Apple novinky: 45. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý pátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple opustil vývojářský šéf

01 (3)Po dlouhých třiadvaceti letech odešel do zaslouženého důchodu vedoucí inženýrské sekce operačního systému iOS Henri Lamiraux. Jeho poslední uvolněnou verzí byla 7.0.3.

Pracovník divize iOS prozradil, že Lamiraux je uznávaným specialistou, který vedl vývoj aplikací, jenž jsou součástí operačního systému a měl také na starosti framework, který dovoloval externím vývojářům vytvářet jejich aplikace.

Důležitost jeho role se zvýšila, když byl loni na podzim do vedení softwarové sekce jmenován Craig Federighi. Lamiraux se stal šéfem iOS.

Veřejnosti byl Lamiraux znám především z developerských videí, neboť se pravidelně objevoval na přednáškách během WWDC konference.

Apple postaví v USA další výrobní halu

02 (3)Jablečná společnost pokračuje v nastaveném směru zlepšení výrobních procesů jejich přestěhováním zpět do domovské krajiny. Po továrně v Texasu, která vyrábí aktuální modely Macu Pro a díky níž může Apple hrdě psát na svůj lesklý váleček „sestaveno v USA“, přichází s další výrobní halou s vlastní solární elektrárnou.

Tentokrát bude v Arizoně u města Mesa a nabídne celkem 2000 nových pracovních míst. Oficiální informace o tom, k čemu bude továrna sloužit ještě nejsou k dispozici, ale lze předpokládat, že bude pomáhat továrně v Texasu sestavovat Macy Pro. Dost možná bude také sloužit ke zpracování a výrobě safírových prvků současných i budoucích mobilních zařízení.

iPad Air jako hotspot

03 (1)Nejnovější model desetipalcového tabletu je sice téměř o třetinu tenčí než jeho předchůdce, ale přesto u něj výrobce reklamuje desetihodinovou výdrž baterie. Poslední testy nejen že tuto skutečnost potvrzují, ale také ukázaly, že iPad Air je schopen celých 24 hodin fungovat coby LTE hotspot.

Podle slov novináře webu ZDnet, který často pracuje v terénu a pro připojení svého laptopu používal jako hotspot iPad mini, vydržel tento malý tablet sdílet mobilní připojení celých 20 hodin na jedno nabití. Vetší tablet i přes svou tenkost a lehkost tuto funkci zastane celých 24 hodin, což je opravdu úctyhodný výkon.

Další špatné zprávy o Retině mini

04 (1)Všichni kdo čekáme na oznámení o zahájení prodeje iPadu mini s Retinou, krátíme toto čekání čtením zajímavých zpráv, které se od výrobců tohoto displeje šíří. Podle těch posledních budeme čekat o něco déle.

Sharp, který je jeden z dodavatelů displeje s vysokým rozlišením, objevil výrobní vadu na několika procentech již vyrobených kusů a ty díky ní neodpovídají parametrům Retina displeje.

Apple proto požádal o spolupráci Samsung, aby rovněž dodával displeje pro nový iPad mini. To se bohužel nestane dříve, než začátkem příštího roku. Proto tedy procentuální zastoupení v současných dodávkách zůstane 20 % a 60 % Sharpu a LG.

Kolik platí Apple za reklamu?

05Mohli bychom si myslet, že za úspěchem jablečných produktů nestojí pouze jejich prvotřídní kvalita, ale také velké výdaje na reklamu. To je ovšem omyl. Výdaje jsou mnohem nižší, než má konkurence Microsoft a Samsung.

Analytick Horace Dediu ze společnosti Asymco uveřejnil na svém Twitter účtu srovnání velikánů a společnosti Apple, HP a Dell své výdaje od roku 2009 drží řádně na uzdě, zatímco Samsung a Microsoft v posledních letech příliš nešetřili.