Apple novinky [7. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě sedmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple přeskočil Microsoft

01Prosinec loňského roku byl pro Apple velmi úspěšný. Podle tržního analytika Benedicta Evanse prodal Apple v posledním měsíci roku 2013 více zařízení než ostatní hráči na poli výpočetní techniky. Výsledky prodeje jsou poměřovány podle nejrozšířenější platformy Windows. Po započtení mobilní verze se prodeje téměř vyrovnávají.

Z grafu vyplývá velmi zajímavá skutečnost. Mobilní přístroje na trhu výrazně dominují a velice brzy převezmou otěže vedení počítačového průmyslu.

Zdroj

iPad 2 půjde na odpočinek

02Po téměř třech letech bude výroba iPadu 2 ukončena. Nové jablečné tablety jasně vévodí trhu a stařičká dvojka bude muset ustoupit.

Interní zdroje Applu hovoří o plánech na doběh výroby iPadu 2. Zákazníci dávají přednost novějším a výkonnějším modelům a cena nejnovějšího iPadu mini s Retina displejem je téměř totožná s cenou starší dvojky. I přes menší velikost láká iPad mini průměrné zákazníky více.

Zdroj

V Číně nefunguje FaceTime

03V poslední verzi iOS se objevila novinka, kterou spotřebitele hodně žádali. FaceTime audio dovoluje telefonovat mezi iOS zařízeními s pomocí internetu. Zákazníkům to ušetří peníze a operátorům přidělá vrásky z nižších příjmů.

Nejnovější iPhony od čínských operátorů mají tuto službu vypnutou a to dokonce, i když s nimi zákazníci budou cestovat po světě. Podobně se chovají i ostatní mobilní přístroje s nejnovějším iOS.

Video FaceTime funguje v pořádku. Je docela možné, že tuto službu Apple záměrně zakázal, aby vyhověl čínským operátorům.

Zdroj

iTunes radio startuje ve světě

04Skutečnosti nasvědčují faktu, že Apple pomalu začíná dalším zemím zpřístupňovat hudební službu iTunes Radio.

Služba byla představena spolu s iOS 7 v červenu loňského roku a o pár měsíců později si ji mohli zákazníci ve Spojených státech vychutnat naplno. V současné době přibyly další země, které mohou iTunes Radio poslouchat. Oficiálně se jedná pouze o Austrálii, přesto však lze aktivovat přístup také v Kanadě i Velké Británii.

Apple svou online hudební službou konkuruje aktivním hráčům na poli streamované muziky, jako je Spotify a Rdio dostupné i u nás. Záměr zlepšit službu a připravit se na další země podporuje také fakt, že klíčoví pracovníci sekce iAd byli přesunuti na projekt internetového rádia.

Zdroj

Microsoft bude prodávat Android

05Možná se to bude zdát jako neuvěřitelné, ale Nokia, severský výrobce mobilních telefonů, bude nabízet levný přístroj s Androidem. Představen bude koncem tohoto měsíce na Světovém Mobilním Kongresu.

Záměrem nebude propagovat služby Googlu, ale upravit Android novým rozhraním od Nokie a napojit jej na služby Microsoftu. Je poněkud zvláštní, že softwarový gigant bude do „svých“ telefonů instalovat konkurenční operační systém.

Zdroj