Protáhněte si své tělo u Maca i iPadu: cviky v sedě (1. díl)

cviceni posterO špatných návycích při práci s počítačem již bylo řečeno mnoho. Jak je tomu dnes, když počítače na mnoha místech nahrazují tablety?

Sedavé zaměstnání má dnes velké množství lidí a některým to nestačí a sedí u počítače ještě doma ve svém volném čase. Tablety a mobilní zařízení přece jen zlepšily pohodlí konzumace obsahu a jeho tvorby tím, že se naše pozadí přesunulo ze židle do měkkého křesla. Přesto však způsob sezení s tabletem, kdy nohy jsou mírně pokrčeny v úrovni pasu a záda představují ohnutý luk, nejsou zrovna ideální polohou.

Přestože je všichni známe, není na škodu si je občas připomenout. Mluvím o cvicích, které můžete provádět nejen u svého pracovního stolu, ale i v sedě před počítačem. Nejedná se nějaké převratné pohyby či neznáme a krkolomné polohy. Představím vám pár velice jednoduchých cviků, které vám jistě pomohou protáhnout ztuhlou šíji, uvolnit zápěstí a rozhýbat záda.

Základem všeho je uvědomit si správný koordinovaný sed. Ten je specifikován protaženou krční páteří, uvolněnými rameny a vzpřímeným trupem. Kolena jsou mírně od sebe a chodidla položena pevně na podložce. Důležitým prvkem takového sedu je kvalitní kancelářská židle a případně dostatečná podložka pod chodidla, která v případě vyššího pracovního stolu zajistí dostatečnou oporu. Druhou variantou sedu je sed dynamický, při kterém dochází ke změnám polohy těla. Můžete kroužit pánví, naklánět trup do stran a stahovat i uvolňovat břišní i hýžďové svaly. Nohy zaměstnáte změnou tlaku do podložky. Správnému držení těla v sedě občas pomůže tzv. „šuplík“. Tlakem dvou prstů posunete bradu horizontálně dozadu.

01 02 03

Protahovací cviky začneme v sedě rozpažením s tím, že paže směřují mírně dolů a snažíme se je tlačit co nejvíce za sebe, prsty jsou roztažené. Předpažíme a propleteme prsty tak, že dlaně směřují od našeho těla a protáhneme ruce dopředu a také vzhůru. Následuje uklonění do strany s jednou rukou vzpřímenou se střídáním stran. Druha ruka volně spočívá a sedáku. Rotaci těla zajistíme tak, že vždy jednu ruku natáhneme za sebe s tím že druhá se opírá o stehno.

04 05 06

07Protažení horních končetin dokončíme cvikem na zápěstí. Dlaně přiložíme k sobě a střídavě je překlápíme na obě strany. V krajních polohách vydržíme tři až pět sekund. Vše zakončíme protřepáním paží volně svěšenými podél židle.

V dalším díle seriálu se podíváme na to, jak je možno protáhnout tělo ve stoje a jaké další uvolňovací cviky můžete praktikovat. Jsem přesvědčen, že znáte mnoho dalších zajímavých cviků, které pomohou zmírnit následky sedavého zaměstnání. Je-li tomu tak, neváhejte se s nimi svěřit v komentářích.

Autorem ilustrací je: Státní zdravotní ústav, Praha

4 komentáře: „Protáhněte si své tělo u Maca i iPadu: cviky v sedě (1. díl)

Komentáře nejsou povoleny.