Nový iPhone nás může udělat zdravější a šťastnější. Opravdu?

Nedávná Keynote a na ní představený iPhone 5S ukázala řadu technologických novinek. Dala nám také možnost nahlédnout, jakým směrem se budou mobilní přístroje vyvíjet ve spojení s cvičením a fitness. 

Není žádným tajemstvím, že se Apple zajímá o fitness. Hlavní představitel společnosti Tim Cook je zapálený cyklista a je rovněž členem managementu společnosti Nike. Apple také již nějakou dobu nabírá velké množství odborníků zabývajících se vývojem zařízení snímající pohyb a tvořící fitness aplikace.

Přestože Apple chytré hodinky zatím nepředstavil, určitý náznak ve směru vývoje představuje nový koprocesor s označením M7, jehož úkolem je snímat a zaznamenávat pohyby telefonu a spolu s tím také pohyby vašeho těla. Softwarové nástroje pro práci s M7 obsahují algoritmus pro počítání lidského kroku, což vývojářům výrazně ubere starostí s přepočtem dat z akcelerometru.

01 (2)

Nejen pro vývojáře, ale i lidi, kteří chtějí svůj telefon využívat ke zlepšení kondice, je představení iPhone 5S dobrou zprávou.

Zdraví a životní styl

Příkladem propojení fitness a mobilního zařízení je vývojář Renato Valdés Olmos, který během tří let snížil svou hmotnost o polovinu, když zhubl 65 kilogramů, díky dietě a cvičení. Aby pomohl ostatním vytvořil aplikaci Human.

Její myšlenka je velice jednoduchá – bude vás nabádat k tomu, abyste každý den cvičili minimálně 30 minut, což dle slov lékařských odborníků výrazně přispěje k vašemu zdraví.

02 (1)Aplikace je dostupná pouze pro iPhone a využívá jeho senzorů ke snímání vašeho pohybu. Rozlišuje mezi aktivním pohybem jako je chůze, běh či jízda na kole a pasivním pohybem, jako je jízda v autobusu nebo v autě. Výsledkem je záznam aktivity bez velkého přičinění uživatelů, kteří se musí pouze přihlásit. To je výrazná pomoc oproti jiným aplikacím, které vyžadují zahájení a ukončení aktivity spolu se zadáváním dalších doplňujících dat.

Samozřejmě že i Human má své mouchy, například když položíte mobil na pracovní desku stolu, aplikace si bude myslet, že se stále pohybujete, přestože sedíte. Jízda některými dopravními prostředky může být rovněž vyhodnocena jako aktivita, vzhledem k tomu, že aplikace zpracovává rytmické vibrace motoru a pohyb vozidla.

Výše uvedené problémy by měl vyřešit právě samostatný koprocesor M7, který přepočty pohybu provádí.

Životnost baterie a její výdrž bude rovněž ovlivněna M7, pokud jej vývojář využije. Řada fitness aplikací současnosti pro svou správnou funkci používá veškeré dostupné senzory a výpočetní činnost nechává na hlavním procesoru, jenž je energeticky velmi náročný.

Když hardware nestačí

Použití takto vybaveného iPhone není ovšem pro fitness aplikace všelék a jejich nároku na baterii. Velké množství uživatelů bude pořizovat levnější variantu iPhone 5C a stávající model iPhone 4S, který tento koprocesor neobsahují. Někteří dokonce zůstanou i u svých stávajících modelů.

03 (1)Zajímavě to vyřešil Google ve svém Androidu, když minimalizoval nároky spojené se zjišťováním polohy a pohybu zařízení, aniž by užíval speciální část procesoru. Vzhledem k různorodosti zařízení je přístup Googlu velmi chytrým řešením.

Jiným přístupem může být oddělení snímače pohybu do samostatného zařízení, například nějaký doplněk připevněný k zápěstí propojený s mobilním telefonem. Nové chytré hodinky od Samsungu Galaxy Gear jsou přesně tím zařízením, určeným pro fitness.

Otázkou zůstává, zda Apple představením odděleného koprocesoru M7 nenaznačuje směr vlastního vývoje fitness zařízení, nebo se rozhodl takovým zařízením ponechat svou mobilní vlajkovou loď.

Kombinace hardwaru, softwaru a spolupracujících dává možnost vývojářům vytvořit „neviditelné aplikace“, které nás budou monitorovat aniž bychom se do jejich činnosti museli jakkoli zasahovat. Například aplikace pro běhání by nepotřebovala aktivaci tlačítkem, jednoduše by při změně pohybu poznala, že běžím a sama by se aktivovala.

Zbrusu nový iPhone 5S bude jen malou kapkou v celkovém objemu všech používaných mobilních přístrojů a je tedy velmi nepravděpodobné, že by většina fitness aplikací byla upravena k používání M7. Přesto však jeho softwarová podpora ze strany Applu dává velkou naději k jeho využití, možná i v jiných zařízeních.