Apple novinky: 43. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý třetí týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Říjnová keynote

Nebylo bezesporu zajímavější událostí uplynulého týdne než úterní Keynote, na které Apple představil hned několik novinek.

Inovované Macbooky Pro dávají odtušit, že diskové mechaniky v noteboocích jsou minulostí. Nejen funkční změna balíků iLive a iWork, ale i jejich grafická integrace s jednoduchostí iOS dává pořádně na frak konkurenčnímu balíku Office. A to hlavně proto, že jsou tyto soubory aplikaci napříč všemi zařízeními poskytovány zcela zdarma. Dokonce se inovace dočkala také webová verze iWork s možností kooperace více členů týmu.

K hardwarovým novinkám patří upřesněné informace o stolním válci Macu Pro a také nově představené tabletové pecky – iPad Air a iPad Mini s Retinou, které svým vnitřním vybavením odpovídají iPhonu 5S.

Shrnutí celé události najdete v našem článku.

iOS 7 má další update

01 (6)Apple reagoval na stížnosti uživatelů na nepřesný akcelerometr v novém iPhone 5C a vydal proto další verzi svého mobilního operačního systému. V ní získají zákazníci také podporu operačního systému OS X Mavericks a ti, jejichž přístroje nezvládají všechny animace v iOS 7, budou mít možnost tyto grafické kudrlinky vypnout a svým starším zařízením trošku ulevit.

Je nutno říct, že nebývá časté, aby jablečná společnost takto rychle reagovala na nářky svých klientů, kteří přesto, že vlastní modely 4 a 4S nejsou schopni na prvním jmenovaném novou verzi iOS téměř provozovat.

Nový iPad mini jako iPhone 5S

02 (3)Tento týden představený iPad mini nebude mít se svým menším sourozencem společné jen vnitřní vybavení, ale nejspíš jej potká stejný prodejní nedostatek. Jak už zprávy naznačovaly dříve dodavatelé Retinového displeje mají trošku problémy s jeho výrobou v takových parametrech jaké Apple pro svůj tablet potřebuje a nejsou schopni jej vyrobit v takovém množství.

Předpokládá se, že dodávky displejů v posledním kvartálu tohoto roku budou poněkud slabší, což jistě vyvolá velký převis poptávky po iPadu mini 2. Přestože i na českém webu Applu informují zákazníky o tom, že menší tabletová novinka bude k dispozici během listopadu, můžeme čekat pouze omezené množství kusů a dlouhé čekací doby.

Kamenné obchody otevřou v osm ráno

03 (4)Apple oznámil, že v den zahájení prodeje iPadu Air, tedy v pátek 1. listopadu, otevře své kamenné obchody již v 8 hodin ráno. Začne se prodávat o hodinu dříve než je obvyklé pro běžné dny, ovšem nic nečekaného ve dnech uvedení novinek na trh.

Díky tomu, že prodeji nového tabletu nepředchází možnost přeobjednání, očekávají se fronty mnohem větší, než obvykle.

Apple čelí další žalobě

04 (3)Apple spolu se svými konkurenty a dalšími významnými firmami v oboru čelí žalobě a budou postaveny před soud za dohodu o nenajímání zaměstnanců. Již dříve byly tyto praktiky americkým ministerstvem spravedlnosti zakázány a v současné době výrazně znesnadňují zaměstnancům vyjednávání o výši platu a hledání nových pracovních pozic.

Podle soudu se společnosti jako Apple, Google, Adobe, Pixar a další dohodly, že nebudou navzájem přebírat své zaměstnance s nabídkou vyššího platu. Touto dohodou se snaží zmírnit konkurenční boje a přesunout je od zaměstnaneckých poměrů jinam.

Začátek soudního procesu se odhaduje na květen příštího roku.

Červený Mac Pro

05 (5)Pro blížící se benefiční aukci nadace (RED), podporující léčení nemoci AIDS, ke které již duo Johny Ive a Marc Newson připravilo řadu zajímavých, nejen červených, kousků, obarvili na červeno novinku, která bude k prodeji až v prosinci. Nový Mac Pro bude v aukční síni k mání a jeho odhadovaná cena je v rozmezí 40 000 až 60 000 dolarů.

Neříkám, že červená mu nesluší, ale za tuto cenu bych jej rozhodně nekupoval. Může se však stát, že jej získá nějaký netrpělivý zákazník, který nebude chtít čekat do oficiálního zahájení prodeje.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu