Nifty Drive: miniaturní přídavný disk pro MacBooky Air i Pro [První dojmy]

Nifty Drive je zajímavý doplněk, který do vašeho MacBooku Air nebo MacBooku Pro přidá druhý disk bez toho, abyste jej museli otevírat.

Výrobce jej prezentuje jako miniaturní rozšiřující disk pro tyto jablečné počítače, ve své podstatě jde ale o velmi důmyslně řešenou čtečku paměťových karet.

V elegantní papírové krabičce najdete nejen samotný disk, ale i kovový přívěsek na klíče vyhotoveným do tvaru loga Nifty. Ten zde není bezúčelně, ale jeho prostřednictvím můžete snadno disk z počítače vyjímat.

Nifty disk je černý, pouze část viditelná z venčí je vyrobena z kousku broušeného hliníku. Z boku se do disku vkládají běžné microSD paměťové karty a součástí balení je i karta o velikosti 2 GB. Sami si tak můžete ovlivňovat nejen kapacitu disku, ale i jeho rychlost – to vše v závislosti na tom, jak velkou a jak rychlou kartu si pořídíte. Například s kartou o rychlost Class 10 dosáhnete rychlostí srovnatelných s externím USB diskem.

[HTML1]

Nifty disk existuje ve dvou verzích – ve verzi pro MacBooky Air a ve verzi pro MacBooky Pro. Obě verze jsou vzájemně zaměnitelné, ale liší se pouze svou velikostí. Po vložení do notebooku zcela splynou z boční hranou, nijak nevyčuhují ani nepřekáží.

Použití je různé, ideální je tento disk použít pro data, u kterých nezáleží v první řadě na rychlosti. Nebudete tak na něj instalovat aplikace, ale pro uložení knihoven z iPhota nebo iTunes je ideální. Můžete na něj také nechat zálohovat Time Machine a archiv svých dat tak můžete mít stále při sobě. Podle prvních dojmů bych tipnul, že NIfty Drive bude zajímat především majitele MacBooků Air se základní velikostí SSD disku, protože dokáže jednoduše rozšířit úložné možnosti třeba i o dlaších 64 gigabajtů, které budou stále v počítači dostupné. Tím se liší od externě připojovaných USB disků a klíčenek.

Podrobný test včetně testů rychlosti různých karet najdete v příštím čísle SuperApple Magazínu, které vychází již šestého listopadu.

Prodejní cena disku Nifty Drive je 999 Kč (včetně 2 GB karty Class 6) a zakoupit jej můžete v eshopu AppleTips s v sítích APR prodejen iStyle, iSetos, iStores, Qstore a iTouch.

Kompletní fotogalerie

 

36 komentářů: „Nifty Drive: miniaturní přídavný disk pro MacBooky Air i Pro [První dojmy]

  • avatar
    09. 10. 2013 (08:47)
    Trvalý odkaz

    Kapku mi chybí zmíňka o rozhraní jaký to používá. To se zasouvá do čtečky SD karet čtečka mikroSDček ?

    • avatar
      09. 10. 2013 (09:19)
      Trvalý odkaz

      Ano, ve videu je to více než dobře patrné + hned v druhém odstavce se píše, že jde v podstatě o čtečku karet….

      • avatar
        09. 10. 2013 (09:22)
        Trvalý odkaz

        Jak nesleduju trendy u notesů (a někde myslim apple čtečky zase rušil?) tak jsem to z videa nepochopil. Resp. nechtělo se mi věřit že někdo vymyslí čtečku do čtečky :-)

        • avatar
          09. 10. 2013 (09:24)
          Trvalý odkaz

          Vymyslel, a docela elegantně vyřešil to, aby mohla být stále vložená a nejenže nepřekážela, ale i nerušila vzhledem…

          • avatar
            09. 10. 2013 (09:34)
            Trvalý odkaz

            Tak mně napadá kacířská myšlenka, čim se to liší od mcroSD karty v adaptéru na SD karty ? Krom dotaženějšího dizajnu. To používam v iMacku když stahuju fotky z foťáku a rozhodně to za novinku nepovažuju.

