iPad Air: ještě tenčí a lehčí, než jsem čekali [Představení]

iPad páté generace přichází se zcela novým vzhledem i novým jménem. Nově se podobně jako nejtenčí MacBook pyšní přídavkem Air.

Očekávalo se, že nový velký iPad bude mít menší okraje okolo displeje podobně, jako v případě malého iPadu mini a že bude i o něco tenčí. Ale že jej Apple zmenší o tolik, to bychom skutečně nečekali.

Tenčí než iPhone

Nový iPad je tak tlustý pouze sedm a půl milimetru, což je o jednu deseti milimetru méně, než kolik je tloušťka iPhone 5s. Kompletní rozměry nového tabletu jsou 240 × 169,5 × 7,5 milimetru a hmotnost tabletu klesla na velmi příjemnou hodnotu 469 gramů v případě Wi-Fi verze a 478 gramů u verze s podporou mobilního připojení. Je až neuvěřitelné, že se Applu podařilo u tabletu s nezměněnou velikostí úhlopříčky a kovovým tělem dosáhnout takhle nízké hmotnosti.

ipad_air_03

Použitý displej je z pohledu rozlišení srovnatelný s předchozí generací, jde stále o rozlišení 2 048 × 1 536 obrazových bodů na úhlopříčce 9,7 palce.

Uvnitř tepe stejný procesor Apple AT s M7 koprocesorem, který najdete v nejnovějším iPhonu 5s. Díky tomu bude tablet skutečně velmi rychlý a jeho grafické schopnosti ve hrách snesou srovnání i se současnými herními konzolemi.

ipad_air_02

Bezdrátová komunikace zahrnuje dvoupásmovou Wi-Fi se standardy 802.11a/b/g/n s podporou technologie vícenásobných antén MIMO, který přináší výraznou výhodu v rychlosti přenosu v případě, že máte přístupový bod vybavený touto technologií. Vzhledem k tomu, že ji výrobce těchto prvků používají již dobré dva roky je velká pravděpodobnost, že je jí váš router již vybaven. Bluetooth zůstává ve své poslední verzi 4.0.

Mobilní verze podporuje podle verzí všechny současné standardy mobilních sítí včetně síti LTE.

Starší kamera a žádné Touch ID

Pro pořizování fotek a videí souží pětimegapixelová kamera, která technologicky odpovídá kameře v iPhonu 5c nebo ve starším iPhonu 5, nejde o vylepšenou verzi osazenou v nejvyšším iPhonu 5s. V něm použitý dotykový senzor Touch ID v žádném z nových iPadů nenajdete také.

ipad_air_01

Přední kamera pro videohovory má rozlišení 1.2 megapixelu a dokáže nahrávat video o velikosti 720p, zadní kamera si pochopitelně poradí se záznamem v plném HD rozlišení.
Vestavěný akumulátor nabízí kapacitu 32,4 Wh, což tabletu umožňuje dosáhnout desetihodinové výdrže stejné, jako u předchozí generace.Nabíjení opět probíhá klasicky kabelem s využitím systémového Lightning konektoru.

ipad_air_04

iPad Air je k dispozici v kapacitách 16 GB, 32 GB, 64 GB i 128 GB. V základní Wi-Fi verzi zaplatíte za tyto modely 12 290 Kč, 14 790 Kč, 17 290 Kč a 19 790 Kč. U modelů schopných mobilních přenosů si pak za stejné modely připravte 15 490 Kč, 17 990 Kč, 20 490 Kč a 22 990 Kč. K dispozici budou varianty černá a bílá.

iPad Air bude k dispozici i v Česku od prvního listopadu.