Apple novinky: 37. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý sedmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple Keynote

01 (2)Tou nejzajímavější událostí uplynulého týdne byla přehlídka nových modelů iPhone, kterou Apple uspořádal v úterý 10.9. a kde představil řadu technologických novinek a uvolnil GM verzi operačního systému iOS7.

Jeden z nových modelů nese označení 5C a jedná se o levnější plastovou variantu v několika barevných odstínech. Po hardwarové stránce se jedná o stejný model jako iPhone 5 s tím, že novinka má nepatrně větší baterii, což jí umožňuje pracovat o něco déle. Spolu s barevnými zády tohoto modelu byly také přestaveny barevné silikonové obaly. Ty v kombinaci s iPhone 5C dovolí vytvořit několik různobarevných kombinací.

Druhý model nese označení 5S a k původní černé a bílé variantě přibyla ještě nová – champagne. Po designové stránce se od modelu 5 ničím neliší, pomineme-li vzhled nového home buttonu. Ten v sobě skrývá jednu z technologických novinek. Jedná se o snímač otisků prstů, který slouží k odemknutí přístroje a k platbám v App Store. Platová verze 5C tento senzor nemá.

Podrobnější informace o modelech si můžete přečíst v těchto článcích iPhone 5C a iPhone 5S.

Zlatá sluchátka EarPods

02 (4)Designerská ikona kalifornské společnosti Johny Ive věnoval svůj čas a um, aby podpořil charitativní projekt (RED) pomáhající lidem s nemocí AIDS. Pro aukci, vyrobil speciální sluchátka EarPods z 18 karátového zlata. Pecky do uši nejsou jediné předměty v aukci, na kterých se sir podílel. Spolu s designerem Marcem Newsonem opatřil červenou barvou piáno, láhev vína a lampu.

Aukce se bude konat v 23. listopadu v New Yorku a její výtěžek půjde přímo do Afriky na pomoc nemocným.

Microsoft vypustí nový Surface

03 (4)Sofwarový gigant rozeslal pozvánky tisku na svou konferenci, která se bude konat 23.9. v New Yorku a bude zaměřena na tablet Surface.

Žádné konkrétní informace nebyly poskytnuty, ale očekává se představení další generace tabletu s označením Surface 2 a Surface Pro 2. První verze byla uvedena v říjnu loňského roku a od té doby netrhá prodejní rekordy jak se očekávalo. Microsoft se musí totiž vypořádat s konkurencí iPadu a androidích tabletů a předpokládá, že s novou verzí bude mít větší štěstí.

Nespokojený student založil Thinkspace

04 (3)Šestnáctiletý britský student James Anderson spolu se svými kamarády vyjádřil svou nespokojenost se současným stavem školství v Anglii. Uvědomil si, že systém těžko sám změní a tak se rozhodl založit projekt Thinkspace.

Pod záštitou své školy a s pomocí dalších významných institucí vytvořil místnost, která je vybavena počítači všech možných značek a mobilními zařízení s různými platformami. Cílem jeho projektu je připravit pro studenty možnost naučit se vyvíjet programy pro mobilní zařízení a také poskytnout jim příležitost k týmové práci a vzájemnému vzdělávaní.

K podpoře svého projektu vytvořil také webový portál, kde přestavil nejen tým svých spolužáků, ale také známé osobnosti, kteří tento projekt podporují.

Thinkspace je zatím projektem pouze lokálním, přesto však má velký potenciál stát se sociální službou mladých vývojářů a dovolit jim spolupracovat na projektech nejen v Anglii, ale po celém světě. Sloužit by k tomu měla nová sociální služba Thinkspace Social, která je součástí celého projektu.

Oceňuji, když mladí lidé jen nekritizují, ale vlastní iniciativou přispějí ke zlepšení.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu