Dnes začíná WWDC 2013, co může přinést nového?

Dnes večer zahájí Keynote, kterou budeme sledovat živě na SuperApple Live, nový ročník konference WWDC 2013. Čeho se můžeme dnes dočkat?

Konference WWDC, tedy World Wide Developer Forum (Světové vývojářské forum), je především záležitostí pro softwarové vývojáře, tudíž je na místě očekávat především softwarové novinky. Jaké?

Určitě se dozvíme něco o připravovaném mobilním operačním systému iOS 7 a podle dostupných informací bychom se také mohli dočkat informací o příští verzi operačního systému OS X 10.9. Napovídají to jak vyvěšené bannery v místě konání konference, tak i kalendář a odstup od vydání předchozích verzí systému.

Pravděpodobnost: 95 % (iOS), 80 % (OS X)

zdroj: macstories.com zdroj: macrumors.com

Očekává se, že oba systémy projdou především výraznější změnou vzhledu pod taktovkou dvorního designery Jonyho Iva. Vzhledem k tomu jménu je velmi reálné, že systém bude daleké méně barevně a nebude již tolik imitovat reálné věci. Ty byly sice oblíbené Stevem Jobsem, dnešní Apple však již na nich netrvá.

Velký softwarový rest má Apple především v oblasti kancelářských balíků. Jeho vlastní balík iWork, tedy aplikace Pages, Numbers a Keynote jsou na trhu již od roku 2009 a jsou tak téměř čtyři roky staré a modernizace by jim více než prospěla. Nepřekvapilo by tedy, kdyby nám Apple představil jejich novou verzi. Vzhledem k zařazení Česka mezi země s nativní jazykovou podporou by nová verze také přinesla českou lokalizaci.

Pravděpodobnost: 60 %

Otázkou je, zda Apple přistoupí také k aktualizaci balíku iLife – ten postupně doplňuje o nové funkce a v současných verzích není nic, co by mu výrazně scházelo.

Pravděpodobnost: 40 %

Nebylo by také velkým překvapením, kdyby Apple otevřel vývojářům přístup k Apple TV. Současná Apple TV obsahuje dostatečně výkonný hardware pro provozování aplikací třetích stran, které by jejich uživatelé určitě přivítali. Především herní vývojáři by zajásali a výrobci herních konzolí velmi znejistěli. Obávám se ale, že se pohybujeme spíše v oblasti zbožných přání.

Pravděpodobnost: 30 %

Software, software – ano, WWDC je především softwarová záležitost, ale ruku v ruce s novým softwarem by mohl přijít i nějaký ten hardware. Velkým překvapením by bylo představení jakéhokoli zařízení s iOS, které si Apple dle slov Tima Cooka chystá na konec tohoto a začátek příštího roku.

Mohli bychom se ale dočkat nových počítačů. Vzhledem k tomu, že je to teprve týden od chvíle, kdy Intel uvolnil embargo na novou generaci procesorů Core iX s kódovým názvem Haswell, dá se očekávat, že jich brzy použije také Apple. Vždyť právě Apple patří mezi výrobce, kteří nejnovější čipy Intelu nasazují mezi prvními.

Pro Apple by použití Haswellu bylo velmi užitečné. Nový čip totiž ve srovnání s předchozí generací sice nepřináší výrazný nárůst procesorového výkonu, nicméně přináší výrazné snížení spotřeby elektrické energie (a tedy delší výdrž na baterie) a také integrovaná grafická karta přináší opravdu výrazný výkonnostní nárůst ve srovnání s nyní používanou grafickou kartou Intel HD 4000.

V pondělí v 19:00 hodin našeho času zahájí Apple tradiční vývojářskou konferenci WWDC 2013 svou vlastní Keynote. Zveme vás k jejímu sledování přímo s námi z našeho studia, kde vám nabídneme speciální epizodu SuperApple Live.

V praxi by to tak znamenalo nový MacBook Air s vyšší výdrží na baterie a lepšími grafickými možnostmi, MacBooky Pro s Retina displejem v třináctipalcovém provedení by konečně o poznání lépe zvládaly toto vysoké rozlišení obsluhovat.

Pravděpodobnost: 80 % (inovovaný MacBook Air), 70 % (inovovaný MacBook Pro)

A pak zde máme také stolní počítače, především Mac Pro. Apple tento počítač opravdu velmi dlouze neupdatoval a na některých trzích jej konce nesmí prodávat. S ním je to těžké – na jedné straně bychom chtěli novou verzi, na druhou stranu by nás nepřekvapilo, kdy jej Apple postupně nechal upadnout v zapomnění.

Na druhou stranu však Tim Cook před rokem prohlásil, že v oblasti stolních počítačů chystají něco velkého právě na jaro letošního roku. Inu, mají co dělat, aby to stihli.

Pravděpodobnost: netroufáme si ani tipnout. Ale doufáme!

One More Thing

Je otázkou, zda si Apple připraví nějakou pořádnou pecku. Ale pokud ano, nečekal bych nic jiného, než hodinky iWatch. Ostatně můžeme od Applu očekávat něco méně?

Která z možných novinek by vám udělala největší radost?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

9 komentářů: „Dnes začíná WWDC 2013, co může přinést nového?

  • avatar
    10. 06. 2013 (07:24)
    Trvalý odkaz

    Uvital bych Osx 10.9. hlavne s vetsi optimalizaci na výkon ..

  • avatar
    10. 06. 2013 (08:53)
    Trvalý odkaz

    Doufám v nové Aperture a rád bych se někdy dožil vzkříšení iWeb (zkusil jsem milion jiných programů, ale žádný ho nenahradil).

  • avatar
    10. 06. 2013 (09:43)
    Trvalý odkaz

    uvítal bych možnost fungovat na 2 monitorech bez omezení .. takže když dám full screen tak druhá obrazovka nebude šedá …

Komentáře nejsou povoleny.