Apple novinky: 2. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě druhý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Consumer Electronics Show 2014

01Mezinárodní veletrh spotřební elektroniky CES pořádaný v Las Vegas po pěti dnech nabitých novinkami končí. Mezi ty největší patřily zaoblené televizory, pozvolný nástup obrazovek s vysokým rozlišením, “chytré” automobily a různé další vychytávky pro mobilní přístroje, které zaujímají v oblasti spotřební elektroniky stále větší místo.

Přehledy jednotlivých zajímavostí jsem se zájmem sledoval a nejvíc mne zaujaly malé robotické hračičky ovládané mobilním telefonem nebo tabletem. Pokud byste se chtěli dozvědět o novinkách letošního CESu více a angličtina vám nevadí, podívejte se na videa a zajímavé rozhovory.

Obecnější přehled trendů můžete najít také česky na videokanálu webu Živě.cz.

[HTML1]

Dvacet snímků za vteřinu

02Společnost SnappyLabs byla s největší pravděpodobností koupena společností Apple, a to především díky úspěchu aplikace SnapyCam. Ta umožňovala majitelům iPhonů 5 pořídit až dvacet osmi megapixelových snímků za vteřinu a vytvořit z nich animovaný obrázek.

Zakladatel společnosti, australan John Papandriopoulos, přepracoval algoritmus zpracování JPEG tak, aby lépe spolupracoval s ARM procesory. Jeho úprava umožňuje kompresi i takto velkých snímků v reálném čase. Jedná se o čtyřnásobné zrychlení oproti vestavěné fotoaplikaci.

Oficiální stránky společnosti SnappyLabs byly uzavřeny a twitter účet zamknut. Mluvčí Applu odpověděl na dotazy k akvizici poměrně vyhýbavě s tím, že jeho společnost čas od času nakupuje malé technologické firmy a není její povinností sdělovat účel nákupů.

 Zdroj

Chtěné změny ve vedení

03Malé zastoupení něžného pohlaví a etnických menšin ve vedení Applu považují vlivní akcionáři společnosti za problematické.

Jonas Kron, představitel advokátní kanceláře akcionářů z firmy Trillium, denníku Bloomberg v rozhovoru řekl, že na nejvyšších postech v Applu je vážný problém s různorodostí pracovníků. Jeho společnost spolu s dalšími bude chtít tento problém nadnést na nejbližší schůzi akcionářů koncem února.

Situaci by mohla trochu zmírnit Angela Ahrendtsová, která se brzy stane víceprezidentkou maloobchodního prodeje a bude podřízená přímo Timu Cookovi. Zatím však stále pracuje jako generální ředitelka módního domu Burberry.

Apple přislíbil, že na problému s pracovníky ve vysokých postech zapracuje. Usilovně hledá kvalifikované ženy a zástupce etnických menšin, kteří by mohli na podnikovém žebříčku povyskočit do vedoucích pozic.

Zdroj

iOS 7.1 dosáhl na další betu

04Vývojáři v Cupertinu vypustili do světa další betaverzi mobilního operačního systému. Přináší vylepšení grafických prvků, na které si uživatele stěžovali. Jedná se hlavně o některá textová tlačítka, která nyní jsou podbarvená a zřetelnější.

Změny se dočkala aplikace telefonu, kde hlavní tlačítko pro zahájení i ukončení hovoru dostalo stejný tvar jako číselník.

V nastavení přibyla samostatná možnost vypnutí paralaxního efektu, který některým uživatelům způsoboval nevolnost. V současnosti tuto možnost najdete poněkud skrytu v podsekci Zpřístupnění.

Zdroj

V App Store jsme utratili 10 miliard

05Apple oznámil, že prosinec byl nejúspěšnějším měsícem v historii App Store. Uživatelé tak završili veleúspěšný rok 2013. Zákazníci za aplikace zaplatili celých deset miliard amerických dolarů, a to i navzdory tomu, že 60 % všech aplikací můžeme stáhnout zcela zdarma.

Podle oficiální zprávy vyplatil gigant vývojářům již 15 miliard amerických dolarů, což poukazuje na celkový příjem 21,5 miliardy od roku 2008, kdy byl App Store představen.

Trh s mobilním softwarem výrazně roste a podle analytické společnosti Gartner bude 90 % všech stažených aplikací v roce 2017 pocházet z App Store a Google Play.

Zdroj

Galaxy S5 a oční skener

06Podle posledních informací plánuje Samsung na duben letošního roku představení nové verze svého mobilního telefonu Galaxy s označením S5. Tento model by měl konkurovat iPhonu 5S.

Po uvedení rychlejší pětky zájem o současný model Galaxy klesl a Samsung proto zvažuje použití očního skeneru, aby jablečnou konkurenci předběhl. Nový telefon bude údajně znamenat návrat ke kořenům a soustředění se na kvalitní displej. Propojení s chytrými hodinkami Galaxy Gear, jejichž prodeje prozatím také nejsou valné, bude samozřejmostí

Zdroj