Navštivte s námi dvanáctou App Parade [Reportáž]

Včera proběhla v Praze na tradičním místě další AppParade s pořadovým číslem 12. Jde o přehlídku české i slovenské tvorby v oblasti aplikací pro mobilní systémy iOS, Android či Windows Phone.

appparade_12_29Já jsem tuto akci navštívil již po třetí a tak jsem jako obvykle očekával prostředí Bio Oka a jejich pověstných lehátek a známou dvojici moderátorů v podání Ondřej Aust a Marek Prchal. Ovšem druhý jmenovaný se bohužel omlouval a z důvodu jiných pracovních povinností se nezúčastnil.

Úvod většinou patří sponzorům a nejinak tomu bylo i tentokrát. Zástupce Seznamu se pochlubil novou verzí služby Mapy.cz, která se těší u uživatelů obrovskému zájmu. Nicméně v Seznamu, že nemohou usnout na vavřínech, proto již včera vyšel update, který přináší čitelnější font písma, odmítnutí stažení mapy ČR do iPhonu a další drobné úpravy. Zajímavější, ale bude větší update s příchodem později na podzim. V něm přibude například kompas, offline vyhledávání a plánovač. Máme se na co těšit.

Mělo co zaujmout

Poté již začalo představování samotných aplikací. V minulosti si prezentující a často i pozvané celebrity z vyhrazeného času v délce tří minut dělali vlastní show a namísto představení samotné aplikace se lidé smáli samotnému provedení prezentace. Jenže po jejím skončení vlastně ani nevěděli, o čem daná aplikaci vlastně byla.

Včera tomu, tak nebylo. Dalo by se říci, že vše odsýpalo lépe, než kdy jindy. A nikomu se nepodařila žádná větší bota.

Z celkem osmnácti přihlášených aplikací mně jich zaujalo hned několik. Například hra Lums, která už sice je v App Storu nějaký ten pátek, ale která ohromí skvělou grafikou a úžasným zpracováním. Rozhodně doporučuji.

Všeobecně se na AppParade mezi vývojáři nakupuje a vaří. Nejinak tomu bylo i včera a tak zde máme chytrého pomocníka do restaurací, pomocí kterého objednáme a dokonce zaplatíme jídlo. Tímto pomocníkem je Storyous.

appparade_12_26Nové nákupní aplikace s názvem Můj nákup a Lísteček, který mj. představil grafik Petr Zvěřina (pro neznalé: dnes již legendární účastník první české řady kontejnerové show VyVolení, která se krátce objevil i v aktuálně probíhající řadě). Aplikaci vyvíjel jeho bratr a v prezentaci se ukázala i paní Zvěřinová. Publikum se nestačilo smát. Obě zmíněné aplikace čekají na schválení u Applu.

Pokud bych někde očekával velký problém, pak to bude chystaná mobilní aplikace od studia Anywhere pro Equa bank a její přístup k bezpečnosti. Vývojáři se pyšní skutečností, že jdou na to jinak než ostatní banky. Nebudete muset aplikaci nijak párovat skrz webové rozhraní, stačí se jen přihlásit vaším účtem. Žádné certifikáty, ověřování textovou zprávu. Nic podobného. A dokonce vás ani nebude automaticky odhlašovat z bankovnictví, když aplikaci uzavřete. Zajímavé řešení, jen jsem zvědav, jaký bude mít tento přístup ohlas u klientů této banky. Pozitivem je chystaný flat design po vzoru iOS 7. Ze všech ukázaných aplikací jen tato je vyvíjená pro nový systém.

Přeci jenom soutěž

Jak dopadla samotná soutěž? Na třetím místě skončila aplikace TrashOut od Slovenských kolegů. Na Slovensku v loňském roce vyhrála první cenu za nejlepší mobilní aplikaci v podobné soutěži. O co jde? V podstatě o nahlašování nelegálních skládek ve vašem okolí. Tento projekt sdružuje silnou základnu uživatelů a také podle toho opravdu funguje.

Druhé místo obsadila již zmiňovaná hra Lums. A na prvním místě skončila zatím nezmiňovaná aplikace Prague Chronicles. Jedná se o interaktivní encyklopedii pražských památek. Průvodce v iPhonu či iPadu vás provede cestou skrz Prahu a poví vám něco o historii a místech, která budete procházet.

[HTML1]

Z prezentovaného videa šla lidem brada dolů, sice byla zde poznat jistá inspirace ze seriálu Hra o Trůny, ale to není na škodu. Mínusem je, že tato aplikace čeká na schválení v App Storu, takže se nemůžeme sami přesvědčit jak moc bude dotažená do konce. Můžete se těšit na psanou recenzi i zde na SuperApple.cz.

Z této podzimní AppParade je to vše, další se koná 9. prosince opět v Praze Bio Oku. Tak třeba se tam potkám i s vámi.

Reportáž pro vás připravil Lukáš Sál (@czechman45).

Fotogalerie prezentace