Apple novinky: 47. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý sedmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple 1 nakonec prodán

01 (4)Aukční síň v Německu po menších nesrovnalostech nakonec prodala funkční počítač Apple 1 s pořadovým číslem 46. Jednalo se o jeden z padesáti modelů, které Jobs a Woz společně prodali Boyte Shopu v roce 1976.

Funkční model obsahuje originální manuál, kazetu se softwarem a je uschován v původním balení s podpisem Wozniaka. Cena prodaného kusu se nakonec vyšplhala na úroveň 300 000 dolarů, tedy výrazně méně, než hodnota předchozího prodaného kusu. Ten byl udán za rekordní cenu 671 000 dolarů.

Apple nakupoval v Izraeli

02 (4)Další velmi zajímavou akvizici učinila jablečná společnost v Izraeli. Svůj zájem tentokrát zaměřila na výrobce čipu, který zpracovává 3D pohyb člověka. Společnost PrimeSense bude prodána za 345 miliónu dolarů a Apple ji vyfoukl svému konkurentu Samsungu.

PrimeSense vyvinula technologii, jenž se používá v různých zařízeních a pomáhá senzorům detekovat pohyby lidského těla. Tyto informace přenáší do herního systému. Je tedy otázkou, zda Apple plánuje vstup na pole televizních setů spolu s podporou her, nebo získané patenty použije v jiném přístroji snímajícím pohyb těla.

Pokud bude akvizice úspěšně dokončena, což se dozvíme v nejbližších týdnech, půjde již o druhou izraelskou společnost. Před rokem Cupertinští koupili výrobce flash disků Anobit.

Třináctipalcový iPad

03 (2)Pokud byste chtěli tablet a současný desetipalcový iPad Air by vám přišel příliš mobilní a malý, můžete si počkat do příštího roku, kdy by se měl údajně objevit větší model.

Podle zahraničních zdrojů Apple již požádal hlavní partnery, aby začali vyrábět třináctipalcový (přesně 12,9 palců) dotykový displej, který bude osazen do nového modelu iPadu. Ten by měl současnou řadu tabletů doplnit v roce 2014 a měl by pomoci zákazníkům opustit jejich počítače v post PC éře.

Nejedná se o první informaci, která by zmiňovala větší obrazovku jablečného tabletu. Někteří analytici dokonce uvažují o tom, že by Apple mohl vyrábět jakýsi hybrid mezi Macbookem Air a iPadem, čímž by následoval svého konkurenta prodávajícího Microsoft Surface.

Foxconn migruje k 5s

04 (1)Čínský výrobce Foxconn v jedné z továren na jihu Číny pozastavil produkci modelu iPhone 5c, aby svou výrobní kapacitu mohl směřovat k modelu se senzorem Touch ID. Tato zpráva potvrzuje již dříve zmíněný fakt, že Apple snižuje produkci plastového telefonu a chce uspokojit poptávku po dražším modelu.

Z výsledků dosavadních prodejů je zřejmé, že Apple neodhadl zájem o iPhone 5c a jeho předzásoba nebyla správným rozhodnutím. Zákazníci zjevně mají zájem o dražší a technologicky vybavenější model.

Vesmírná loď má povolený start

05 (1)Představitelé města Cupertino formálně schválili výstavbu nového kampusu, který Steve Jobs nazval vesmírnou lodí. Kruhová budova sloužící také jako solární elektrárna je hlavním prvkem celého 176akrového komplexu.

Vesmírná loď má však menší problémy s turbulencí. Projekt je již v časovém skluzu a jeho cena se vyšplhala výše, než bylo plánováno. Sválení městskou radou bylo poslední blokací a veškeré terénní práce mohou tedy započít. První zaměstnanci si nové prostředí užijí v polovině roku 2016.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu