Apple novinky: 4. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtvrtý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

iPad Pro v roce 2014?

Obr01Podle zahraničního serveru Digitimes bude větší iPad  uveden na trh koncem třetího čtvrtletí letošního roku. Jeho představení server odhaduje na prázdninové období.

Očekávaný model bude mít displej o velikosti 12,9 palců s rozšířením 2 732 × 2 048 a hustotou bodů 265 PPI. Poháněn by měl být procesorem A8 s 64bitovou technologií.

Úspěch velkých tabletů již testuje také Samsung, jenž své 12palcové modely představil na veletrhu CES. Apple díky svému korejskému konkurentu bude moci pozorovat, jak se trh k velkým tabletům postaví.

Zdroj

Dodávky Macu Pro se prodlužují

Obr02Minulý týden jsme informovali o tom, že Mac Pro míří do Evropy. Termíny dodávek byly oficiálním webem Applu stanoveny na únor. To už teď neplatí. Nejspíš je objednávek tolik, že výrobní kapacita nové továrny v USA nestačí na jejich uspokojení.

Druhou možností je, že si jablečný gigant připravuje zásobu objednávek, aby přesun vyrobených kusů mohl uskutečnit najednou.

Novým termínem dodání je měsíc březen.

Zdroj

 iPady o Vánocích

Prosinci, podle výzkumu nezávislého institutu CIRP, jednoznačně v prodejnosti vévodil iPad Air. Ze všech prodaných jablečných tabletů tvořil 41 %, iPad mini dosáhl 25 %. Jeho Retinová varianta, jejíž dodávky se poněkud opozdily, uzmula 16 %. Velkým propadákem vánočních prodejů byl iPad 2. Jeho tři roky starý hardware zaujal pouze 5 % všech zákazníků, kteří si iPady koupili.

Zdroj

Konec roku 2013 ve znamení iOS

Obr04Výsledky měření představené v uplynulém týdnu společností Opera Mediaworks ukazují, že poslední čtvrtletí loňského roku patřilo iOS. Průzkum se zaměřil na reklamní sektor.

Přístroje s jablkem na zádech tvořily 55% všech příjmů z mobilní reklamy. Další zajímavou informací pro případné investory je celkový provoz u jednotlivých platforem. Zde Apple dosáhl podílu 43% následován Androidem s 38%. Geografický nejsilnějším regionem z pohledu mobilní reklamy jsou Spojené státy americké, jež generují téměř polovinu veškerého provozu.

Zdroj

Výroba safíru se rozjíždí

Obr05Společnost GT Advanced Technologies, výrobce safírového skla, začíná hledat nové pracovníky. Ve státě Arizona informovala svého personálního zástupce o požadavcích na nová místa.

Apple do této společnosti investoval nemalou částku, aby mohl nastartovat a výrazně zlevnit produkci safírového skla, které plánuje použít pro své budoucí mobilní přístroje. Dohoda, kterou podepsali, by měla ve státě Arizona vytvořit až 2000 pracovních míst, z nichž 700 bude pro vysoce kvalifikované pracovníky.

Zdroj

Kancelářský balík vylepšen

Obr06Apple v tomto týdnu uvolnil nové verze své balíkové trojky Numbers, Pages a Keynote. Úprav a vylepšení se rovněž dočkaly i jejich webové klony. Nejzásadnější novinkou je přidání ochrany heslem při sdílení dokumentů.

Spolu s novými verzemi zmizela z App Store aplikace Keynote Remote, která sloužila k vzdálenému ovládání prezentace. Tato funkcionalita je nyní součástí samotné Keynote.

Zdroj

Konec restartů iOS 7

Obr07Pokud jste se podobně jako já setkali s občasnými náhlými restarty svého iOS zařízení, tak vězte, že tento nedostatek bude v nové verzi iOS 7.1 opraven.

Pády můžete zaznamenat prakticky při jakékoli činnosti, když se vám znenadání objeví obrazovka, kterou vidíme při zapínání zařízení.

iOS 7.1 je již ve své čtvrté betaverzi testován vývojáři. Doufejme, že nebudeme čekat dlouho na finální sestavení, které bude přinášet krom opravy také drobná vylepšení v grafických prvcích. Neočekávané restarty nejsou zrovna příjemné.

Zdroj