Apple novinky [10. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě desátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Finanční ředitel končí

01Peter Oppenheimer, finanční ředitel Applu, odejde v září letošního roku do zaslouženého důchodu. Informoval o tom oficiální web společnosti. Jeho nástupcem bude současný finanční viceprezident Luca Maestri.

Oppenheimer byl finančním ředitelem v posledních 10 letech a podílel se na růstu celkové hodnoty Applu z 8 miliard dolarů na současných 171 miliard. Spolupracoval na různých projektech, včetně výstavby nového kampusu. Zda jeho dohled převezme nastupující kolega, je zatím nejasné.

Maestri má za sebou 25letou praxi v oblasti firemních financí a vysokého managementu a byl již v minulosti na pozici finančního ředitele v Nokia Siemens Networks a Xeroxu. Jeho znalosti v této oblasti jsou vynikající a dle slov Tima Cooka již při jeho nástupu v roce 2013 byl adeptem na post Petera Oppenheimera.

Je zřejmé, že současný finanční ředitel Applu z vysokého managementu úplně neodejde. Současně s oznámením jeho odchodu přišla zpráva, že se stal členem správní rady finanční instituce Goldman Sachs.

Zdroj

Flipboard likviduje konkurenci

02Populární aplikace Flipboard, která slouží ke konzumaci internetového obsahu a nabízí jeho velice netradiční prezentaci, měla donedávna velkou konkurenci. Tou byla aplikace Zite, kterou vlastnila zpravodajská společnost CNN.

Flipboard údajně zaplatil za nákup 60 milionu dolarů, což je trojnásobek toho, co CNN zaplatila v roce 2011 při akvizici startupu Zite.

Pracovníci přejdou pod vedení Flipboardu a současný ředitel Zite společnost opustí. Bude se věnovat vlastním projektům.

Celá akce by měla pomoc novému majiteli získat další uživatele a lépe bojovat s konkurencí, kterou je Paper sociální služby Facebook a Pulse patřící LinkedInu.

Zdroj

Xbox live pro všechny

03Xbox Live je online herní služba provozována Microsoftem, která dodává herní obsah nejen konzolím, ale také desktopovým stanicím a mobilním přístrojům. Zaměření na jednu platformu nejspíš brzy skončí.

Nedávno uveřejněný inzerát poukazuje na zájem Microsoftu vytvořit herní framework, který bude otevřen iOS i Androidu. Jak je vidět, sílu konkurence na poli mobilního hraní si softwarový gigant dobře uvědomuje a nechce tedy zůstat vázán pouze na svá zařízení.

Zdroj

Diskriminace zrakově postižených

04Podle hromadné žaloby, která byla podána na Floridě, porušuje Apple ustanovení zákona chránícího zájmy postižených. Ve svých prodejnách používá platební zařízení, které nedovoluje zrakově postiženým zadat bezpečnostní PIN kód bez pomoci jiné osoby a tím tyto postižené znevýhodňuje.

Ostatní prodejci používají speciálně upravenou klávesnici s možností zadat číselnou kombinaci i nevidomým. Žaloba bude usilovat o soudní příkaz, kterým by Apple přinutila takováto zařízení pořídit i do jeho prodejen.

Zdroj

Noví pracovníci v Asii

05Podle serveru WSJ, který se obvykle pyšní nejednou zaručenou informací, zvyšuje Apple počet svých zaměstnanců v Číně a Taiwanu. Ti by měli pomoci produkci nových přístrojů, které se objeví letos. Zřejme se bude jednat o dva nové modely mobilního telefonu s větším displejem.

Apple využívá sociální síť LinkedIn k tomu, aby inženýry z konkurenčních firem přetáhl do svého vývojového pracoviště v taiwanském Taipei a nového komplexu v Šanghaji, kde se vyvíjí nové iPhony.

WSJ rovněž upřesňuje, že hlavní návrhy pro nové přístroje vycházejí z centrály v Cupertinu, zatímco komponenty se vyvíjejí právě v Asii.

Zdroj