

Zdroj

iMapy za volant

05S mapami od Applu to nebude tak špatné, jak se zdá, když je řidiči používají a dokonce za ně dostávají pokuty.

Případ kalifornského řidiče, který měl zaplatit pokutu za nebezpečnou jízdu v důsledku používání mobilu při jízdě, skončil u tamního soudu. Ten rozhodl, že sledování map v mobilním zařízení není přestupkem. Telefonování a psaní zpráv jim stále zůstává.

Zdroj