          • avatar
            09. 10. 2013 (09:43)
            Trvalý odkaz

            Normální adaptér nebo karta by čuměla ven z ntb a to neni zrovna praktický.
            Cílem je tam něco mít, ale na první pohled to nevidět.

          • avatar
            09. 10. 2013 (09:51)
            Trvalý odkaz

            Je to přesně, jak říká skalda18 – nejenže to není vidět, ale navíc to nepřekáží, což klasická karta neustále (při vkládání / vyjímání z pouzdra, apod)….

          • avatar
            09. 10. 2013 (11:23)
            Trvalý odkaz

            No rozhodně je to málo na to abych to nazýval přídavným diskem. Čekal jsem i nějakou „elektro část“, prostě víc než redukci. Koukam cena s 2 GB kartou 999 kč… To je podle mně úlet až na půdu. Karta stojí dneska 8GB kolem 150 kč a redukce je většinou zdarma. Kdyby za to chtěli pade (v korunách), tak to beru jako dobrej nápad ale tohle ?-)

          • avatar
            09. 10. 2013 (11:27)
            Trvalý odkaz

            Já bych to jak vzhledem k dílenskému zpracování a provedení (jde skutečně o broušený hliník, žádný přebrevený plast) a praktičnosti použití (ve srovnání s klasickou vyčuhující redukcí) hodnotil přesně opačně…
            Zkuste se na to podívat ne jako majitel iMacu, ale jako majitel MacBooku Air se 64 GB místa na disku, které zkrátka potřebujete trvale rozšířit bez toho, aby vás toto rozšíření jakkoli limitovalo…

          • avatar
            09. 10. 2013 (11:32)
            Trvalý odkaz

            Rozumim ale díky ceně pořád nechápu :-) Můžete někde nafotit rozdíl mezi klasicku SD kartou a timhle udělátkem ? Když na videu mátě vedle v USB nějaký BT nebo wifi udělátko, tak by tam podle mně ani klasická SD karta nevadila víc než to co tam je. Fungoval jsem 2 roky na notesu kde mi z PCMCIA koukala 2 cm karta na 3G internet + ještě čvaňhák anténa a nijak mně to neomezovalo (akorát bylo potřeba zasunovat anténu do karty při zandavání notesa do tašky).

          • avatar
            09. 10. 2013 (14:40)
            Trvalý odkaz

            Otazka je, jak je to rychle. Podle pinu je to SD nikoli SDHC ani SDXC adapter, takze limit je 20MB ?

          • avatar
            09. 10. 2013 (14:45)
            Trvalý odkaz

            Tak, jak se říká ve videu – s Class 10 kartou je to srovnatelné s USB diskem, tedy čtení okolo 32 – 34 MB/s v závislosti na konkrétní kartě….

          • avatar
            09. 10. 2013 (15:28)
            Trvalý odkaz

            Dobre, zeptam se jinak. Jake je rychlostni omezeni toho adapteru? Kdyz tam dam kartu 80/50MB, pojede to s adapterem take 80/50MB?

          • avatar
            09. 10. 2013 (15:33)
            Trvalý odkaz

            80/50 je prosím Class kolik? Nejvýše tu mám kartu Class 10, tak ať vím, jakou se pokusit pro test sehnat…

          • avatar
            09. 10. 2013 (15:38)
            Trvalý odkaz

            Muzeme se bavit konkretne o Sandisku, ktery doporucuje GoPro: SDSDQX-032G-U46A

          • avatar
            09. 10. 2013 (15:47)
            Trvalý odkaz

            Ma ji k dispozici alzasoft, osobne jsem ji tam o vikendy kupoval, tak pokud mate s nimi nejakou dohodu, tak ji muzete zkusit. Nebo se muzeme domluvit, ze mi pucite adapter/prijdete na kafe a ozkousime to na mem Airu 2013.

