Apple novinky: 15. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě patnáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Pozor na lákavé výhry produktů od Apple v internetových soutěžích

Podle aktuální tiskové zprávy antivirové společnosti Eset okupoval v měsíci březnu první příčku počítačových hrozeb s nebývale vysokým podílem 21,5 procenta škodlivý kód HTML/Fraud.

Jeho bezprecedentní podíl tak ukazuje, že čeští uživatelé mají hodně rádi produkty od Applu. Webová hrozba HTML/Fraud, která láká na výhry v imaginárních soutěžích, většinou nabízí právě o produkty Apple. Uživatel, který poskytne své osobní údaje v registračním formuláři pro další využití nebo prodej, pak může očekávat pravidelný přísun prémiových SMS zpráv na svůj mobilní telefon.

Dávejte si proto na internetu pozor a nezapojujte se do lákavě vypadajících soutěží na neznámých webových stránkách. Stejně tak je hloupost účastnit se soutěží, které slibují některý z Apple produktů jen za sdílení či tzv. lajknutí fotografie na Facebooku.

[Diskuse o této události]

Služby FaceTime a iMessage měly několikahodinový výpadek

Pokud jste v úterý ve večerních hodinách zaznamenali problémy s doručováním zpráv prostřednictvím služeb FaceTime a iMessage, nebyli jste v tom sami. Apple potvrdil jejich pět hodin trvající výpadek.

Záznam o nedostupnosti je možné najít přímo na stránkách zobrazujících stav Apple služeb, bližší důvody tohoto výpadku však Apple nezveřejnil.

[Diskuse o této události]

Téměř polovina amerických náctiletých používá iPhone, třetina iPad

Analytik společnosti Piper Jaffray Gene Munster včera zveřejnil výsledky zajímavého výzkumu prováděného mezi americkou mládeží. Výzkum se zaměřoval na použití mobilních zařízení při studio a bylo do něj zahrnuto 5 200 mladých lidí.

Výsledky napovídají, že 48 procent z dotázaných používá jako svůj hlavní telefon iPhone, což je nárůst o osm procent ve srovnání se stejným průzkumem prováděným před šesti měsíci. Mimo to z výzkumu vyplývá, že celkem 62 procent náctiletých předpokládá, že jejich příští telefon bude právě iPhone. Android jako svůj příští telefon očekává 23 procent dotázaných, což je o procento více, než před půl rokem.

Tablet pak používá celkem 51 procent dotázaných (nárůst ze 44 procent) a z tohoto počtu jde v 63 procentech o klasický iPad a v pěti procentech o iPad mini. Přepočteno na celou skupinu nám vychází, že celkem 35 procent studentů používá právě jablečný tablet.

[Diskuse o této události]

Apple hledal experta na displeje, a to včetně displejů ohebných

V jedné z poptávek Applu po nových pracovnících můžete zaznamenat požadavek na pozici „Senior Optical Engineer“. Vhodný kandidát má vést vývojový tým zkoumající možnosti použití displejů různého typu, včetně LCD, Amoled i ohebných displejů. Uchazeč by měl mít vysokoškolské vzdělání (Ph.D nebo M.S.) z fyziky, optiky, materiálové vědy či elektroinženýrství.

Poptávka po této pozici potvrzuje spekulace posledních dnů, podle kterých Apple připravuje použít v příštích verzích svých produktů právě ohebné displeje. Nicméně pokud teprve nyní staví speciální vývojový tým, nedá se revoluční použití některé z těchto technologií očekávat dříve, než v roce 2014.

Aktualizováno: zmíněná poptávka již byla Applem stažena. Dá se tak předpokládat, že vhodný kandidát již byl vybrán.

[Diskuse o této události]

Hardwarové novinky
[HTML1]

Nová generace Thunderbolt konektoru je dvakrát rychlejší a umí ultravysoké rozlišení

Na veletrhu NAB 2013 představila společnost Intel novou verzi rozhraní Thunderbolt, který od roku 2011 používá ve svých produktech také Apple. Nová revize tohoto rozhraní zvyšuje přenosovou rychlost ze současných 10 GB/s na dvojnásobnou hodnotu 20 GB/s.

Mezi další vylepšení patří také přidání nativní podpory pro zobrazení v ultravysokém 4K rozlišení a plnou podporu pro DisplayPort 1.2, kterou využijí všichni, kteří používají monitory s tímto rozhraním. Pro nás je zajímavá podpora především pro 4K rozlišení, které je potřebné k tomu, aby Apple mohl osadit displej s Retina parametry do nové generace svých monitorů Thunderbolt Monitor. Právě očekávání této revize rozhraní Thunderbolt je tím důvodem, proč Apple ještě nevydal novou verzi svých počítačů Mac Pro. Ty mají používat právě toto rozhraní vestavěné do čtvrté generace Core procesorů.

Technologii Thunderbolt má v současné době licencováno okolo 200 výrobců.

[Diskuse o této události]

Softwarové novinky
[HTML1]

Aplikace Google Drive pro iOS vylepšuje možnost editace uložených dokumentů

K dokumentům uloženým ve webovém úložišti Google Drive můžete přistupovat nejen prostřednictvím webového rozhraní, ale i pomocí aplikace určené pro iOS. Na tom by nebylo nic tak zajímavého, protože podobné aplikace nabízí i konkurenční služby SkyDrive nebo Dropbox. Jeden důvod tu ale je: aplikace Google Drive vám umožní dokumenty přímo editovat.

