Apple novinky: 13. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě třináctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Velikonoční předplatné SuperApple Magazínu se slevou

Vykoledovali jste si slevu! Jen tento týden můžete získat  roční předplatné elektronické verze SuperApple Magazínu s bonusovou slevou 25 %.

No nezní to skvěle? Akce se vztahuje pouze na nákupy přes portál Publero.com a nevztahuje se na in-app nákupy v iPadu a iPhone. Chcete-li číst časopis v aplikaci na iPadu, iPhonu nebo iPodu touch, musíte pro využití akce provést nákup přes portál Publero.com a následně aktualizovat knihovnu ve vašem mobilním zařízení. Akce platí jen do 5. dubna!

První vydání komiksu o životě Steva Jobse již k dostání

Již před časem jsme vás informovali, že v japonském magazínu pro dívky Kiss začne vycházet komiks vycházející z oficiálního životopisu Steva Jobse od Waltera Issacsona. Grafickou podobu komiksu má na starosti uznávaná kreslířka Mari Yamazaki(ová).

Nyní již vyšlo první pokračování a jeho hodnocení je velmi dobré. Na stránkách The Verge najdete další ukázky.

[Diskuse o této události]

Apple je opět žalován, tentokrát za neautorizovaný prodej animovaných filmů

Web M.I.C. gadget informoval, že na Apple byla v Číně podána nová žaloba. Podalo ji filmové studio Shanghai Animation Film Studio, které uvádí, že Apple prodává jeho filmy bez povolení.

Nejde však o prodej filmů přes jablečný iTunes Store, jak by se mohlo zdát. Kdepak, filmy tohoto studia v iTunes Store obchodě nenajdete. Oč tedy jde? Z celého vyjádření citujeme:

„Shanghai Animation Film Studio, první a oficiální čínská továrna na animované fimy, žaluje Apple za prodej aplikací třetích stran, které obsahují nelicencované verze jejích filmů. Tyto filmy lze prostřednictvím těchto aplikací stahovat a proto požaduje studio kompenzaci ve výši 3,3 milionu juanů, což je přibližně deset a půl milionu českých korun. Celkem jde o 110 filmových výtvorů.“

Tato žaloba je jen poslední v řadě z těch, kterým Apple v Číně čelí. Za zmínku stojí také žaloba za porušení patentů použitých pro hlasovou asistentku Siri nebo žaloba za neoprávněné použití jména iPad na čínském trhu.

[Diskuse o této události]

Zajímavost: jak by to vypadalo, kdyby Apple prodával jablečný cider?

Apple je svou prezentací produktů a i reklamními kampaněmi pověstný. Vlastně nikdo široko-daleko neprezentuje své produkty tak, jako jablečná společnost z Kalifornie.

Nicméně v podobném duchu se nese parodická reklama na Somersby Cider. Tady ji máte:

[HTML2]

[Diskuse o této události]

Softwarové novinky
[HTML1]

Updatu se dočkal Final Cut Pro X, Motion i Compressor

Apple se snaží nalákal zpět profesionální videoeditory a tak do své řady profesionálních video nástrojů přidává stále novější funkce. Nejnovější aktualizace se zaměřily na aplikace Final Cut Pro X, Motion i Compressor. Společně s těmitu updaty spustil také reklamní kampaň zaměřenou na propagaci těchto nástrojů.

Zatímco Motion a Compressor dostaly především drobná vylepšení stability a opravu známých chyb, Final Cut Pro X mimo stejného dostal mimo jiné také podporu pro nová XAVC kodek od Sony s podporou ultravyského rozlišení 4K. Dále stojí za zmínku podpora pro ProRes Log C, multikanálový střih zvuku nebo dvojitý náhled.

Všechny novinky najdete podrobně představené přímo u Applu.

[Diskuse o této události]

Hardwarové novinky
[HTML1]

 Apple nakonec neplánuje samostatný herní ovladač

V posledních dnech se objevily spekulace o připravovaném herním ovladači, na kterém prý v Applu usilovně pracují. Mělo jít o přídavný samostatný herní ovladač určený pro pohodlnější hraní her na mobilních zařízeních s operačním systémem iOS.

Naděje však velmi rychle ukončil Jim Dalrymple, vývojář s velmi úzkými vazbami na Apple, jehož informace se v minulých letech vždy plně potvrdily. I nadále tak budeme hry ovládat primárně dotyky a ovladači třetích stran.

[Diskuse o této události]

Spekulace
[HTML1]

Zvažuje Apple pro příští iPhone ohebné displeje?

Patentové přihlášky Applu vždy byly zajímavým ukazatelem směru, o kterém společnost do budoucna uvažuje. Některé jsou zajímavé méně, jiné více, nicméně aktuální prohláška zobrazující ohebný displej obalující celé zařízení patří mezi ty zajímavé.

Patent popisuje zařízení s oblými tvary, u kterého displej nepokrývá pouze přední stranu, ale i jeho boky a (přinejmenším částečně) i jeho záda. Displej je samozřejmě kryt sklem, tudíž o jeho odolnost zřejmě není třeba mít přílišné obavy.

Ptáte se, jaké výhody může takto použitý displej přinášet? Když pomineme naprosto čistý vzhled zařízení bez viditelných přechodů mezi materiály, pak to budou především možnosti využít pro ovládání nejen přední stranu, ale například i hrany. Zatímco u současného iPhonu máte tlačítka pro ovládání hlasitosti na pevně stanoveném místě, nově mohou být kdekoliv a mohou ovládat cokoli – záleží na tom, kde je operační systém nebo aplikace vykreslí.

[Diskuse o této události]

Apple prý snižuje výrobu iPadu mini, připravuje se tak na příchod nástupce

Apple prý začne od dubna snižovat výrobu tabletu iPad mini o dvacet procent na deset milionů kusů pro druhé čtvrtletí, aby se tak připravil na možný příchod jeho nástupce. Informoval o tom ve svém reportu Digitimes.

Apple je známý tím, že udržuje jen minimální potřebné skladové zásoby a tak příchodu nových produktů vždy předchází postupný útlum výroby předchozího modelu. Nicméně to stále neznamená, že by nový malý iPad přišel někdy v první polovině tohoto roku, je reálné jej očekávat na začátku čtvrtého čtvrtletí, tedy na sklonku léta.

[Diskuse o této události]

   Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld, Zprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu