Opět pozor: nový podvodný email chce vaše Apple ID, jde po penězích

Teprve před týdnem jsme informovali o podvodném emailu, který se tváří jako výzva Applu k doplnění údajů, ale při tom vás chce okrást. Dnes tu máme nový podobný pokus.

V tomto článku Podvodný email vypadá jako od Applu, ale není. Chce vás okrást jsme vás upozornili na email, jehož autoři se snažili napodobením grafiky Applu z vás vylákat údaje k platební kartě. Šlo o email, který byl po grafické stránce velmi precizně zpracovaný a pro běžného uživatele bylo jen obtížné rozeznat, že jde o podvrh.

To nový email, na který jste nás v souvislosti s tímto článkem upozornili, již tak precizní není. Zaměřuje se zřejmě více na laické uživatele a používá více křiklavějších grafických prvků, jako je logo obchodu i samotné společnosti. Celé grafické provedení tak působí daleko více „humpolácky“, než v předchozím případě.

podvod_znovu_01

Nicméně poté, co kliknete na odkaz v emailu, budete přeneseni na podvrženou webovou stránku, která je od té originální k nerozeznání – tedy samozřejmě do okamžiku, než se podíváte do adresního řádku. Zde není těžké získat podezření, že Apple zřejmě nebude používat podivnou internetovou doménu leonardo-moto.com.

podvod_znovu_02 podvod_znovu_03

Závěrem tedy jen zopakuji doporučení z minula: Pokud jste podobný email dostali a smazali jej, udělali jste dobře. Pokud ne, měli byste co nejdříve kontaktovat svou banku a zablokovat platební či kreditní kartu, kterou jste do formuláře zadali. Snad nebude ještě příliš pozdě.

Díky patří všem, kteří na tuto skutečnost upozornili.