Proč bude mít podzimní iPad mini Retina displej? [Zamyšlení]

Uvažuji o tom, že bych si po podzimní Keynote koupil novou verzi iPadu mini. Ovšem zprávy, které se jím zabývají, přináší velmi zajímavá zjištění.

ipad_ipad_mini_handPřed několika dny přišel server Wall Street Journal s informacemi, že Apple by měl retinový iPad mini představit již tento podzim. Spolu s touto informací jsme se také dozvěděli, že hlavním dodavatelem tohoto překrásného displeje bude největší konkurent jablečné společnosti, Samsung Electronics. Přitom poměrně nedávno se ještě hovořilo o tom, že z důvodu nedostatečných dodávek displejů bude muset být iPad mini s Retinou odložen na rok 2014.

Proč najednou taková změna? Odpověď je možná ještě jednodušší, než bychom si mohli myslet. Nejdříve se však pojďme podívat na fakta. Prezentace nových produktů firmy Apple byla vždy jasně předpověditelná:

  • iPhone byly představeny v červnu (2007, 2008, 2009 a 2010)
  • iPady přišly v dubnu (2010, 2011, 2012)

Samsung a Google následovali tento přesný harmonogram a své modely s novějšími technologiemi oznamovali pár měsíců poté.
Najednou však Apple narušil tento pravidelný rytmus a:

  • iPhone 4S představil v říjnu 2011 a iPhone 5 v září 2012,
  • iPad mini a iPad 4 byly představeny v říjnu 2012

Ačkoli iPhone 5 a iPhone 5C mohou být představeny už v září, nemohl Google čekat až do října, aby zjistil s jakým modelem iPadu se Apple předvede.

Na konci července Google oznámil novou verzi své vlajkové lodi mezi tablety a představil model Nexus 7 2 s displejem o rozlišení 1 920 × 1 200 bodů (323 ppi, nebo bodů na palec). Povyskočil tedy o více než 100 ppi oproti modelu z loňského roku. Nová obrazovka získala u odborné veřejnosti vysokého hodnocení a kritici iPadu mini dostali další argumenty proti jeho pořízení. Pro srovnání: iPad mini má 163 ppi.

Několik dní po ohlášení nového Nexusu 7 se objevila zpráva, že Apple skutečně na podzim představí nový iPad s Retinou. Myslíte, že je to náhoda? Rozhodně ne.

Apple si uvědomil, že by v prodejích iPadu mini výrazně ztratil ve prospěch nového Nexusu s jeho oslňujícím displejem a proto uvolnil fámu přímo skrze World Steet Journal, který má pověst zaručených informaci. Výsledkem bylo zmrazení trhu. Informace zpomalila prodeje Nexusu, protože chytří zákazníci, speciálně ti s iTunes účtem, si raději chvíli počkají, co Apple na podzim předvede.

Z toho všeho vyplývá, že nebýt Googlu, asi bychom se v novém mini dočkali pouze lepšího procesoru, nějaké té operační paměti na víc a lepšího foťáku. Na Retinu bychom si museli počkat do roku 2014. Přestože se v SDK nového iOS7 známka o malém iPadu s lepším displejem neobjevila, jsem přesvědčen, že do podzimu se vyplatí počkat. A že Apple nebude chtít zůstat pozadu za svou konkurencí.

Zdroj: ZDNet

5 komentářů: „Proč bude mít podzimní iPad mini Retina displej? [Zamyšlení]

  • avatar
    09. 08. 2013 (07:39)
    Trvalý odkaz

    „iPhone 4 uvedl v lednu 2011 a iPhone 5 v září 2012“

    Rok 2011 byl rokem iPhone 4S, nikoliv iPhone 4. A ackoliv to tak moc nesleduju, jsem si POMERNE JIST, ze žádný iPhone nebyl UVEDEN v lednu (po vanocni sezone!!)

    Iphone4: uveden v červnu 2010
    iPhone4s: uveden v říjnu 2011
    iPhone5: uveden v září 2012.

    Mimochodem, v origo článku se pise „announced“ a to upravdu neni „uveden“, ale „oznámen“. A i tak je to špatně.

  • avatar
    09. 08. 2013 (07:46)
    Trvalý odkaz

    Tak zaprvé, píše to WSJ, ne Apple, takže bych to nebral jako fakta. Zadruhé, „Apple si uvědomil, že by v prodejích iPadu mini výrazně ztratil ve prospěch nového Nexusu“ — můžete to doložit nějakými čísly? Prosím ne čísly typu, že Nexus outsold iPad in Japan, aby se pak zjistili, že autor analýzy zapomněl započítat prodeje z Apple Store. :-] Nexus 7 má podle recenzí výdrž kolem 6 hodin, oproti svému předchůdci a hlavně oproti tomu, co tvrdí Google (tj. 10 hodin). Já jako uživatel iPad Mini s retinou chci, ale abych kvůli tomu přišel o jedenáctihodinovou výdrž a místo ní dostal třeba sedmihodinovou? Tak to si nejsem jist. Apple uvádí na trh, co uzná za vhodné, ne k čemu ho konkurence jakoby donutí. Rád bych se mýlil a pokud v Apple vyřešili, jak udržet velikost, hmotnost, výdrž baterie a k tomu přidat retinu, bude to super. To ale teď nikdo neví, ani WSJ.

  • avatar
    09. 08. 2013 (08:26)
    Trvalý odkaz

    „Informace zpomalila prodeje Nexusu, protože chytří zákazníci, speciálně ti s iTunes účtem, si raději chvíli počkají, co Apple na podzim předvede.“ Osobne si nemyslim, ze by lidi jen tak preskakovali mezi platformama (jiste urcite se par takovych najde), ale minimalne vzhledem k zakoupenym a neprenositelnym aplikacim ta migrace nebude tak vyznamna.

  • avatar
    09. 08. 2013 (09:20)
    Trvalý odkaz

    Je kontraproduktivní bezhlavě překládat nějaký článek ze ZDNetu, když obsahuje pár chyb. A hlavně opravte „World Street Journal“ na Wall Street Journal! To je opravdu do očí bijící.

  • avatar
    11. 08. 2013 (21:32)
    Trvalý odkaz

    achhhjo.. si tu nekdy pripadam jak na nejakym android serveru, kde se jeden vyrobce snazi predhanet s druhym tom kdo ma vic megapixelu atd.. ja osobne sem s ipadam mini spokojenej.. ano, na iphpnu mam cisci pismo a ikonky, ale kdyz si pustim na minim treba casopis nebo knizku, tak rozdil na tech osmi palcich nepoznam.. takze neni potreba za kazdou cenu na ukor vydrze rvat retinu.. ano, jesetli tam bdue, asi to bude fajn, ale prijde tohle je typicka okurkova sezona, kdyz neni o cem psat.. ja se jen tesim, az apple zadnej plastak nepredstavi a vsichni tihle zjistej, ze to je cinska kopie a bude klid.. apple ma urcitou tvar a nema potrebu vyrabej nejakej levnejsi, kdyz sou vzdy v prodeji starsi verze..

Komentáře nejsou povoleny.