Jobs, puntičkář v každém detailu

Steve Jobs byl velký puntičkář. Z jeho pohledu byl každý detail, bez ohledu na jeho velikost, důležitý. Vždy sledoval všechny detaily a místo toho, aby je nechal zpracovat nějakým oddělením, věnoval jim velkou pozornost. Tato jeho vlastnost se vynořila opět při nedávném projednávání kauzy s cenami e-booků. Pojďme si zavzpomínat spolu s ostatními na další projevy jeho perfekcionismu.

Některá svědectví přednesená Eddym Cuem při procesu s knihami dokazují, že se Jobs zaměřil na skutečné maličkosti, Místo toho, aby dal projektu jen zelenou, což by většina CEO jistě udělala, osobně se zapojil do většiny aktivit. Jeho nápadem bylo například dnes známé otáčení stránek v iBooks.

jobs

Také volba první elektronické knížky, kterou v zařízení najdete, byla vedena touhou ukázat možnosti elektronické publikace zobrazovat krásné a barevné ilustrace. Zvolil si dětskou knihu o medvídkovi Pů. Velmi důkladně vybíral publikaci pro prezentaci prvního iPadu a aplikace iBooks v lednu 2010. Stala se ji monografie Edvarda M. Kennedyho, jehož rodina měla pro Jobse speciální význam.

ibookstoreCue ve své výpovědi zdůraznil, že jejich CEO byl velmi vzácným druhem generálního ředitele, který byl schopen udržet si široký rozhled v technologické oblasti a zároveň se podílet i na těch nejmenších detailech produktů a služeb Applu. Svůj pevný názor měl i na hudební doprovod v reklamách k iPodu stejně tak jako na to, která knížka bude zdarma v aplikaci iBook. Věděl, že i na tom nejmenším detailu záleží.

Další úzký spolupracovník Lee Clow prozradil, že Jobs věřil, že vše, co značka dělá, je určitá forma reklamy a z toho důvodu není žádný detail zanedbatelný. Každý způsob, jakým se vás značka dotkne, je určitou zprávou a to buď pozitivní, nebo je v kontrastu s tím, jak značku vnímáte, což působí negativně. Apple vždy věnoval nemalé zdroje k zajištění co možná nejlepšího uživatelského zážitku, ať už šlo o materiál použitý ve výrobku, nebo v jeho obalu.

Vic Gundotra, vysoce postavený manažer Googlu, vzpomíná na jeden telefonát, který měl v neděli ráno s Jobsem, protože odstín žluté barvy na logu Googlu nevypadá na jeho iPhonu dobře. Steve se jej zeptal, zda mu nevadí, že bude ikona trošku upravena a druhé 0 ve slově Google dostane trošku jiný odstín. Souhlasil, a proto ještě téhož dne dostal oficiální email, ve kterém mu představil svého zaměstnance, který dostal za úkol ikonu ve spolupráci s ním opravit.

„Byla to pořádná lekce z vůdcovství, vášně a smyslu pro detail. Generální ředitelé by se měli zabývat drobnostmi, dokonce i takovými jako je odstín žluté a to i v neděli.“, uzavírá Vic svou vzpomínku.

ibooks-winnie-the-poohVýraznou stopu zanechal rovněž v mysli dalšího bývalého kolegy Glenna Reida, který pomáhal vyvíjet iPhoto a iMovie. Pamatuje si na krátké schůzky s Jobsem v místnosti s bílými tabulemi, na které jim Steve nakreslil svou vizi a kam se vždy po chvíli vraceli a ve vzájemných interakcích společně vytvářeli konečnou podobu aplikací. Vzájemná spolupráce a interakce byla klíčem k tomu, abychom se snažili stále něco vylepšovat.

Nejen že miloval produktový design, ale on jej chtěl také tvořit. Glennovi prozradil jeden z důvodů, proč je generální ředitel. Nikdo mu nemůže říkat, na čem se smí a nesmí podílet, a jak moc bude do vzhledu produktů zasahovat. Byl prostě součástí vývojového procesu jako část týmu. Svou funkci mnohdy nechával za dveřmi kanceláře a spolupracoval. Byl takovým produktovým vedoucím všeho i přes to, že každý výrobek měl svého vlastního.

Je zřejmé, že i generální ředitel by se měl zajímat o detaily a pokud má jasnou vizi, jak by měla jeho společnost fungovat, měl by ji stejně jako Jobs prostoupit na všech úrovních a to nejen jako vedoucí pracovník. Měl by se stát členem každého týmu a zároveň si udržet nadhled.

Zdroj: TUAW

5 komentářů: „Jobs, puntičkář v každém detailu

  • Pingback: » Jobs, puntičkář v každém detailu 1. zprávy

  • avatar
    23. 08. 2013 (10:33)
    Trvalý odkaz

    píšu se tady s komentářem, pak to chce registraci a když vám to tu zadám, tak je celý komentář fuč… ?!
    Děláte si legraci …? Děte do hajzlu… fuj…

    • avatar
      23. 08. 2013 (10:49)
      Trvalý odkaz

      Hezký den, to nás mrzí, toto rozhodně není běžné chování. Na počítačích ve všech aktuálních prohlížečích se nic z popisovaného neděje, na tabletu v Safari jsem se s tím také nikdy nesetkal. Pokud chcete, můžete mi na můj email poslat podrobnosti o problému (použitý prohlížeč, operační systém, způsob připojení), nechám to prověřit a zkontrolovat u dodavatele diskusního řešení. Díky.

    • avatar
      23. 08. 2013 (16:33)
      Trvalý odkaz

      Trocha slušnosti by vám neuškodila pane.

      • avatar
        23. 08. 2013 (23:02)
        Trvalý odkaz

        Vzhledem k tomu že nevíte co všechno jsem tu absolvoval, jak dlouho to trvalo, co mi to nakonec udělalo a v jaké jsem byl situaci máte právo na Váš názor. Stejně tak i já.

Komentáře nejsou povoleny.