Phil Schiller: Samsung svou dominanci získal díky kopírování Applu

Phil Schiller je vedoucím pracovníkem marketingu u společnosti Apple. Minulý týden v pátek proběhlo soudní líčení na okresním soudu v San Jose ve Spojených státech amerických, kde figuroval jako svědek.

Apple se poslední dobou často soudí. Kromě aktuální kauzy proti Samsungu, který má zaplatit skoro 450 milionů dolarů za porušení 5 patentů Applu (při obnově řízení mu hrozí finanční penále až 600 milionů dolarů), proběhl soud i proti firmám Motorola, HTC a dalším.

Samsung přitom dal jasně najevo, že musí zaplatit pouze 52 milionů dolarů. Zástupci obou společností se přitom shodli na 13 zařízeních, které porušují patenty Applu i na celkovém množství prodaných kusů a s nimi spojenými vygenerovanými příjmy. Celkový zisk je podle Samsungu nižší, jelikož jejich marketingová kampaň si žádá vyšší výdaje. Tudíž by měl Applu zaplatit daleko méně.

Soudní spory mezi technologickými giganty se táhnou od dubna roku 2011, kdy Apple obvinil Samsung za zkopírování vzhledu svých výrobků. O dva měsíce později podal Samsung protižalobu.

Samsung sprostě zkopíroval Apple, říká Schiller

schillerPodle Schillera dosáhl Samsung dominantního podílu na trhu tak, že zkopíroval Apple. To je prý rovněž důvodem, proč Samsung v posledních letech vzkvétal, zatímco Nokie anebo Motorola nikoliv. Apple by se totiž dočkal ještě většího úspěchu, pokud by Samsung nenabízel velmi podobné produkty. Cupertinští údajně nyní mnohem hůře získávají nové zákazníky, jelikož si jsou produkty navzájem velmi podobné a jejich rozlišení mezi sebou navzájem je velmi obtížné.

Na to zástupci ze Samsungu reagovali slovy, že lidé vyhledávají produkty od Samsungu kvůli odlišnostem od konkurenčních produktů. Konkrétně zmínili větší displeje, podporu 4G LTE, nebo operační systém Android.

Právník Samsungu ve svém projevu na úvod řekl, že spousta lidí miluje Apple. Na stranu konkurenta vysmekl poklonu za jeho skvělé produkty. Nicméně podle něj existují také skalní fanoušci Samsungu, respektive operačního systému Android.

Kopírování není zakázáno, pokud se tím neporušují patenty

Navíc i Apple podle něj kopíruje ostatní společnosti. Jako příklad uvedl iPad mini, který byl reakcí Applu na menší tablety od Samsungu. Dále uvedl, že není protizákonné kopírovat design, pokud se neporušuje určitý patent.

soudSchiller samozřejmě protiargumentoval. Apple nereagoval na konkurenci, ale snažil se pouze o to, aby jeho produkt byl tím lepším. V loňské roce byl navíc šokován, když Samsung představil smartphony z řady Galaxy, které jsou natolik podobné iPhone, že je lidé snadno zamění. Na jablečný telefon sází společnost Apple od samotného počátku vývoje, proto k němu přistupují všichni zaměstnanci zcela jinak.

Patenty byly ohodnoceny na 100 dolarů u každého smartphonu

Zasedání se účastnila i Julie Davis, expertka v oboru účetnictví najatá společností Apple. Jejím úkolem bylo určit, kolik Samsung dluží Applu za porušení patentů. Konečnou částku odhadla na 287 milionů dolarů.

U soudu se objevil i John Hauser, profesor MIT marketingu, jenž analyzoval, jakou hodnotu mají dané patenty u mobilních telefonů. Během svého svědectví řekl, že smartphone bez patentovaných funkcí je ohodnocen na 199 dolarů. Pokud ale by byly využity i funkce chráněné patenty od Applu, zvýšila by se hodnota o 100 dolarů.

Zástupci obou společností vyzváni k dohodě

Apple přišel o 380 milionů dolarů na základě stanovené částky ušlého zisku ve výši 114 milionů. Zisky Samsungu dosáhly 231 milionů dolarů, ačkoliv měla být výsledná částka pouze 35 miliónů dolarů. S tím by se Samsung musel spokojit v případě, že by prodal 360 tisíc zařízení bez funkcí porušujících patenty Applu, který tento odhad provedl.

Soudkyně Lucy Koh požádala Apple a Samsung, aby provedly jednání o urovnání konfliktu. Obě strany se nakonec dohodly – svůj návrh předloží 8. ledna.

Zdroje: CNet