Apple novinky [6. týden 2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě šestý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Microsoft má nové vedení

01Odchodem populárního tanečníka Steva Ballmera z pozice výkonného ředitele se uvolnilo velmi zajímavé místo. Dlouho nikdo netušil, kdo bude novou hlavou softwarového gigantu. Před pár dny jej zaujal šéf microsoftího cloudu Satya Nadella.

Nadella je původem z Indie, kde vystudoval místní techniku. Pokračoval studiem v USA na Wisconsinské universitě, oboru počítačových věd. Také má titul MBA z Chicagské univerzity. V Microsoftu spolupracoval se Sun Microsystems a vedl oddělení podnikových internetových systémů.

Zdroj

Nebaví vás čtení novinek? Poslechněte si je!


Novinky z šestého týdne předčítá Zuzana

Apple daruje milióny školám

02Všichni dobře známe reklamní logy s jablkem na konci; děti ve školních lavicích si hrají s iPady, nebo vesele pozorují obří monitory iMaců během hodin výpočetní techniky. Aby se tato představa stala skutečností, Apple přispěje do programu Bílého domu na šíření internetu do škol (obdobné programy existují i u nás).

Jablečná společnost věnuje 100 milionů dolarů v iPadech, MacBoocích a softwaru sociálně slabým školám. Společnosti Autodesk a O’Reilly Media budou darovat software a multimediální obsah. Microsoft poskytne výraznou slevu na Windows pro školní stanice. Do akce se rovněž zapojí operátoři s nabídkou bezplatného internetového připojení a finančních dotací.

Smyslem celé této akce je zajistit rovné podmínky na všech školách v USA.

Zdroj

Apple ruší tradici

03Výroba již zastaralého modelu iPhone 4 bude obnovena. Doposud se nestalo, aby Apple obnovil výrobu starého modelu. Foxconn, hlavní výrobní partner, obnovuje produkci „čtyřky“ a bude jej připravovat pro trhy v Indii, Brazílii a Indonésii.

Toto rozhodnutí je hnáno zájmem Applu odolat konkurenčnímu Samsungu právě na těchto trzích. Cena nových modelů míří pro tamní uživatele příliš vysoko a iPhone 4 by mohl být cenově dostupnější.

Zdroj

Cook jednal v Turecku

04CEO Applu Tim Cook se potkal s tureckým prezidentem Abdullahem Gülem, aby spolu prodiskutovali možnosti, které země může nabídnout v oblasti vývoje a výzkumu. Cook představil první obchod, který bude v letošním roce otevřen v Istambulu. Také navrhl, aby iPhony a iPady byly osvobozeny od speciální spotřební daně určené pro luxusní výrobky.

Prezident chtěl, aby Apple zvážil technologický potenciál země a požádal o vydání turecké Siri. Společně prodiskutovali podmínky speciálního vzdělávacího programu „Fatih“. Turecká vláda plánuje v příštích třech letech nakoupit 15 milionů tabletů pro 40 tisíc místních škol, což by pro Apple mohlo znamenat velkou obchodní příležitost.

Zdroj

Apple najal dalšího zdravotního experta

05Běhen týdne jsme se mohli doslechnout, že příští verze iOS bude jistě obsahovat nativní aplikaci monitorující zdravotní stav. Pro to, aby Apple skutečně mohl něco takového nabídnout, musel řady svých inženýrů doplnit o specialisty z oboru.

V polovině roku najal krevního specialistu Michaela O’Raillyho. Nejnovější informace hovoří o dalším muži. Tentokrát se jedná o Roye Raymanna, zakladatele společnosti Phillips Sleep Experience Laboratory, která zkoumá různé aspekty spánku.

Prozatím dostupné informace ukazují, že Apple skutečně plánuje vstoupit do nového tržního segmentu a připravuje zařízení, které bude schopno snímat tělesné funkce a předávat tyto informace mobilnímu telefonu.

Zdroj