A nejde o krkolomnou editace spočívající v odeslání souboru do jiné aplikace a její následný import, jednoduchý editor je přímo součástí aplikaci. Tato možnost úpravy fungovala již dříve, v aktuálním updatu však přišla s jedním užitečným vylepšením: editor lze používat i v režimu na šířku. To potěší každého, kdo používá iPad s pouzdrem a klávesnicí.

Mimo to se nyní dokumenty nahrávají rychleji než dříve a nový update obsahuje i opravy dřívějších chyb. Všechny tyto novinky jsou obsaženy ve verzi Google Drive 1.3.0.

[Diskuse o této události]

Allianz přináší na displeje iOS zařízení motoristický trenažér Škola smyku

Škola smyku je v pořadí druhou interaktivní hrou Allianz pojišťovny, která je určena pro chytré telefony a tablety. Lidé každého věku s ní mohou velmi hravou formou trénovat situace, kterým musí motoristé v provozu denně čelit. Patří mezi ně smyky, překážky na silnici, mokrý, nebo namrzlý povrch a další nepředvídatelné dopravní okamžiky. A to není vše – každý měsíc si tři nejlepší hráči Školy smyku a zároveň majitelé vozidel mohou, podobně jako u Allianz Křižovatek, zlevnit sazbu svého povinného ručení až o polovinu.

Hra, která má čtyři úrovně obtížnosti, je určená pro řidiče i neřidiče k prohloubení znalostí, jak se „poprat“ s nástrahami na vozovce. Na motoristy totiž v mobilu číhají nečekané události, jako je střet s pevnou překážkou, mokrý povrch silnice, nebo dokonce náledí. Hráči nepoužívají plynový pedál, hra zrychluje sama za ně. Nakloněním telefonu se pak vyhýbají kuželům a dalším překážkám, mezi ty nejobtížnější patří úhybné desky. Hráči mohou porazit maximálně 15 kuželů, poté hra končí.

[HTML2]

Škola smyku vznikla ve spolupráci s dopravními odborníky a společností Ford a chce jako její předchůdkyně přispět k větší bezpečnosti na našich silnicích. Mimo jiné obsahuje i edukativní videa, jak zvládnout smyk na silnici v reálném prostředí.

[Diskuse o této události]

Webový prohlížeč Chrome pro iOS přináší užitečné novinky

Při popisu novinek obsažených v nejnovější verzi webového prohlížeče Google Chrome určeného pro iOS zařízení si leckdo z nás posteskne nad nemožností učinit z něj výchozí prohlížeč na svém iPhonu nebo iPadu.

Včera uvolněná aktualizace přináší podporu hned několika nových technologií. Dvě z nich se týkají podpory tisku: ta první je klasický jablečný AirPrint, který podporuje i spoustu ostatních aplikací. Tou druhou je podpora vlastní technologie Google Cloud Print. Jde o technologii, která vám umožní tisknout na tiskárně připojené k vašemu počítači bez ohledu na to, zda se nachází ve stejné síti. Můžete tak zajímavou webovou stránku vytisknout na domácí tiskárně i z iPadu z práce nebo knihovny. Návod, jak přesně Google Cloud Print používat, najdete v příštím čísle SuperApple Magazínu, který vychází již 30. 4.

Mimo těchto funkcí nový Chrome mírně zvyšuje rychlost, zlepšuje stabilitu a přidává také podporu zobrazení v celé obrazovce.

[Diskuse o této události]

Nové Office pro Mac přijdou až za rok, na iPad prý na podzim 2014

Podle přehledu připravovaných produktů Microsoftu, které web ZDNet získal od zdroje blízkého společnosti, plánuje Microsoft nové verze Office pro jablečná zařízení na příští rok a to včetně verze speciálně určené pro iOS.

Podle tohoto dokumentu je uvolnění Office pro OS X plánováno na duben příštího roku. Mobilní verze, která mimo iOS má být dostupná také pro zařízení s operačním systémem Android, pak má být uvolněna v říjnu příštího roku.

Vytvořit verze speciálně pro mobilní zařízení se jeví jako velmi rozumné. Obrovské množství těchto zařízení v držení uživatelů představuje obrovskou masu potencionálních nových zákazníků, které by bylo škoda nevyužít. Přestože na obou zmíněných mobilních platformách existují alternativy třetích stran umožňující práci s Office dokumenty, originální kancelářský balík od Microsoftu by si i tak pořídilo jistě nemalé množství uživatelů vyžadujících plnou souborovou kompatibilitu (pokud se ji podaří plně zachovat). A především pak ve firemních prostředích.

[Diskuse o této události]

Nejnovější verze strategie SimCity přichází oficiálně i na Mac

Společnosti EA a Maxis včera oznámily, že nejnovější verze legendární budovatelské strategie SimCity bude dostupná pro Mac přesně 11. června letošního roku. Od minulého týdne pak můžete provést předobjednávku.

Hra je bude dispozici ke stažení prostřednictvím obchodu Origin for Mac, který byl spuštěn teprve nedávno. Navíc ti uživatelé, kteří si již zakoupili verzi pro PC, získají verzi pro Mac zdarma.

Dle sdělení EA budou k dispozici obě verze, Standard i DeLuxe úplně stejně, jako pro PC a minimální požadavky pro běh jsou počítač s procesorem Core 2 Duo a operační systém ve verzi OS X 10.7.5.

Naši herní redaktoři již Mac verzi mají k dispozici, můžete se tak těšit na podrobnou recenzi.

[Diskuse o této události]

  Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworldZprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu