O spekulacích: nevěřte každému analytikovi, ani dobře placenému

Známý odborník Horace Dediu, kterého jste mohli vidět například na posledním iCONu, se rozhovořil o současné situaci okolo všemožných analýz týkajících se Applu.

Rozhovor s Horacem Dediu uveřejněný v pátek webem The Next Web přinesl zajímavé informace okolo současného dění. Mezi zásadní sdělení patřilo prohlášení, že věřit každému analytikovi včetně těch placených je nesmysl.

horace.dediu (1)Zejména lidé, kteří nejsou seznámeni s filozofií firmy a působí v oboru krátce, mají totiž tendenci vypouštět do světa občas nesmyslné výroky typu „Tim Cook je zodpovědný za současný propad a měl by být propuštěn“. Jsou to výroky zelenáčů,“ podotýká.

Dediu, který se po několik let aktivně věnuje analýzám významných oblastí a vede Asymco blog a poradenství, zvláště varuje před velmi dobře placenými specialisty. Obzvlášť opatrně je potřeba nahlížet na analýzy lidí z finančního sektoru, jejich prognózy nemají potřebu vidět do budoucnosti a zaobírají se pouze současným stavem.

Dokonce i uznávané společnosti jako Gartner nebo IDC mohou být občas mít zaslepený úsudek. Trpí totiž škatulkováním firem, ačkoli dobře ví, že každá má svá specifika a tudíž vyžaduje odlišný pohled.

Současně se Dediu pozastavuje nad ohromným nárůstem různých odborníků. Patrně to přichází ruku v ruce s rozšířením platforem Applu mezi větší množství uživatelského spektra, ať od konzumní sféry až po tu profesionální a korporátní. Důsledkem toho je nárůst zájmu o dění okolo Cupertinské firmy. A tito noví odborníci pak nepatřičně reagují na dynamický vývoj nejen akcií firmy.

Na druhé straně se objevuje i skupina, která stojí za pozornost. Jsou to povětšinou blogeři, jenž pracovali nebo mají stále co dočinění s touto oblastí. Dokáží podat poměrně kvalitní prognózy, a jelikož jediným jejich cílem je dosažení uznání, zcela se odlišují od profesionálně placených analytiků.

Dideu rovněž podotýká, že současné výkyvy akcií nejsou v historii jablečné firmy ojedinělé. Celý trh je dynamický a v podstatě posun o 40% nahoru nebo dolu nemusí moc znamenat. Vysvětlovat příčiny těchto jevů by prý vydalo na samostatnou diskuzi, ale ve zkratce za to může určité nesladění očekávání investorů a vize Applu jako takového.

Uvidíme, co přinesou následující měsíce.