Apple novinky: 9. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě devátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Apple vrátí peníze rodičům dítěte, které utrácelo v App Store

Pětiletý chlapec z Velké Británie utratil celkem 2 550 dolarů (přibližně padesát tisíc korun) za nákupy přidaného příslušenství ve hrách používajících takzvaný „freemium“ model. To je model, ve které je hra samotná dostupná zdarma, nicméně platíte za výhody dostupné uvnitř dané hry.

Jak se to chlapci povedlo? Požádal otce o zadání heslo do App Store pod záminkou stažení zdarma dostupné hry a poté již nerušeně nakupoval. Dle BBC nabídl Apple rodičům vrácení této částky.

Člověk až žasne, co vše se může stát. Mé dvě děti používají iPad téměř denně od doby vydání první generace a nikdy nenakoupili nic, co by neměly.

iPad mini se prodává více, než iPad

Apple je prý překvapen z prodejů malého iPadu mini, který se podle výzkumů NPD DisplaySearch prodává až o šedesát procent lépe, než klasický velký iPad.

Ve zprávě se mimo jiné hovoří: Apple očekával, že v roce 2013 prodá 40 milionů iPadů mini a 60 milionů velkých iPadu. Nicméně podle prozatímních ukazatelů se zdá, že se letos prodá 55 milionů iPadů mini a jen 33 milionů velkých iPadů.

Zdá se tedy, že uvést na trh menší iPad rozhodně nebylo krokem zpět.

Apple je (opět) nejoceňovanější společností

V žebříčku nejoceňovanějších společnosti sestavovaných pravidelně časopisem Fortune se letos na první místo dostala společnost Apple. Ve zdůvodnění se hovoří o tom, že přestože Apple měl v minulém roce problémy s uvedením nových map i pádem ceny akcií, tak i přesto vykázal čistý zisk 13 miliard dolarů za čtvrtletí. Společnost má také fantastickou uživatelskou základu a stále odmítá na trhu bojovat cenou.

Na druhém místě žebříčku najdete společnost Google, třetí je Amazon.com, čtvrtá Coca-Cola a pátý Starbucks.

iTunes U dosáhl jedné miliardy stažení

Výukové lekce dostupné v rámci iTunes U (iTunes University) dosáhly jedné miliardy stažení. Službu využívá více neěž čtvrt milionu studentů a její popularita dle vyjádření Applu stále stoupá.

Apple vše oznámil v tiskové zprávě ve čtvrtek 28. února.

Softwarové novinky
[HTML1]

Apple blokuje starší verze Flash přehrávače

V poslední verzi automatické aktualizace zabezpečení vypnul Apple podporu pro Flash přehrávač v prohlížeči Safari. V aktualizaci se uvádí, že nejnižší povolená verze je Flash Player 11.6.602.171, starší nebudou funkční.

Nejnovější verzi přehrávače stáhnete přímo od Adobe.

Apple blokuje Evasi0n jailbreak

Připravovaný update mobilního operačního systému iOS 6.1.3 Beta 2 odstraňuje softwarovou chybu, jejíž prostřednictvím bylo možné provést odemknutí zařízení jailbreak metodou Evasi0n. Celkem bylo opraveno pět chyb, které bylo možné pro Jailbreak použít.

Spekulace
[HTML1]

iPhone z polykarbonátu přijde v roce 2014?

Podle japonského blogu Macotakara by měl iPhone, který přijde na trh v roce 2014, mít displej o úhlopříčce 4.5 palce a měl by být vyroben z polykarbonátu, namísto současného kovu v kombinaci se sklem. Jeho cena by se měla pohybovat od hranice 330 dolarů.

Tato spekulace nezní nelogicky, Apple v posledních letech registroval množství patentů zabývajících se pokročilou úpravou plastů a také v nedávné době nabíral inženýry si zkušenostmi s plastovými materiály.

   Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu