Nový iPad Air mezi námi [První dojmy]

V pátek prvního listopadu se i v Česku začal prodávat zcela nový tablet od Applu jménem iPad Air. I přes jeho omezené zásoby jsme mohli vyzkoušet jeden z prvních kusů. Jaké jsou naše dojmy?

Nebudu zde shrnovat všechny novinky, se kterými iPad Air přichází, ty najdete v tomto našem článku. Zaměřím se na první dojmy s přístrojem, který se od svých předchůdců odlišuje z vnějšího pohledu především svou velikostí a hmotností.

Tato záležitost je však velmi subjektivní a to, jak na vás bude nový iPad působit, záleží hodně na tom, jaký tablet jste používali doposud. Pokud to byl malý iPad mini, nepřijde vám iPad Air jako „nic extra“ – vždyť šířka je srovnatelná a hmotnost větší, než nejmenší tablet. Pokud však přecházíte z většího tabletu a vezmete poprvé do ruky iPad Air, jeho malá tloušťka vás překvapí. Je skutečně velmi tenký a díky nově tvarovaným hranám zadní stěny se velmi pohodlně drží v ruce, a to i přes menší okraje okolo displeje.ipad_air_01

Zadní kovová strana je stejná, jako známe právě z iPadů mini a jejímu použití se není co divit, protože se právě u těchto mrňousů velmi dobře osvědčila. Záda nejsou náchylná na extra škrábance (rozhodně ne tolik, jako například klasické iPody nebo plastový iPhone 5c), materiál je příjemný na dotek, dobře se drží a celý tablet vypadá sice seriózně, ale stále dostatečně elegantně.

Také nízkou hmotnost poznáte především tehdy, pokud je vaše ruka zvyklá držet předchozí generaci velkých tabletů. Rozdíl je opravdu velký a i delší čtení s držením iPadu v jedné ruce je možné, což o předchozích generacích ne vždy platilo.

Z pohledu ergonomie je tak iPad Air jednoznačným posunem kupředu.

Známý displej s Retina rozlišením je srovnatelný s předchozí generací, pozorovací úhly i barevnost zůstává zachována. Nicméně procesor Apple A7 sídlící na pozadí vystřeluje výkon celého tabletu do úrovní, které překvapí. Pokud jste až doposud pokládali iPad čtvrté generace za rychlý tablet (iPad třetí generace ani nezmiňuji, ten snad za rychlý nemůže považovat nikdo), zde budete muset své názory přehodnotit. A to velmi razantně.

ipad_air_02

Rychlost zaznamenáte jak v samotné práci se systémem (aplikace se spouští opravdu velmi rychle), tak i při náročných činnostech, jako je export videa z mobilního iMovie, které se děje rychleji, než kolik by trvalo přehrát video v reálném čase.

A herní možnosti? Neexistuje sice ještě příliš mnoho her, které by dokázaly využít úplně všechny možnosti nového čipu, ale těch několik, které již jsou k dispozici, vážně stojí za to. Ne nadarmo se říká, že grafické možnosti tohoto tabletu tak snesou srovnání i s aktuální generací herních konzolí. Pokud jej připojíte prostřednictvím HDMI redukce k televizoru, bude vedle stojící Xbox 360 blednout závistí.

ipad_air_04

Ještě je příliš brzo na to, abychom hodnotili výdrž celého tabletu, baterie stará několik málo cyklů ještě není schopna podávat své plné výkony. Nicméně subjektivně se zdá, že výdrž bude skutečně srovnatelná s předchozí generací, což je vzhledem k menším rozměrům, hmotnosti a vyššímu výkonu velmi dobrá zpráva.

iPad Air je tablet, který rozhodně stojí za koupi. Tedy samozřejmě v případě, že vám vyhovují spíše větší rozměry obrazovky a potažmo i celého tabletu. Pokud ne, počkejte si raději na inovovaný iPad mini s Retina displejem. Také s ním vám přineseme naše první dojmy ještě před tím, než bude možné vytvořit klasickou recenzi.

Fotogalerie

 

10 komentářů: „Nový iPad Air mezi námi [První dojmy]

  • avatar
    04. 11. 2013 (10:55)
    Trvalý odkaz

    „(iPad třetí generace ani nezmiňuji, ten snad za rychlý nemůže považovat nikdo“

    Abych si nenašel vaše starší recenze. kde rychlost ipadu 3 vychvalujete…

    • avatar
      04. 11. 2013 (11:10)
      Trvalý odkaz

      To by vám mělo dát hodně práce, protože například:

      Test iPadu 3 v SAMu 05-06/2012, cituji:
      „Rychlostně si ve srovnání s iPadem 2 vůbec nepolepšíte, ve spoustě činností si naopak pohoršíte, …“

      Zkušenosti s iPadem 3 zde na SuperAple.cz, cituji:
      „Tak například si zřejmě nepřipustíte, že procesorový výkon je u iPadu 2 naprosto shodný, jako v případě nového iPadu (pro přehlednost mu budu nadále v tomto textu říkat iPad 3, i když nejde o zcela přesné označení) a pokud čekáte zrychlení svých oblíbených aplikací, nákupem trojky si ve spoustě případů příliš nepolepšíte.“

      Nejsme zaslepení fanatici, kteří vše od Applu oslavují jen proto, že je to od Applu. Když se něco nepovede, říkáme to. Od začátku až do konce :)

      • avatar
        04. 11. 2013 (13:22)
        Trvalý odkaz

        A tak se podívejme, co jste psali o Ipadu2:

        „Rychlost na druhou. Pod kapotou se objevil nový dvoujádrový procesor Apple A5. Je taktován na frekvenci 1 GHz (tedy stejné, jako u předchozího modelu s A4 procesorem), množství dostupné paměti Apple oficiálně neudává (jakmile tuto informaci získáme, do článku ji doplníme), v zákulisí se však hovoří o jednom gigabajtu. Nový procesor přináší nejen nárůst rychlosti při výpočetních operacích, ale nese si s sebou také výrazně výkonnější grafickou část, která je nyní dle Applu až devětkrát výkonnější, než byla v předchozím modelu. Díky těmto skutečnostem by iPad 2 neměl být rozhodně žádným pomalým šnekem.“

        Jinak řečeno, o Ipad 2 tvrdíte, že je velice rychlý. O Ipadu 3 tvrdite, ze si clovek z hlediska rychlosti CPU přiliš nepolepsi (tj. je stále rycly). Proste subjektivni vykon plus minut stejny. A v recenzi ipadu air najednou tragidné ohodnocení ipadu 3: „ten snad za rychlý nemůže považovat nikdo“.

        No, proste LOL…

        • avatar
          04. 11. 2013 (13:32)
          Trvalý odkaz

          Což převedeno do běžné řeči znamená:

          Nový produkt má stejný hrub procesorový výkon, jako o rok mladší předchůdce. Jenže dostal Retina displej, na který výkonově nestačí, a ve spoustě činností je však pomalejší (stejný procesor, který byl kdysi rychlý, nyní obsluhuje čtyřikrát více obrazových bodů). Tudíž subjektivní výkon je nižší, přestože ten hrubý je stejný.

          Od počátku prodejů iPadu 3 jsem jej prohlašoval za pomalý – jak v textech, tak i ve veřejných vystoupeních i v podcastech. Nikdy jsem neprohlásil, že bych kdykoli jeho rychlost chválil (jak píšete v prvním příspěvku), to si nikdy nezasloužil. Pokud je tato názorová konzistence od začátku až do konce pro vás LOL, nebudu vám to dále vymlouvat…

        • avatar
          06. 11. 2013 (14:10)
          Trvalý odkaz

          Toto je bud prejav hluposti alebo velmi nepodareny trolling.

  • avatar
    04. 11. 2013 (14:15)
    Trvalý odkaz

    Jaké plánujete pouzdro pro váš Air? Chtěl bych nějaké, které mi ochrání i zadní hliníkový kryt a necelé 2k Kč za Smart Case se mi dávat nechce. Koukal jsem na iTouch a je tam na předobjednávku nějaké Tucano Filo hard folio pro iPad Air. Nemáte zkušenost s tímto typem pouzder?

    • avatar
      04. 11. 2013 (14:30)
      Trvalý odkaz

      Filo je super, je lehke tenke, vypada decentne a z venku tvrde, nemelo by se spinit. iStyle ma kladem myslím vsude

      • avatar
        04. 11. 2013 (14:35)
        Trvalý odkaz

        Super, kouknu na ně. A ty s tím pouzdrem máš zkušenost? Jedná se mi o to, jestli úchyty toho pouzdra nepodřou ten hliník…

        • avatar
          04. 11. 2013 (14:38)
          Trvalý odkaz

          zatim od patku, vypadato v pohode, na mini mame doma podobnej styl pouzdra a po roce pouzivani a obcasneho vyndavani porad vpohode.Dulezite pro me je ze ta hrana pouzdra je tvrda a kdyz iPad spadne tak se zadnou casti nedotkne povrchu.

          • avatar
            05. 11. 2013 (15:27)
            Trvalý odkaz

            Teda dnes jsem vyzkousel cervenej kozenej! Smartcase a ten je super

Komentáře nejsou povoleny.