    • avatar
      09. 10. 2013 (09:28)
      Trvalý odkaz

      ano, Nifty Drive se zasouvá do toho jediného slotu na karty, co v ntb je a funguje jako adaptér – do něho se vkláda micro SD card (jako je to na obrázku a ve videu)
      Já osobně už to mam od Vánoc, kdy to začínalo na Kickstarteru a mám k tomu 64GB kartu od SanDisku (tu jsem koupil na Amazonu na černý pátek, který by měl teď někdy zase přijít)
      Jsem s tím spokojen, je to rychlé, uvnitř slotu drží pevně a zvenčí to není skoro vůbec poznat, pokud si vemete stříbrnou (hliníkovou) barvu.

  • avatar
    09. 10. 2013 (10:03)
    Trvalý odkaz

    Vyzkoušíte i boot systému z SD karty?

    • avatar
      09. 10. 2013 (11:20)
      Trvalý odkaz

      Ano, s Class 10 kartou je to i použitelné (rychlost disku je někde mezi úrovní Airu první a druhé generace)….

  • avatar
    09. 10. 2013 (12:24)
    Trvalý odkaz

    Dalsia z vyhod Nifty, a to v spojeni napriklad s 128GBxc kartou, ktoru by sa tiez oplatilo vyzdvihnut.

    The MiniDrive integrates with your MacBook’s native Time Machine.

    Setting up a daily back-up of your critical files takes seconds, and will run automatically while your MiniDrive is present.

    The MiniDrive is water- and shock-proof, unlike your MacBook. If the worst happens you’ll still have all of your important files to hand.

      • avatar
        09. 10. 2013 (12:33)
        Trvalý odkaz

        pardon, to video som nesledoval… ale predsa ma este zaujima jedna vec, na ich oficialnej stranke tvrdia, ze si mozem zvysit kapacitu „up to 64GB“, to znamena, ze je tam nejake obmedzenie? a vlastne ake varianty kariet sa daju pouzit?

        • avatar
          09. 10. 2013 (13:08)
          Trvalý odkaz

          Ach tak :) Právěže to video je ten hlavní zdroj, text je z velké části jen doplněk :)

          Je to proto, že MacBooky spolehlivě vezmou jen 64 GB karty, u 128 GB karet je to často sázka do loterie, která bude a která nebude fungovat. Ono také microSD karty s větší kapacitou než 64 GB ještě nedávno nebyly dostupné…

  • avatar
    09. 10. 2013 (17:57)
    Trvalý odkaz

    mam zakoupenej stejnej princip pres ebay za 300, jen to nemam z venci tu imitaci hliniku, ale je tam plast.. bezproblemu to funguje s sdxc 64GB microsd od samsungu.. je to idealni reseni pokud mate aira.. protoze tam jsou jen dve usb a jedno sem mel vzdy zaplacnuty ctectou microsd v usb.. takze tohle je fakt supr a i ta neorg. ctecka je rychlejsi nez usb disk.. (ve verzi 2.0)

  • avatar
    09. 10. 2013 (18:05)
    Trvalý odkaz

    Celkem bystře jsem pochopil, že je to hezká redukce na micro kartu, když ji tam chcete mít pořád. Za talíř je to spíš drahé a navíc, když ztratím ten přívěsek, tak si to půjdu hodit, nebo pro kombinačky. Teda na Nobelovku to není, ale hezké to je.

