Netatmo Urban: první dojmy z osobní meteostanice pro iOS

Nejrůznější doplňky zaznamenávající náš život s ovládáním mobilní aplikací již nezahrnují pouze fitness doplňky, ale i pořádnou meteostanici.

Zapomeňte na obyčejné meteostanice prodávané v obchodech s elektrospotřebiči. Pod názvem Netatmo Urban můžete zakoupit meteostanici, která hlídá nejen mnoho užitečných veličin, ale také dobře vypadá a lze ji ovládat přes web nebo mobilní aplikaci. V tomto článku se s ní seznámíme a projdeme si uvedením do provozu.

Zařízení se skládá ze dvou částí. Tou první je větší vnitřní senzor s Wi-Fi konektivitou, druhou poté menší modul určený pro instalace ve venkovním prostředí (musíte však najít místo chráněné před deštěm, vodotěsný tento modul není).

netatmo_setup_01 netatmo_setup_02

Oba prvky jsou vyrobeny z broušeného hliníku se světelným indikátorem v pruhu v přední části. Ten na hlavní vnitřní stanici slouží také pro indikaci základních funkčních stavů. Pokud jdete okolo a stisknete jeho horní část, uvidíte ihned stav ovzduší v místnosti: zelená signalizuje vše v pořádku, oranžová a červená pak horší podmínky, nejčastěji vysokou hladinu CO2.

netatmo_setup_03 netatmo_setup_04

Stanice totiž mimo klasického sledování teploty, vlhkosti vzduchu a atmosférického tlaku umí měřit i hodnotu tohoto plynu. Pokud jeho koncentrace dosáhne vysoké úrovně, doporučí vám vyvětrat. Mimo toho vnitřní stanice také zaznamenává hladinu hluku.

netatmo_setup_05 netatmo_setup_06

Venkovní stanice toho umí o trochu méně: sleduje pouze teplotu a vlhkost vzduchu. Tuto stanice napájí čtyři mikrotužkové baterie a komunikovat se základnovou stanicí zvládne až na vzdálenost sta metrů.

webNa meteostanici nenajdete žádný displej, pouze výše zmíněný světelný indikátor. Odečítání údajů probíhá prostřednictvím webové služby, do které stanice ukládá naměřená data. Provádí automatický odečet údajů každých pět minut, ovšem stiskem horní části můžete provést okamžitý odečet. Data jsou ve službě archivovány a lze je promítnout do grafů za různá období: den, týden nebo měsíc. K datům můžete přistupovat jak prostřednictvím webového rozhraní (viz. obrázek vpravo), tak i v mobilní aplikaci dostupné pro operační systémy iOS i Android.

Uvedení do provozu

Meteostanice komunikuje s webovým úložištěm prostřednictvím vaší domácí Wi-Fi sítě, ke které se musí nejdříve připojit. Prvotní konfigurace probíhá prostřednictvím mobilního zařízení a Bluetooth připojení. Praktický průvodce vás provede všemi kroky, v jejichž průběhu nahraje do stanice nejnovější firmware, připojí ji k Wi-Fi síti a zkonfiguruje doplňkové informace, jako je vaše umístění (to se používá pro zobrazení předpovědi počasí, která je stahována z webových služeb třetích stran, nepředpovídá ji přímo stanice).

netatmo_web_01 netatmo_web_02 netatmo_web_03 netatmo_web_04 netatmo_web_05 netatmo_web_06 netatmo_web_07 netatmo_web_08 netatmo_web_09 netatmo_web_10 netatmo_web_11 netatmo_web_12 netatmo_web_13 netatmo_web_14 netatmo_web_15 netatmo_web_16 netatmo_web_17

A to je vlastně vše. Nyní se již o zařízení nemusíte více starat, postará se pěkně ono o vás. Když stoupne hladina některé ze sledovaných veličin (nejčastěji hladina CO2) nad přijatelnou úroveň, služba vám pošle notifikace na vašeho iOS zařízení a připomene vám, že by bylo vhodné vyvětrat.

První dojmy jsou tak spíše pozitivní. Problém bych prozatím viděl v nedostatečné odolnosti pro dešti u venkovního modulu, což může způsobovat problémy při vyhledávání místa pro nejvhodnější venkovní umístění a jak se zdá tak také skutečnost, že s jednou základnovou stanicí není možné spárovat více venkovních modulů.

Stanici podrobuje dlouhodobému testu, jehož výsledek najdete v příštím čísle SuperApple Magazínu, vydání Červenec – srpen včetně kompletního zhodnocení přesnosti senzorů.

Web-Hi_BoxNetatmo Urban

Zařízení: webová meteostanice
Zapůjčil: DesignBag.cz

Cena: 4 499 Kč

3 komentáře: „Netatmo Urban: první dojmy z osobní meteostanice pro iOS

  • avatar
    28. 05. 2013 (15:57)
    Trvalý odkaz

    Stanice se dá zkalibrovat pro přesnější měření hodnot v místě kde se nachází..

  • avatar
    31. 05. 2013 (09:48)
    Trvalý odkaz

    dnes jsem si ji dovezl a nainstaloval domu a jsem zvedavy. Zatim same pozitiva.

  • avatar
    01. 06. 2013 (18:16)
    Trvalý odkaz

    Stanice vypadá super, ale co ji degraduje, tak je nechráněná venkovní část.

Komentáře nejsou povoleny.