Podvodný email vypadá jako od Applu, ale není. Chce vás okrást

V posledních několika dnech se začal v emailových schránkách českých uživatelů objevovat podvodný email, který vypadá, jako by přišel od Applu. Jenže nepřišel.

Podvodné emaily, které se vydávají za skutečné, nejsou žádnou novinkou, prozatím jste se však s nimi mohli setkávat především v souvislosti s útoky na přihlášení k bankovním účtům. Jejich tvůrci, který jde jen o to, jak vás okrást, se však nezaměřují pouze na klienty bankovních institucí.

V emailových stránkách totiž můžete objevit email, který vypadá úplně stejně jako ten, který vám zašle Apple v případě, že zapomenete heslo ke svému Apple ID účtu. Vytváří dojem, že váš Apple ID účet byl zablokován a vyzývá vás k ověření vašich přihlašovacích instrukcí.

podvod 1

Získat podezření, že nejde o skutečný email od Applu, není zprvu snadné – adresa odesílatele je totiž podvržená. Snadno tak můžete nabýt dojmu, že jde o originální email:

podvod 2

Jisté podezření však získáte po otevření odkazu v emailu. Sice se ocitnete na stránce velmi podobné té od Applu, avšak adresa uvedená v adresním řádku prohlížeče již napovídá, že o záležitost Applu zřejmě nepůjde – použitá doména totiž nemá s Applem pranic společného:

podvod 3

Již v této fázi rozhodně nepokračujte dále a v žádném případě nezadávejte své Apple ID jméno a heslo! Pokud tak učiníte, přesunete se na další stránku, která si již řekne o přístupové údaje k vaší platební kartě a nepustí vás, dokud ji nezadáte správně:

podvod 4

Je nad slunce jasné, co by v takovém případě následovalo. Pokud jste podobný email dostali a smazali jej, udělali jste dobře. Pokud ne, měli byste co nejdříve kontaktovat svou banku a zablokovat platební či kreditní kartu, kterou jste do formuláře zadali. Snad nebude ještě příliš pozdě.

Díky patří všem, kteří na tuto skutečnost upozornili.

7 komentářů: „Podvodný email vypadá jako od Applu, ale není. Chce vás okrást

  • avatar
    27. 01. 2014 (20:02)
    Trvalý odkaz

    Zvláštní… Teď nevim co se mi stalo. Nedavno jsem chtěl stahnout Bakodo barcodereader. Jenže už asi 2 roky nemam kartu, kterou jsem kdysi v iTunes storu používal. Updaty se mi sice stahovaly ale stahnout si nový aplikace zdarma už nešlo. Otravovalo mně to s doplněnim údajů tak jsem zadal novou kartu. No a v bankovnictví vidim že free program mně stál 55 kč :-( Ale výpis z iTune storu mi nepřišel, kdysi myslim chodil. Ani nějak u paltby nevidim jméno programu. tak buďto jsem nějak nalít tomuhle nebo jenom za změnu platební karty Apple účtuje 55 kč

    • avatar
      28. 01. 2014 (10:09)
      Trvalý odkaz

      Pozor, nejde náhodou jen o blokaci, nikoli o strženou platbu? V tom je rozdíl, žádný poplatek za změnu karty si Apple neúčtuje…

      • avatar
        28. 01. 2014 (18:54)
        Trvalý odkaz

        Jo blokace to je. A co si o tom mam myslet ? Předpokládám že tu platbu mi banka asi odečte.

        • avatar
          28. 01. 2014 (20:10)
          Trvalý odkaz

          Nic, vas jako zakaznika to nemusi zajimat. Banka toto samozrejme neodecte, nema duvod. Nejde o platbu ale jen blokaci. Aby ji banka zauctovala, musel by Apple tuto platbu potvrdit, coz nema proc by delal…

          • avatar
            28. 01. 2014 (21:13)
            Trvalý odkaz

            Tak tomu nerozumim… To mi může kdokoliv blokovat něco na účtě nebo co ? Předpokládal jsem že free program byl prostě omyl a já něco koupil. Proč by mi měl Apple blokovat 55 kč na účtě když nic nekupuju ?

          • avatar
            28. 01. 2014 (21:27)
            Trvalý odkaz

            Jak jinak má Apple zjistit, že je karta skutečně pravá a na účtě jsou prostředky? Jde o zcela běžný postup ověřření, které používají online služby, na vaše peníze nikdo ani nesáhnul…

          • avatar
            29. 01. 2014 (06:51)
            Trvalý odkaz

            Dík az osvětu. Nikde jinde kartu na netu nepoužívam tak jsem se s tim ještě nesetkal. nicméně alespoň poslat email že to takhle ověřujou by mohli. Asi to bude někde v těch pidipísmekách u licenčního ujednání. A je normální že mi peníze blokujou na účtě (zatim) 18 dní ? Kdybych si chtěl vybrat tak tam prostě tahle částka neni.

Komentáře nejsou povoleny.