Vývoj původního iPhonu nebyl jednoduchý, Apple se potýkal s problémy

Den před druhým výročím úmrtí Stevea Jobse publikoval Fred Vogelstein v The New York Times informace týkající se dvou prvních iPhonů. Máme tak jedinečnou možnost se opět podívat do zákulisí Applu, kde se vše tvoří. Informace se opírají o klíčové vývojáře Andyho Grignona, Tonyho Fadella a Scotta Forstalla.

Oficiální oznámení proběhlo 9.ledna roku 2007 a daná noc před vyhlášením byla pro mnohé velmi stresující. iPhone, který byl následujícího dne prezentován, byl pouze prototyp ve vývojovém stádiu, proto se potýkal s několika problémy. Například se náhodně ukončil hovor, přerušovalo se připojení k internetu, nebo se telefon rovnou sám vypnul.

iPhone mohl přehrávat určitou část písně, nebo videa, ale nemohl spolehlivě přehrávat celý klip bez přerušování. Pracoval dobře, pokud jste odeslali email, a poté surfovali na internetu. Pokud jste provedli úkony v opačném pořadí, nefungovalo to.

Hodiny testování, snažení a nalezených chyb pomohly celému týmu vyvinout to, co konstruktéři nazvali „Zlatá stezka“, tedy specifický soubor úkolů, které byly prováděny určitým způsobem tak, aby to vypadlo, že iPhone skutečně funguje.

[HTML1]

V době, kdy se iPhone oznámil veřejnosti, bylo vyrobeno pouze 100 kusů, přičemž některé z nich měly významné problémy v kvalitě. Například byly viditelné mezery mezi obrazovkou a hranou z plastu. Software byl také plný chyb.

Po souhlasu Jobse byl displej telefonu naprogramován tak, aby vždy ukazoval signál o pěti čárkách bez ohledu na skutečnou sílu signálu. Šance, že přijímač zkolabuje během několika minut, kdy bude Jobs telefonovat, byly malé. Naopak šance, že příjem nebude dostatečný po dobu 90minutové prezentace, byly vysoké.

Pokud by příjem spadl a restartoval se, jelikož jsme předpokládali, že se to stát může, nechtěli jsme, aby to viděli přihlížející v publiku. Takže jsme napevno naprogramovali zobrazení pěti čárek,“ řekl Grignon.

Apple věnoval mnoho úsilí iPhonu a jeho úspěch závisel na dokonalé prezentaci. Steve Jobs ani neměl v rukávu plán B, kdyby se prezentace nepovedla. I díky tomu byl vyvinut na tým ještě větší tlak.

Jobs pouze vzácně ustupoval do kouta jako v tomto případě. Byl dobře známým despotou, kdy se zdálo, že ví, co má dělat, aby na své zaměstnance patřičně zatlačit a bylo dodáno nemožné. Ale vždycky měl nějaký plán B, aby ho mohl použít, pokud by vše neprobíhalo, jak má. iPhone byl však jedinou skvělou věcí, na které Apple pracoval. iPhone byl všezahrnující projekt Applu, který tentokrát neměl žádný záložní plán.

Andy Grignon nyní sdílí konečný příběh o tom, jak konstruktéři a manažeři společně pracovali na iPhonu a jeho prezentaci. V tomto článku [anglicky] se dozvíte, jak složitý byl vývoj takového produktu včetně vnějších vlivů, které byly do této chvíle utajovány.

Zdroj: MacRumors s využitím citací se svolením The New York Times