Apple novinky [11. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě jedenáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple v Indii

01Jednání s indickou vládou nejspíš nedopadlo ve prospěch jablečné společnosti a ta nedostala požadovanou výjimku. Každý, kdo si v jednom z nelidnatějších států otevře svůj obchod, musí 30% součástek prodávaného výrobku odebírat z místních zdrojů. Očividně Apple nebude měnit své výrobní postupy, a proto se zaměří na prodej skrze lokální distributory. Jeho současní indičtí partneři Redington a Ingram Micro plánují zvětšit své prodejní plochy stavbou dalších prodejen.

Apple bude nabízet své výrobky včetně staršího modelu iPhone 4, jehož výrobu obnovil. Při své indické expanzi se hodlá zaměřit na oblasti Pune, Vizag, Guwahati, Durgapur a Gangtok, které se vyznačují velkou koncentrací studentů a zákazníků s vyššími příjmy.

Zdroj

iTunes Radio na vzestupu

02Po půl roce od svého uvedení spolu s iOS 7 je iTunes Radio třetí nejužívanější streamovací službou v USA. Své prvenství si stále drží Pandora s 31% tržního podílu. Daleko za ní jsou ostatní hudební služby jako iHeartRadio s 9% a iTunes Radion s 8%. U nás známá služba Spotify byla s pomyslného stupínku vítězů sesazena právě Applem.

iTunes Radio je služba poskytovaná za poplatek, verze zdarma občas vyruší reklamou. Je dostupná prozatím pouze v USA s tím, že její šíření do zbytku světa se pomalu rozjíždí.

Zdroj

Šifrované SIM karty

03Paranoidní představy o tom, jak každý hovor či zprávy z mobilního přístroje mohou získat tajné bezpečnostní složky, částečně vyléčil německý Vodafone. Zvyšuje zabezpečení svých zákazníků a bude nabízet šifrovanou SIM kartu. Ta bude obsahovat soukromý klíč a certifikát, který bude svázán s PIN kódem.

Současný systém využívá k zabezpečení emailů a dokumentů princip veřejných klíčů S/MIME, který je schopen zajistit také připojená USB zařízení. Do budoucna se plánuje nasazení šifrování [PGP][pgp].

Využití není bezproblémové, neboť vyžaduje, aby příjemce šifrovaných zpráv byl rovněž vybaven stejným systémem. Zabezpečené SIM karty jistě najdou své uplatnění v korporátní sféře. Firmy mohou jimi své zaměstnance vybavit a zajistit bezpečný přenos důvěrných dat. Při ztrátě zařízení nemusí mít obavu o jejich zneužití.

Zdroj

iOS 7.1

04Praktická ukázka CarPlay, integrace iOS do palubní desky automobilu, napověděla uvolnění jeho poslední verze. Jejich vzájemná podpora byla právě ve verzi 7.1 výrazně vylepšena. To však není jedinou novinkou v novém iOS.

Kromě drobných grafických změn sebou iOS 7.1 nese zlepšenou podporu pro iBeacon a vylepšení plynulosti systému jak na iPhone 4, tak na iPadech. Pryč jsou trhané animace při uzavírání aplikací a aktivaci Spotlight. Rovněž časté restarty tabletů by měly být minulostí. Systém působí svižnějším dojmem.

Během prvních 48 hodin byl iOS 7.1 nainstalován na 12% všech zařízení a je docela možné, že odhalil ve svých útrobách nový model iPadu a iPhonu.

Zdroj