Tipy: jak udržet baterii (nejen) iPhonu a iPadu ve formě

Pokud jste jako já a svůj jablečný produkt neměníte při každém představení jeho novějšího, rychlejšího a toho nejlepšího modelu, pak jistě oceníte pár rad, jak se starat o baterii svého iTabletu.

Apple tvrdí, že správně opečovávaná baterie bude mít 80% kapacitu po 1 000 cyklech plného nabití. Jak to zařídit, abychom tuto teoretickou větu převedli do praxe?

Přinášíme vám tedy souhrn rad a tipů, jak se o baterii správně starat, aby vám vydržela co nejdéle.

Snažte se své zařízení minimálně jednou měsíčně plně nabít a to tak, že necháte klesnout úroveň baterie na 5% a poté ji plně nabijete. Nedovolte, aby kapacita klesla pod 5% hranici. Je velmi nebezpečné dostat lithium-polymerové články k úrovni jejich kritického limitu a pak je plně nabít. Články nebudou mít dostatek energie pro to, aby začaly nový nabíjecí cyklus.

Ideálním okamžikem nabíjení je změna barvy indikátoru baterie na červenou, tedy pod úrovní 10%.

Abyste se vyhnuli stavu naprostého vyčerpání energie před tím, než odložíte svůj tablet na delší dobu, nabijte baterii. Před použitím doplňte kapacitu do 100%. Pokud je to možné vyhněte se úplnému vybití. Raději dobíjejte častěji bez ohledu na dříve známý „paměťový efekt“. Ideální je udržovat stav akumulátoru v rozmezí 40 – 80%.

Svůj iPad nepřebíjejte. Necháte-li zařízení nabíjet celou noc, zkracujete tím životnost baterie.

Snažte se iPad nepřehřívat ( 35 °C) a nepodchlazovat (0 °C), optimální teplota je 22 °C. Vystavování zařízení vyšším teplotám výrazně snižuje kapacitu baterie, vůbec nejhorší situace nastane, je-li plně nabita. Teplota uvnitř může vystoupat až na 45 °C.

Podle Applu je teplota nejdůležitější faktor, jenž má na životnost baterie vliv a proto během nabíjení zbavte iPad všech obalů. Ochrana zadní části zabraňuje dostatečnému uvolňování tepla, které se při dobíjení tvoří. Baterie se neúměrně zahřívá.

Chcete-li uspořit energii, vypněte Wi-Fi, pokud ji nepoužíváte, snižte jas displeje a minimalizujte geolokační služby. Pomůže také, když vypnete push notifikace, automatickou kontrolu e-mailů a omezíte zvukové efekty.

iPad je zařízení, jehož hlavní devizou je dlouhá výdrž a mobilita. Nesnižujme jej na úroveň notebooků tím, že budeme zanedbávat péči o jeho energetickou zásobárnu.

 

11 komentářů: „Tipy: jak udržet baterii (nejen) iPhonu a iPadu ve formě

  • Pingback: » Tipy: jak udržet baterii (nejen) iPhonu a iPadu ve formě 1. zprávy

  • avatar
    02. 04. 2013 (07:18)
    Trvalý odkaz

    „Svůj iPad nepřebíjejte. Necháte-li zařízení nabíjet celou noc, zkracujete tím životnost baterie.“

    To je žart? Veď predsa apple má zaužívaný systém nabíjania, v ktorom je presne zadefinovaná mapa nabíjania, tzn. ze nabija roznymi hodnotami v zavislosti od stavu baterie a samozrejme ani ziadne prebijanie sa nekona. Po plnom nabiti sa nabijacka prepne do stavu „napajanie“, kde uz bateriu nenabija.

    Vidim to aj na svojom 3GSku. Ked ho nabijam cez den, dosiahnem 100%, ale ked ho nabijam cez noc, tak sice sa nabije na 100%, ale do rana mi nejake to 1-2% odbudne a aj napriek pripojenej nabijacke. Pokial by som ho mal pripojeny tak dlho, ze by sa bateria samovolne vybila na 90%, potom automaticky zacne nabijacka dobijat bateriu.

    • avatar
      02. 04. 2013 (08:08)
      Trvalý odkaz

      U svého zařízení takové chování nepozoruji, ale oficialni informace opravdu hovoří o chování, které popisujete.

  • avatar
    02. 04. 2013 (08:18)
    Trvalý odkaz

    „Nedovolte, aby kapacita klesla pod 5% hranici. Je velmi nebezpečné dostat lithium-polymerové články k úrovni jejich kritického limitu a pak je plně nabít.“

    Není to tak dávno, co jsem na jiném serveru zabývajícím se Apple produkty četl podobný článek. A tam bylo naopak doporučováno nechat iPhone jednou měsíčně zcela vybít, až se sám vypne.

    • avatar
      02. 04. 2013 (09:32)
      Trvalý odkaz

      Nečetl jste tuto informaci spíše v souvislosti s MacBooky? Ty mají jinou ochrannou elektroniku na bateriích a u nich platí informace o preventivním vybití jednou za měsíc. U iOS zařízení je tomu trochu jinak…

    • avatar
      02. 04. 2013 (10:46)
      Trvalý odkaz

      Lithium-polymerové články mají hraniční napětí těsně pod úroveň 3V. Nikde jsem se nedočetl jakým způsobem má Apple elektronicky ošetřenou tuto hranici, ale předpokládám, že zařízení vypne ještě dříve, než napětí dosáhne této hranice. Dodržením 5% úrovně baterie nemůžete nic pokazit.

  • avatar
    02. 04. 2013 (09:18)
    Trvalý odkaz

    To je zase jednou clanek plny blabolu a neoverenych polopravd.

    • avatar
      02. 04. 2013 (09:30)
      Trvalý odkaz

      Díky za názor, můžete být prosím konkrétní? Uvedené informace vycházejí z oficiálních informací společnosti Apple, v čem se tedy mýlí?

  • avatar
    03. 04. 2013 (19:07)
    Trvalý odkaz

    v době, kdy doopravdy vím, že iPhone nebudu používat cvičení, plavání či spánek dávám „letový režim“ neb vypnu radiové funkce telefonu a ušetřím převeliké množství energie, pro mě je to rychlejší než vypnutí a zapnutí telefonu. Telefon mi bootuje o dost pomaleji než iMac, tak minimálně 10x.

Komentáře nejsou povoleny.