Uvnitř redukce Lightning na HDMI je malá Apple TV [Zajímavost]

Napadlo vás také, proč je redukce z Lightning konektoru na HDMI tak drahá, když jede „jen“ o redukci? Je to proto, že nejde o jen tak ledajakou propojku dvou různých konektorů.

O velké překvapení se postarali u společnosti Panic Inc., které napadlo otevřít zalisované pouzdro adaptéru, který na českém Apple Store zakoupíte pod obchodním názvem Digitální AV adaptér Lightning. Apple jej prodává za cenu 1 301 korun a jde o příslušenství, které dovolí všem iOS zařízením osazeným Lightning konektorem připojení k televizorům, displejům nebo projektorům vybaveným HDMi konektorem. Redukce podle Applu podporuje přenos obrazu při rozlišení až 1080p.

A právě tato informace o maximálním rozlišením přivedla vývojáře z Panicu na stopu toho, že něco není v pořádku. Při používání zjistili, že redukce ve skutečnosti nedává přesně 1080p rozlišení a současně dodávaný signál není tak kvalitní, jak by měl být. Usoudili tedy, že adaptér neposílá přímý signál z grafického čipu, jako tomu bylo v případě strojů s Dock konektorem, ale že jej nějakým způsobem upravili.

Rozebrali tedy celé zařízení a zažili velké překvapení. Uvnitř redukce našli totiž uzavřený kompletní počítač. Ano, v kabelu je umístěn procesor z rodiny ARM s 256 megabajty operační paměti i vlastní flash pamětí s uloženým vlastním operačním systémem (o kterém se zatím vůbec nic neví, podle některých spekulací by však mělo jít o ořezanou verzi iOS). Pokud to tedy zjednodušíme: ke svému kapesnímu počítači musíte připojit jiný počítač, který z něj vyvede potřebný HDMI signál.

Jak vše funguje? Podle všech zjištění se zdá, že iPad (nebo iPhone) posílá redukci signál s využitím AirPlay technologie malému počítači v redukci, který jej převádí na HDMI signál. Technicky velmi nápadité řešení, které však stojí za mírnou degradací kvality obrazu.

Když to velmi jednoduším: digitální AV adaptér Lighning je vlastně malá a hodně ořezaná Apple TV, která na televizi zobrazuje signál získávaný přes AirPlay z iOS zařízení.

A proč to všechno? Zdá se, že na vině je přímo návrh samotného Lightning konektoru. Ten je totiž od začátku navržen jako datové rozhraní bez doplňující multimediálních funkcí vinou malého počtu použitých vodičů (ve srovnání s původním Dock konektorem, kde bylo prostoru dostatek) a proto musí pro vyvedení těchto signálů používat přídavnou techniku.

A pro běžné plánované použití této redukce se vše zdá plně funkční. Kalí však radost všech, kteří doufali, že se brzy objeví levnější redukce čínské provenience.

Zdroje: TUAW, Panic Inc.
Foto:  Panic Blog

10 komentářů: „Uvnitř redukce Lightning na HDMI je malá Apple TV [Zajímavost]

  • avatar
    02. 03. 2013 (11:39)
    Trvalý odkaz

    Jaký je kvalitativní rozdíl mezi výstupem z iPad mini pomocí této „redukce“ a plnohodnotné AppleTV. Rád bych iPad mini používal na prezentace všetně videa a tahat vedle sebe kabel není moc praktické. Ale součástí prezentace jsou i interaktivní ukázky a AppleTv má prý nějaké zpoždění (bohužel jsem neměl možnost to otestovat osobně).

    • avatar
      02. 03. 2013 (12:00)
      Trvalý odkaz

      Pravděpodobně stejný, nicméně na rozdíl od Apple TV zde neriskujete tuhnutí obrazu nebo degradaci kvality zpusobenou bezdrátovým přenosem…

      • avatar
        02. 03. 2013 (17:11)
        Trvalý odkaz

        AppleTV má prý výstup jen 720p, kdežto tato redukce má snad mít FullHD.
        Bohužel nikde nemohu najít nějaké jasné vysvětlení, jak to vlastně je. Bezdrátový přenos může způsobit problém, ale od toho mám vlastní kapesní router. Ostatně v Apple prodejně se mi snažili tvrdit, že všichni si k AppleTV automaticky kupují i Airport Express a slepí to dohromady páskou. Já jsem si místo Apple Express koupil menší, lehčí a levnější TP-LINK TL-WR702N. Ale s tou AppleTV váhám. Skytečně bych ji koupil jen jako Wireless HDMI, ale nikdo mi to nebyl schopen nějak reálně předvést/porovnat.

        • avatar
          02. 03. 2013 (17:52)
          Trvalý odkaz

          Aktuální generace Apple TV umí 1080p, v tom skutečně problém není. Vlastní router často není řešení – v zarušeném prostředí vás okolní sítě budou zpomalovat i přesto, že jedete přes vlastní router…

  • avatar
    02. 03. 2013 (18:59)
    Trvalý odkaz

    To vážně není možné přes 8 vodičů přenášet signál v kvalitě, kterou umí přenést hdmi? USB má například jen 4 vodiče.

    • avatar
      23. 03. 2013 (21:48)
      Trvalý odkaz

      dotyčný odpovídal takto „The reason why this adapter exists is because Lightning is simply not capable of streaming a “raw” HDMI signal across the cable. Lightning is a serial bus. There is no clever wire multiplexing involved“
      osobně neznám specifikaci kabelu Lightning ani komprese AirPlay, která může mít nějaké omezení .. ale dále psal daný člověk, že se vše vyvíjí, takže další upgradem kabelu možná i lepší kvalita.

  • avatar
    05. 03. 2013 (12:54)
    Trvalý odkaz

    přímo na stránkách paniku je vysvětleno anonymem v komentáři, Data jsou po kabelu používá se jen AirPlay „komprese“ a za běhu ten procesor AMR předvádí do HDMI portu… více podrobněji níže:

    Airplay is not involved in the operation of this adapter.

    It is true that the kernel the adapter SoC boots is based off of XNU, but that’s where the similarities between iOS and the adapter firmware end. The firmware environment doesn’t even run launchd. There’s no shell in the image, there’s no utilities (analogous to what we used to call the “BSD Subsystem” in Mac OS X). It boots straight into a daemon designed to accept incoming data from the host device, decode that data stream, and output it through the A/V connectors. There’s a set of kernel modules that handle the low level data transfer and HDMI output, but that’s about it. I wish I could offer more details then this but I’m posting as AC for a damned good reason.

    The reason why this adapter exists is because Lightning is simply not capable of streaming a “raw” HDMI signal across the cable. Lightning is a serial bus. There is no clever wire multiplexing involved. Contrary to the opinions presented in this thread, we didn’t do this to screw the customer. We did this to specifically shift the complexity of the “adapter” bit into the adapter itself, leaving the host hardware free of any concerns in regards to what was hanging off the other end of the Lightning cable. If you wanted to produce a Lightning adapter that offered something like a GPIB port (don’t laugh, I know some guys doing exactly this) on the other end, then the only support you need to implement on the iDevice is in software- not hardware. The GPIB adapter contains all the relevant Lightning -> GPIB circuitry.

    It’s vastly the same thing with the HDMI adapter. Lightning doesn’t have anything to do with HDMI at all. Again, it’s just a high speed serial interface. Airplay uses a bunch of hardware h264 encoding technology that we’ve already got access to, so what happens here is that we use the same hardware to encode an output stream on the fly and fire it down the Lightning cable straight into the ARM SoC the guys at Panic discovered. Airplay itself (the network protocol) is NOT involved in this process. The encoded data is transferred as packetized data across the Lightning bus, where it is decoded by the ARM SoC and pushed out over HDMI.

    This system essentially allows us to output to any device on the planet, irregardless of the endpoint bus (HDMI, DisplayPort, and any future inventions) by simply producing the relevant adapter that plugs into the Lightning port. Since the iOS device doesn’t care about the hardware hanging off the other end, you don’t need a new iPad or iPhone when a new A/V connector hits the market.

    Certain people are aware that the quality could be better and others are working on it. For the time being, the quality was deemed to be suitably acceptable. Given the dynamic nature of the system (and the fact that the firmware is stored in RAM rather then ROM), updates **will** be made available as a part of future iOS updates. When this will happen I can’t say for anonymous reasons, but these concerns haven’t gone unnoticed.

    zdroj: http://www.panic.com/blog/2013/03/the-lightning-digital-av-adapter-surprise/

  • avatar
    15. 01. 2017 (13:43)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den, pořídil jsem si tento konektor. Když ho zapojím přes iphone se a zapnu hru, tak je obraz na celý monitor. Když ale zapojím Ipad pro k monitoru a zapnu hru, tak obraz není na celou obrazovku, nevíte kde by mohl být problém?

Komentáře nejsou povoleny.