Apple novinky: 41. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Scott Forstall bude svědčit

01 (1)Apple a Samsung se na začátku listopadu vrátí zpět ke svému miliardovému patentovému sporu, který Apple již v roce 2012 vyhrál a tentokrát bude svědčit i bývalý softwarový šéf Scott Forstall.

Porota uznala škody, které byly Applu napáchány, ale poté, co se v jejich vyčíslení objevily chyby, soudkyně Lucy Koh odškodné snížila o 450 milionů dolarů. Samsung a Apple se opět pustí do soudního sporu s tím, že na seznamu potenciálních svědků bude nejen šéf marketingu Phil Shiller, ale také Scot Forstall.

Ten byl v roce 2012 propuštěn poté, co se odmítl veřejně omluvit za chyby v Mapové aplikaci a od té do by o něm není prakticky vůbec slyšet.

Připravovaný spor bude řešit další odškodnění, o které byl Apple dřívější chybou poroty připraven a jehož výše stále roste, neboť předchozí soudní spor nevěnoval pozornost každému porušenému patentu, ale snažil se vyčíslit celkovou škodu ve výši 1,05 miliardy dolarů.

Další Keynote se blíží

02 (1)Podle serveru AllThingsD by se další Keynote, věnovaná iPadům a Macu Pro, měla uskutečnit 22. října. Tedy přesně stejným způsobem jako tomu bylo loni, kdy Apple 23. října uvedl na trh svou novinky v podobě iPadu Mini.

Nová pátá generace iPadu by měla být tenčí a lehčí s tím, že se přiblíží vzhledu současného iPadu mini. Také by měla obsahovat inovovanou kameru fotoaparátu a 64-bitovou verzi procesoru A7.

Druhá generace iPadu mini by teoreticky mohla přeskočit celou jednu generaci procesoru a měla by být vybavena Retina displejem.

O dotykovém senzoru Touch ID se sice spekuluje, náznaky jeho použití se však zatím neobjevily.

Zajímavostí je, že tato podzimní akce Applu koliduje s představením novinek společnosti Nokia a rovněž s uvedením nové verze tabletu Surface.

Půjčovna e-knih otevřena

Webový portál eReading.cz jako první u nás nabízí možnost výpůjček elektronických knih. Čtenáři nemusí knihy již kupovat, ale na dobu tří týdnů si je jednoduše vypůjčí. Ke čtení mohou využít nejen čtečky portálu eReading.cz, ale také aplikace pro Android a iOS.

Cena za půjčenou knihu bude začínat na hodnotě 49 Kč a kniha bude k dispozici po dobu 21 dnů. Ředitel společnosti Albatros Média věří, že tento projekt podpoří klesající knižní trh a zvýší dostupnost literatury. Rovněž doufá, že se tak dostanou k autorům, překladatelům a dalším tvůrcům dostatečné finance.

Turecko dostane svůj Apple Store

03 (1)Jak už bylo začátkem roku řečeno Timem Cookem, Apple se připravuje na otevření prvního obchodu v Turecku. Podle serveru Wall Street Journal si společnost vybrala v Istambulu 21 tisíc čtverečních metrů volné plochy v nákupním centru přímo vedle obchodu Louise Vuittona.

Otevření obchodu je plánováno na začátek příštího roku a Turecko se tak stane 14. zemí, ve které má Apple svůj kamenný obchod. Jablečná společnost v současné chvíli vlastní přes 400 obchodů a plánuje otevřít dalších 30.

Apple hledá v Číně experty

04Přestože dohoda Applu s největším čínským operátorem ještě nebyla oficiálně potvrzena, její existenci podporuje informace, kterou server Bloomberg objevil na oficiálním čínském webu společnosti. Ta hledá pro čínský trh specialistu, který bude mít výbornou znalost bezdrátových technologií včetně TD-LTE.

Tato technologie je 4G LTE bezdrátovým standardem používaným právě operátorem China Mobile. V inzerátu se také hovoří o znalosti WCDMA a CDMA, což využívají operátoři China Unicorn a China Telecom, se kterými již Apple spolupracuje.

Analytikové rovněž předpokládají ze uvedení iPhone 5S a 5C spolu s potenciálem dohody s China Mobile by mohlo zdvojnásobit podíl podíl Applu na čínském trhu v roce 2014.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu