Apple novinky: 36. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třicátý šestý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Microsoft koupil Nokii

01 (1)

Tedy přesněji řečeno pouze její část věnovanou přístrojům a jejich servisu. Nokia byla již dlouho hlavním výrobcem zařízení pro Window Mobile a její odkup softwarovým gigantem byl tedy logickým krokem. Je vidět, že myšlenka sjednocení softwaru a hardwaru pro mobilní přístroje pod jednu značku, což my jablíčkáři dobře známe, je dobrým krokem k tomu, udržet si pozici na trhu a třeba ji i trochu vylepšit. Optimalizace výkonu přístrojů přímo pro mobilní platformu vede vždy v konečném důsledku k vyšší spokojenosti zákazníka.

Nokia jako taková nezaniká a bude dále nezávisle pokračovat ve svých aktivitách. Microsoft svou akvizicí získal nejen cennou mobilní divizi se značkou Lumia, ale také desetiletou licenci na veškeré patenty. Zajímavostí koupě není jen její cena ve výši 5,44 biliónů EUR, ale také to, že bez mála 32 tisíc zaměstnanců Nokie přejde pod nového zaměstnavatele.

Samsung představil svou verzi chytrých hodinek

02 (3)V Berlíně na úvod veletrhu IFA představil Samsung nejen novou verzi mobliního tableto-telefonu Galaxy Note, ale také svou představu o chytrých hodinkách. Nazval je Galaxy Gear.

Hodinky osadil barevným dotykovým displejem o velikosti 320×320, pro použití během hovoru přidal mikrofon a repráček. Propojení s mobilním telefonem zajistí technologie Bluetooth 4.0 s nižšími nároky na baterii. Do řemínku Samsung přidal 1,9 MP optiku pro pořizování fotografií a natáčení krátkých videosekvencí, pro něž je připraven úložný prostor o velikosti 4 GB.

Všichni dobře víme, jak vypadaly chytré telefony před nástupem iPhone na trh a dovolím si tvrdit, že podobný osud čeká současné modely „chytrých“ hodinek.

Tip: Nepřehlédněte náš článek na toto téma Hodinek přibývá, prostor pro Apple však zůstává velký.

Apple testuje mobilní telefon s větším displejem

03 (3)První zmínky o větším displeji se objevily tento týden na webu WSJ, který již dříve proslul pro své ověřené informace. V článku se píše o tom, že Apple právě testuje mobilní přístroj s velkým 6palcovým displejem, což je poměrně velký nárůst od stávající 4palcové verze v iPhone 5.

Testování probíhá již nějaký ten měsíc a pokud se proměny prototypů v konečný produkt dočkáme, bude to nejdříve v příštím roce. Konec konců není to první zmínka o tom, že by Apple zvětšoval displeje svých mobilních zařízení. Před nedávnem jsme také zaznamenali zmínku o zvětšení displeje jablečného tabletu. Dokonce by to nebylo poprvé, co by se Apple snažil udržet krok s konkurencí, v tomto případě Samsungem, a představil by zařízení, jenž by konkurovalo stávajícímu modelu Galaxy Note.

Zelený slon prošel faceliftem

04 (2)Aplikace Evernote pro Windows dostala svou pátou verzi a výrazně se přiblížila současnému trendu minimalistických ovládacích prvků a jednoduchého vzhledu. Noví uživatelé si mohou stáhnout poslední update přímo z oficiálního webu, stávající budou informování v nejbližších dnech.

Z velkého množství novinek musím vybrat připomínky, které z mobilní verze již důvěrně známe a které jsou nyní dostupné i v desktopovém Evernote. Další novinkou jsou oblíbené položky, jejíž obsah se synchronizuje napříč všemi zařízeními.

Stávajícím uživatelům bych chtěl jen říct, že nemají pětku hned zatracovat pro změny, na které si budou muset zvyknout a pro které jsem instalaci betaverzi okamžitě smazal. Chvíli to trvá, než najdete to, co již máte nastaveno.

U Číňanů už začaly předobjednávky

05 (2)Mobliní operátoři v Číně již nabízejí svým zákazníkům možnost si předobjednat nové modely iPhone, které budou představeny až 10. září na tradiční Keynote. Oficiální uvedení nových modelů pro čínský trh bude o hodinu později streamovaným přenosem.

Očekává se také vyjádření třetího operátora China Mobile, který je podle prozatímních informací na nejlepší cestě podepsat s Applem dohodu o spolupráci. Očekávaný model iPhone 5C bude představovat nízkorozpočtovou verzi určenou primárně pro čínský trh, kde se očekává jeho raketový vzestup právě ve spolupráci s operátorem China Mobile.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu

2 komentáře: „Apple novinky: 36. týden [2013]

Komentáře nejsou povoleny.