Apple CarPlay: chytřejší, bezpečnější i zábavnější iPhone v autě

Apple představil novou technologii CarPlay, která přináší lepší využití iPhonu v autě. Tedy v autě, jehož výrobce jej pro CarPlay připraví.

CarPlay je technologie, která vám dovolí při řízení snadněji obsluhovat iPhone. Služba dokáže obsluhovat hlasové hovory, používat mapovou aplikaci, plánovat cestu, poslouchat hudbu i přistupovat ke zprávám. To vše jednoduše prostřednictvím pouhého slova nebo dotyku.

Řidiči budou schopni – v závislosti na míře integrace od toho kterého výrobce – obsluhovat CarPlay jak prostřednictvím nativního ovládacího prostředí konkrétního automobilu, tak i hlasovými příkazy po stisknutí speciálního tlačítka na volantu. Čekáte magii? Kdepak, tlačítko aktivuje starou známou Siri, která v iPhone bydlí již nějaký ten pátek (a která se stále ještě nenaučila poslouchat příkazy v naší mateřštině).

[HTML1]

Cílem je dovolit používání telefonu v automobilu s minimálním vyrušováním řidiče. Pokud vám v průběhu jízdy přijde textová zpráva nebo email, Siri vám jej prostřednictvím CarPlay přečte na reprosoustavě auta a dovolí také přímo nadiktovat odpověď. Ideální, pokud v autě cestujete dlouhé cesty sami, při častých cestách s více pasažéry již možná nebudete mít chuť sdílet obsah zpráv s ostatními.

Siri se také naučí lépe navigovat, kdy bude schopna hlasem na váš dotaz informovat nejen o následujících odbočkách, ale i o zbývající vzdálenosti do cíle či předpokládaného času příjezdu.

Z výše uvedeného vyplývá, že ne v každém automobilu budete moci CarPlay využít. Jeho výrobce musí tuto technologii podporovat a jako první se k ní přihlásily automobilky Ferrari, Mercedes-Benz a Volvo.

carplay_1 carplay_2

V další vlně by měly CarPlay adaptovat také automobiloví výrobci patřící do skupiny BMW, dále pak Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, PSA Peugeot Citroën, Suzuki a Toyota.

Ano, českou Škodovku ani její mateřský koncern VW v seznamu nenajdete. Ovšem vzhledem k absenci podpory češtiny v Siri nás to nemusí naplno mrzet – tedy samozřejmě pokud nehovoříte bez problémů anglicky a svůj iPhone používáte také v jeho mateřském jazyce.

carplay_3 carplay_4

Plná podpora pro CarPlay přijde jako aktualizace operačního systému iOS 7 a podporuje všechny iPhone osazené Lightning konektorem včetně iPhonu 5s, 5c i 5. Konkrétní seznam modelů automobilů Apple nezveřejnil, s velkou pravděpodobností půjde u většiny automobilek o příplatkovou výbavu.