    • avatar
      09. 10. 2013 (18:17)
      Trvalý odkaz

      Zkoušel jsem to obyčejnou kancelářskou sponkou a bez větších problémů to jde vyjmout…

    • avatar
      11. 10. 2013 (09:53)
      Trvalý odkaz

      ved ako som pochopil, tak prave v tomto spociva jej vyhoda… nevytrca, nieje vidiet, a je to stale citatcka kariet…

      – tu ani neslo o najefektivnejsie riesenie, skor o nenapadne a pekne riesenie
      – u mna to ma obrovske plus v tom, ze to prave zapada dovnutra sachty a zboku to ani nieje vidiet.. cize eliminovane riziko, ze ked si davam 15″ MBpro do kozenej tasky, ktora je uplne tesna, tak urcite nezatrhnem o vytrcajucu kartu a nesposobim si nejaku /mozno aj datovu/ skodu
      – takto, keby sa to dalo rozchodit so 128GB kartou, tak budem mat v uvodzovkach externy disk, napriklad na media, ktory cely tyzden nezavadza a nevytrca a este aj dobre vyzera a na vikend len vytiahnem kartu z MB a media prenesiem do ineho domaceho zariadenia /teda asi vyhody sd kariet tu netreba opisovat/

      – cize v skratke: velmi dobre vyzerajuca citacka kariet ktora nevytrca z boku MB za ale pomerne vysoku cenu

  • avatar
    11. 10. 2013 (01:53)
    Trvalý odkaz

    Nevím, proč děláte z lidí blbce. Už se tady píše jako na iDnesu. Váš server většinou nečte povrchní stádo, tak si tady na nic nehrajte a nazývejte věci pravými jmény. Je to pěkná, asi kvalitně provedená, kompaktní čtečka microSD, která nečumí ze šachty. Nic víc! Takže žádnej miniaturní přídavný disk pro MacBooky – to by mělo být v uvozovkách v perexu (jako, že to tak vznosně nazývá výrobce) a ne v titulku. Sorry, ale mě takový pokrytectví vadí.

      • avatar
        11. 10. 2013 (14:56)
        Trvalý odkaz

        Je dobře, že sledujete diskuze a reagujete, ne každý autor má k tomu odvahu. V reakcích sám vidíte, že několik lidí článek ne úplně pochopilo. Bohužel poslední dobou jsou i na velkých serverech bláboly rádoby odborných redaktorů (auto, technika, PC a pod.) a bohužel lidé tyto smyšlenky a velmi povrchní závěry konzumují s tím, že je to pravda. – To byl jen obecný povzdech :-)

        • avatar
          12. 10. 2013 (06:08)
          Trvalý odkaz

          Vidím. On tento článek byl experiment – byl první, ve kterém hlavní informaci nese video, text je jen doplněk. Jak se však zdá, mnoho čtenářů si video vůbec nepustilo a je tak jasné, že jen z doplňkového textu ne vše úplně pochopili. Do budoucna tak buďto ponecháme jen videopohled a zcela odstraníme text, nebo jako doposud bude video „jen“ jako bonus navíc…

  • avatar
    11. 10. 2013 (13:15)
    Trvalý odkaz

    1. objednal jsem si ctecku z kickstarteru pred rokem
    2. prisla po 10 mesisich (az verze MKIII)
    3. microsd karta je velice obtizne zasouvat a vyndavat
    4. funguje to tak v 50% pripadu (a mnoho lidi ma ten samy problem), z „disku casto nelze cist ani zapisovat“

    Je to kram. Nedoporucuji.

    • avatar
      11. 10. 2013 (18:06)
      Trvalý odkaz

      Dobry den,
      tento model je novy a chyby jsou jiz vychytane. Proto jsme se ho rozhodli dovazet az v teto fazi.

      • avatar
        11. 10. 2013 (18:19)
        Trvalý odkaz

        „nova verze“ MK3 stale trpi nekompatibilitou s nekterymi micro sd kartami

        s kterymi micro sd kartami to tedy funguje bezproblemove?

        • avatar
          11. 10. 2013 (18:22)
          Trvalý odkaz

          zatim vse co jsme zkouseli do 64GB fungovalo bez problemu.

Komentáře nejsou povoleny.