Sony SmartWatch 2: napovídají, jak budou vypadat iWatch?

Světem se rozletěla zpráva, že si Apple v některých zemích podal žádost o ochranu názvu iWatch. Jenže jak s tím souvisí nejnovější chytré hodinky od Sony?

O chytrých hodinkách z dílny Applu se hovoří již dlouho a tak není divu, že se konkurenční výrobci snaží předhánět v tom, kdo podobně zařízení přinese nejdříve. Objevilo se již mnoho nejrůznějších řešení – například Pebble, které však jsou z větší či menší části nepříliš povedené a tomu, co očekáváme od skutečně chytrých hodinek z dílny Applu, se mnohdy hodně vzdalují. Až na jednu výjimku.

49261-sony_smartwatch2

A právě tou se zdají být nejnovější hodinky SmartWatch 2 od společnosti Sony. Sony tyto hodinky představila v druhé polovině června, nejsou tedy na světě ani celý měsíc, a již zaujaly. Zachovaly si velmi podobný design, který jsme znali z předchozího modelu (hliníkové tělo odolné proti prachu a vlhkosti), avšak přibraly daleko více chytrosti.

Hodinky nejsou určeny k tomu, aby fungovaly zcela samostatně, i když i to vzhledem k vlastnímu operačnímu systému zvládnou. Ke svému plném rozpohybování potřebují být v dosahu mobilního telefonu, jehož informace i datovou konektivitu z velké části používají.

[HTML1]

Dovolují vám vyřizovat hovory, pořizovat fotografie, prohlížet statusy ze sociálních sítí (podporovány jsou Facebook a Twitter), kontrolovat a číst nejen emailové, ale i textové zprávy. Tedy všechny takové ty běžné činnosti, u kterých byste museli běžně vytáhnout telefon z kapsy.

Pokud vám tyto základní funkce nestačí, můžete po doinstalování dalších aplikací třetích stran jejich funkcionalitu výrazně rozšířit. Například stažením aplikace Runtastic je lze použít jako sportovní příslušenství. Takový aplikací připravených přímo pro SmartWatch 2 jsou více než dvě stovky a díky otevřenému API další přibývají.

Všechny tyto informace konzumujete z barevného displeje o rozlišení 220 x 176 bodů při úhlopříčce 1,6 palce, o pohon se stará Android čtvrté řady. V kolonce výdrž na jedno nabití udává výrobce informaci o třech až čtyřech dnech běžného použití.

smartwatch2

Nevím, jak vám, ale mě při představování těchto hodinek tanulo na mysli jediné: takhle by měly vypadat iWatch. Hodinky propojitelné se smartphonem, ale funkční i bez něj. S vlastním operačním systémem schopným provozovat další aplikace a tím rozšířit jejich funkčnost. Hodinky se slušnou výdrží na baterie. A dá se předpokládat, že tyto vlastnosti bychom u iWatch měli najít.

Apple tak se svými hodinkami nepůjde na zcela prázdný trh, budou zde na něj čekat nejméně SmartWatch 2 (i když ty jsou určeny pouze pro telefony a tablety s Androidem, podpora pro iOS se nepředpokládá). I když Sony u nich ještě nesdělilo prodejní cenu a na trh je slibuje dodat v polovině září, můžeme již nyní říci, že Apple nebude s iWatch první. Ale sejde na tom? iPhone také nebyl první mobilní telefon na trhu a podívejte se, jak se uchytil.

Jaké funkce byste od iWatch čekali vy?

7 komentářů: „Sony SmartWatch 2: napovídají, jak budou vypadat iWatch?

  • avatar
    02. 07. 2013 (14:24)
    Trvalý odkaz

    Tři dny považujete za slušnou výdrž?? Být tam měsíc, tak o nich začnu uvažovat, ale se třemi dny je to jen drahá hračka (EU cenu jsem našel 199€).

      • avatar
        02. 07. 2013 (17:26)
        Trvalý odkaz

        No mně 3 dny přijde slabá výdrž i na mobil (ať sebechytřejší je to prostě málo), natož na hodinky.

          • avatar
            03. 07. 2013 (20:03)
            Trvalý odkaz

            mobilní telefon (dneska se jim řiká i chytrej telefon)

          • avatar
            04. 07. 2013 (04:30)
            Trvalý odkaz

            Ha, nějak jsem se včera přehlíd ve vaší otázce. Aktuálně mam iPhone 3GS a snad ještě alespoň 5 let vydrží. Co se týče výdrže baterky, nabíjim ho tak každý 3-5 den. Ale já jsem exot, telefon je pro mně věc pro zavolání 112 v případě nouze jinak neni důvod věnovat těm nesmyslum přespříliš času.

Komentáře nejsou povoleny.