S Honzou Březinou o Apple kurzech [Rozhovor]

Honzu Březinu zná v Apple komunitě každý. Vystupuje v populárním podcastu Digit, provozuje jablečné diskusní fórum a pořádá pravidelná školení. Právě kolem nich se točil náš rozhovor.

Ahoj Honzo, vím, že slavíte roční výročí pořádání vlastních Apple kurzů v Praze. Jaký ten rok byl?
Byl úžasný. Po odchodu z relativně velké firmy jsem se s malou partou přátel soustředil na něco, co nás baví, co umíme a co reálně pomáhá lidem. Díky tomu jsme vytvořili Apple kurzy, které vycházejí z praxe, účastníkům předávají reálnou zkušenost a ne jen nějakou teorii. Navíc díky HUBu se všechno odehrává v úžasné atmosféře.

Když mluvíš o HUBu. Proč jste zvolili co-workingové centrum a ne vlastní učebny?
Protože se snažíme si udržet svobodu v práci a prostředí pražského HUBu nás inspiruje svojí atmosférou. Už jen ta koncentrace Applů v rukách kreativních lidí je úžasná. Takže i pro ostravské kurzy jsme se rozhodli využít podobné prostory centra VIVA.

Je o Apple kurzy v Ostravě stejný zájem jako v Praze?
ilumio logoUpřímně? V tomto okamžiku je zájem menší, než jsme čekali, takže třeba na 12.září máme ještě volná místa, ale věříme, že Morava obecně si vlastní kurzy zaslouží. Jestli budeme pokračovat v Ostravě nebo zkusíme jinou lokalitu, v tomto okamžiku nedokážu říct. Ale podle ohlasů rozhodně v Ostravě Apple komunita roste.

Kolik lidí vlastně vašimi kurzy za rok prošlo?
Ilumio není žádný megalomanský projekt typu Gopasu. Kurzy děláme v malých skupinách a často i na individuální bázi podle poptávky. Na druhou stranu jsme za celý rok nezrušili jediný vyhlášený termín kvůli nezájmu a celkově prošlo workshopy a kurzy něco přes 200 lidí.

Jaké kurzy jsou v ČR nejžádanější?
Řekl bych, že se to mění sezónně. Po Vánocích byl obrovský nárůst zájmu o kurzy zaměřené na Mac OS X. Před letními dovolenými a teď na podzim jsou to hlavně kurzy Apple Aperture a Adobe Lightroomu. A takovou celoroční stálicí a pro nás trochu překvapením jsou kurzy iOS. Ne, že by byl komplikovaný tak, aby jej lidi neuměli používat, ale přicházejí zejména kvůli pomoci s výběrem nejvhodnějších aplikací pro reálnou práci a s nastavením funkčního workflow. Přehled všech našich kurzů mohou čtenáři najít na http://www.ilumio.cz/apple-workshopy/.

Když srovnáš počet uživatelů, je populárnější Aperture nebo Lightroom? Oba produkty jsou si konkurenty, ne?
Ano, oba dva programy jsou zaměřeny na stejný problém – organizaci a úpravu fotografií. Nejen podle zájmu o kurzy, ale i podle diskuzí na webu a počtu dotazů bych řekl, že u nás je to zhruba tak 50:50, pokud se budeme bavit o Apple světě. Ve světě teď mimochodem víc frčí Lightroom díky častějším aktualizacím a dlouhému čekání na Aperture 4.

A ty osobně máš raději který?
Každý má své. V praxi používám oba dva, i když asi o něco častěji sáhnu po Aperture. Na druhou stranu nedávno mě Adobe vybralo mezi své Community Professionals, což mi umožnilo mluvit přímo s vývojáři a jejich plány s Lightroomem jsou velice zajímavé. Uvidíme, kdy a jak Apple vylepší Aperture.

Myslíš si, že Apple komunita v ČR roste?
Rozhodně ano. Vidíme to nejen na kurzech, ale i třeba na Macforum.cz. Uživatelů Apple produktů, zejména iPhonů a iPadů přibývá. Věc druhá je, že se mění skladba a chování komunity. Apple se do jisté míry zařadil mezi běžné značky a pro řadu majitelů Apple produktů to již není taková srdcovka jako dřív. Přesto si myslím, že pořád jde říct, že Apple vyjadřuje určitý životní styl.

Máte nějaké novinky od doby, kdy jsme psali o vašich kurzech naposledy?
Hlavní novinkou je možnost si všechny kurzy objednat jako individuální školení. Pokud je někdo časově zaneprázdněný a je pro něj těžké se trefit do vyhlášených termínů nebo chce doslova individuální přístup, tak taková možnost nově existuje.

Navíc díky podpoře Applu i Adobe jsme získali nové školící materiály a rozšířili kurzy o nová praktická školení. Díky podpoře iSetosu nově nabízíme možnost si na kurzu bezplatně zapůjčit MacBook Air a od dalších partnerů máme různé bonusy a dárky pro účastníky kurzů.

A co dárek pro naše čtenáře?
V rámci oslav našeho ročního výročí rádi všem čtenářům poskytneme 25% slevu na kterýkoli Apple kurz z naší nabídky, který si objednají do 16. září. Pro získání slevy stačí při registraci  uvést slevový kód SUPERAPPLE.

Díky za dárek i rozhovor.