Apple novinky: 40. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Tim Cook pochválil své zaměstnance

01Na Den Díkuvzdání připadají v zámoří obvykle dva dny volna a pracovníci jablečné společnosti si jej užijí několikanásobně více. Její hlavní představitel jim za úspěchy poděkoval a odměnil je celým týdnem placeného volna. Výjimkou tvoří ti, kteří pracují v kamenných prodejnách a na linkách pomoci, na tento svátek totiž připadá také začátek nákupní předvánoční horečky a je odstartován černým pátkem plným slev, ke kterému se Apple také připojí.

V dopise, který zaměstnanci obdrželi se Tim ohlíží za uplynulým létem a fenomenálním úspěchu nejen nových iPhonů ale také velké inovaci v podobě zbrusu nového stolního Macu. Neopomněl také zmínit velký úspěch spolupráce softwarového a designového oddělení, z níž vzešla poslední verze mobilního operačního systému iOS 7.

Apple vlastní 10% veškeré hotovosti

02Podle informací serveru Wall Street Journal na konci června vlastnili všechny nefinanční instituce v USA 1.48 biliónu dolarů v hotovosti. 10% z patřilo společnosti Apple.

148 miliard, které Apple vlastní, představuje téměř dvojnásobek hotovosti jejího rivala Microsoftu, který sedí na necelých 77 miliardách. Pětici uzavírají Google, Cisco a Pfizer. Prvních padesát firem v žebříčku vlastní celých 62 procent veškeré hotovosti v nefinančním sektoru, což je dvouprocentní nárůst oproti loňskému roku a 82% od roku 2006.

Zpráva také poukazuje na to, že technologický sektor vlastní hotovost ve výši 515 miliard a následuje jej sektor zdravotnický a farmaceutický s hodnotou 146 miliard dolarů. Je tedy zjevné, které odvětví ekonomiky je v současné době na vrcholu.

Němečtí uživatele mají zpět notifikace z iCloud emailu

Po roce a půl se mohou opět uživatelé v Německu využívat notifikace k emailovým účtům v iCloudu.

Apple byl nucen službu vypnout poté, co společnost Motorola v únoru loňského roku označila tuto funkci za porušení svého patentu z devadesátých let. Od té doby německé oficiální stránky radili jablíčkářům využívat pouze funkci vyzvedávání.

Od prvního října je služba opět k dispozici a soud bude dále případ posuzovat až do finálního rozhodnutí.

Není to první akce Motoroly v souvislosti s touto funkcionalitou. V květnu loňského roku byla podobná funkce v Německu pozastavena také v Microsoft Exchange ve službě Hotmail.

iPad Mini s retinou letos nejspíš nebude

03Pokud jste stejně jako já očekávali, že Apple tento měsíc představí novou verzi iPadu Mini s retinovým displejem, určitě jste zaznamenali zprávu, že z důvodů nedostatečných dodávek nebude letos Mini s vysokým rozlišením k dispozici.

Podle informací, které se dostali do médií by mohl být iPad Mini s retinou přestaven, vyrobené množství by však rozhodně nedostačovalo poptávce a jeho produkce by byla výrazně omezená. Vánoční poptávka by určitě nebyla dostatečně uspokojena a do prodeje by se dostalo jen omezené množství kusů.

Toto se nejspíš nestane, protože by si Apple určitě nedovolil podobnou chybu, jako v případě údajného dostatečného množství iPhone 5S, za což si v zahraniční vysloužil kritiků novinářů, když nebyl schopen poptávku uspokojit.

Je tedy vysoce pravděpodobné, že pokud bude nový Mini tento měsíc vůbec představen, bude se jednat pouze o určité zrychlení zařízení, nikoli však o jeho výraznou změnu v designu spojenou s novým displejem. Můžeme se tedy dočkat podobného scénáře jako v případě velkého iPadu, jehož retinové verzi předcházela ještě mírně inovovaná dvojka.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu

2 komentáře: „Apple novinky: 40. týden [2013]

  • avatar
    06. 10. 2013 (11:34)
    Trvalý odkaz

    Jak si mam vyložit větu „148 biliónů které Apple vlastní představuje téměř polovinu hotovosti jejího rivala Microsoftu, který sedí na necelých 77 biliónech.“ ???? Neni to kapku naruby ?

    • avatar
      06. 10. 2013 (13:35)
      Trvalý odkaz

      Díky, Krtku, za upozornění. Napsal jsem to špatně a již jsem to opravil.

Komentáře nejsou povoleny.