Apple čelí největšímu počtu žalob od patentových trollů

Společnost Apple je považována za hlavní cíl na trhu u subjektů, které nesou nelichotivé označení „Patent trolls“. Jedná se o hanlivý název všech druhů fyzických a právnických osob, proti kterým se nějaký subjekt snaží prosadit svá patentová práva.

Právě u Applu se totiž v posledních pěti letech dosáhlo nejvyššího počtu případů, u kterých subjekt uplatňoval svůj patentový nárok. Se statistikou přišel zahraniční portál PatentFreedom. Na již zmíněném prvním místě se umístil Apple s celkovým počtem 171 případů, což je o 34 případů více než u jeho následovníka z Hewlett Packard (HP).

Graf_počtu_patentů_u_USPTO
Graf počtu patentů u USPTO

Na dalších pozicích se například umístil Samsung (133 případů), Dell (122 případů), Sony (110 případů), či Google (103 případů). Celkový počet případů dosáhl u prvních deseti společností hodnoty 1 218. Apple tak získal nový náramek „Patent Troll“, některá média přitom využívají druhou alternativu tohoto označení pomocí zkratky NPE.

Co znamená zkratka NPE?

Poskytnutí licencí pomocí nepraktikujících subjektů s patenty (NPE – non-practicing entities) je v posledních letech čím dál více diskutabilním tématem. Zahraniční portál PatentFreedom přišel s definicí zkratky NPE, která ji popisuje jako jakýkoliv subjekt, který vydělává, nebo chce vydělávat ve větším podílu příjmu pomocí licencí, či patentů.

Tato definice vznikla i přes několik různých existujících alternativ. Je zdůvodňována tím, že subjekt NPE obvykle neporušuje patentová práva, která jsou zahrnuta v patentech jiných subjektů.

Patent je podle Michaela Brodyho nástroj k žalobě

Michael Brody, který je specialistou v oblasti duševního vlastnictví, řekl počátkem tohoto týdne přítomným na Stanfordské univerzitě, že patent „není nic víc nebo míň než licence pro žalování někoho“. Také tvrdí, že v roce 2012 bylo přes 4 200 samostatných společností, či fyzických osob žalováno právě NPE subjekty, přičemž průměrné licenční náklady pro urovnání sporu činily 29,75 miliónů dolarů (cca 575 miliónů korun.

„Patentový spor může poškodit jak malé, tak velké podniky. Celkově 1 milión dolarů stojí obrana proti NPE subjektům firmy, které mají roční obrat pod 1 miliardu dolarů. Může však dosáhnout až částky 57,67 miliónů dolarů u firem, které zaznamenávají roční příjem přes 50 miliard dolarů. Subjekty NPE mají přitom 24,1 % šanci na úspěch.“, říká Michael Brody.

Od roku 2004 se pak počet soudních procesů, ve kterých hrály hlavní roli subjekty NPE, ostře stoupl. Právě portál PatentFreedom oznámil, že v letošním roce je počet případů o astronomických 1 300 % vyšší, než tomu bylo v roce 2004. Meziroční vzestup činí přibližně 24 %.

Zatímco v roce 2004 bylo evidováno pouze 655 případů, o rok později jich bylo již 1133. Rok 2006 přinesl mírné ulehčení, které nakonec znamenalo pouze klid před bouří. V té době se řešilo celkem 1079 případů. Stačil pouze rok na to, aby počet patentových sporů vzrostl o bezmála 100 % na 2140.

Apple_jako_PatentTroll
Apple jako Patent Troll

Podobný průběh se zaznamenal i v meziročním srovnání let 2009 a 2010. V prvním zmíněném roce bylo 2440 případů, ale o rok později se počet opět téměř zdvojnásobil na 4048 případů. Historie patentových sporů označila rok 2011 jako nejčernější roční období. Právě v tomto roce bylo uskutečněno 5379 patentových sporů, což je nejvyšší dosavadní hodnota od roku 2004. Letos se zaznamenalo o bezmála 1000 sporů méně, respektive 4400.

USPTO přijímá více patentů a Apple čelí dalším patentovým sporům

USPTO, neboli United States Patent and Trademark Office pak v meziročním srovnání let 2004 a 2013 vydala o téměř 100 % více patentů. Apple v posledních letech čelí stále většímu počtu patentových sporů, které byly podány k soudu.

Například bylo uděleno 368,2 miliónů dolarů (přes 7,1 miliard korun) jako odškodné společnosti VirnetX. Patentový spor se týkal VPN připojení na Facebooku. V současné době čelí Apple žalobě od společnosti Remote Locator Systems, podle které porušuje patentová práva s funkcemi „Find My Friends“ a „Find My iPhone“.

2 komentáře: „Apple čelí největšímu počtu žalob od patentových trollů

  • avatar
    31. 08. 2013 (02:05)
    Trvalý odkaz

    První věty chápu tak jako že je Apple největší patenttrol?

    • avatar
      03. 09. 2013 (11:37)
      Trvalý odkaz

      Je tam psáno náramek, což je myšleno jako jejich hlavní cíl. Vhodnou alternativou by bylo možné použít označení „Oběť PatentTroll“.

Komentáře nejsou povoleny.