Apple novinky: 11. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě jedenáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Apple spustil novou webovou kampaň nazvanou Proč budete mít rádi iPhone

Společnost Apple spustila novou webovou reklamní kampaň zaměřenou na propagaci vlastního mobilního telefonu iPhone. Cílem akce je vyzdvihnout důvody, pro které mají uživatelé své iPhony rádi. Kampaň provází nová grafika, nová stránky nazvaná Why iPhone (Proč iPhone) a také propagace prostřednictvím reklamních emailů.

Podle dostupných informací je spuštění této reklamní kampaně reakcí na představení nových konkurenčních telefonů v čele se Samsungem S4 a Apple se v ní bude snažit ukázat výhody iPhonů.

Připravovaný film Jobs byl odložen, do kin půjde později

Film o Stevu Jobsovi s hercem Ashtonem Kutcherem v hlavní roli byl podle informací The Hollywood Reporter odložen o blíže neupřesněný časový interval. Důvodem má být fakt, že distributor požaduje delší čas pro přípravu marketingové kampaně předcházející uvedení filmu.

Uvedení filmu bylo původně naplánováno na 19. dubna (37 výročí založení společnosti Apple) a byl již dříve uveden na Sundance Film Festivalu. Recenze na film byly smíšené, ale Kutcher byl za svůj herecký výkon chválen.

Apple čelí žalobě za defektní Retina displeje MacBooků Pro

U federálního soudu v Kalifornii byla podána na společnost Apple žaloba. Žalují jej nespokojení zákazníci za to, že ve svých inzerátech neuvádí, že u patnáctipalcových MacBooků Pro s Retina displejem používá displeje od dvou různých výrobců. Problém je v tom, že pokud jako zákazník máte „smůlu“ na panel od společnosti LG, můžete se potýkat s jeho špatným fungováním (na displeji zůstávají tzv. duchové, viditelné pozůstatky již zavřených oken).

Část produkce používající LCD panely od Samsungu tímto problémem netrpí. O celém problému jsem před časem informovali na SuperApple.cz včetně návodu, jak poznat displej použitý ve vašem modelu.

ArsTechnica uvádí další podrobnosti, podle kterých je v žalobě vznesen požadavek na Apple, aby počítač uváděl na trhu jako dva různé modely a ne jako model jeden, jako je tomu doposud. A to vzhledem k tomu, že obě verze nepodávají stejný uživatelský komfort.

Hardwarové novinky
[HTML1]

Apple a TSMC pokračují v přípravě procesoru A7, přijde počátkem roku 2014

Digitimes, které již v minulosti prokázaly velmi dobrou informovanost svých zdrojů, přinášejí informaci o vyvíjeném mobilním procesoru od Applu. Čip s označením Apple A7 prý přijde na trh počátkem příštího roku a bude vyráběn 20nm technologií.

Výrobu zajistí taiwanská společnost TSMC ve svém výrobním závodě 14-fab, které získalo v prosinci certifikaci právě pro dvacetinanometrový výrobcní proces. Továrnu najdete v Tainan Science Parku a není ve výrobě jablečných procesorů nováčkem, již v roce 2011 převzala velkou část výroby procesoru Apple A6 od Samsungu (informovali jsme zde).

O samotném procesoru A7 nejsou známy žádné technické podrobnosti. Hovoří se o tom, že první zkušební série se začnou vyrábět již v druhém pololetí letošního roku a očekávaná komerční dostupnost prvních produktů s tímto procesorem je v prvním čtvrtletí roku příštího.

Nové iPady představené v tomto roce jej tak pravděpodobně ještě mít nebudou. Je pravděpodobné,  že dostanou stávající A6 procesory, avšak vyrobeny novějším 28nm procesem (v současnosti jsou A6 čipy vyráběny 32nm procesem), což přinese především snížení jejich energetické náročnosti.

Nový patent Applu prozrazuje připravované bezdrátové nabíjení iPadu

Společnost Apple požádala o přidělení patentu na systém bezdrátového nabíjení iPadu, které je integrováno do ochranného obalu Smart Cover. Samotná žádost popisuje zařízení nazvané Integrované indukční nabíjení v ochranném pouzdře.

Obrázky v patentu pak vypovídají, že Apple přemýšlí o integraci celého systému bezdrátového nabíjení do ochranného pouzdra, které nyní prodává pod názvem Smart Cover. V novější verzi tohoto pouzdra by měla být ukryta cívka, která by přijímala energii vysílanou speciální nabíjecí podložkou a prostřednictvím kontaktů na boční straně tabletu je pak energie předávána přímo do vnitřní baterie tabletu.

Toto řešení by také napovídalo na další možné využití: pokud by totiž byly na bok iPadu umístěny kontaktní plochy pro přenos signálu, nic by nebránilo také příchodu externích klávesnic s vlastní baterií podobně, jako to známe ze světa konkurenčních tabletů.

To vše zní velmi zajímavě, na jásání je však brzy – od patentu ke skutečnému produktu je často dlouhá cesta a ne vždy se patentované nápady skutečně do výroby dostanou. V tomto případě by to však byla škoda.

Softwarové novinky
[HTML1]

Pro s Retinou, vylepšuje herní výkon

Společnost Apple vydala včera update SMC firmwaru určeného pro počítače MacBook Pro s Retina displejem. A opravuje hned několik nepříjemných chyb.

Update je označen jako MacBook Pro Retina SMC Update v1.1 a v jeho popisu se hovoří o tom, že zvyšuje grafický výkon v náročných hrách na patnáctipalcovém modelu a opravuje nepříjemné chování funkce Powr Nap, která při probuzení počítače ze spánku hlasitě spouštěla ventilátor počítače.

Update je označen jako doporučovaný pro všechny uživatele počítačů této třídy.

Stahujte právě vydaný update operačního systému OS X na verzi 10.8.3

Apple jen dva dny po vydání poslední testovací verze uvolnil pro veřejnost nový update operačního systému OS X Mountain Lion 10.8.3. Aktualizace přináší mnoho novinek, například možnost použít dárkové karty v Mac App Store prostřednictvím webové kamery, BootCamp nyní podporuje Windows 8 a rozšiřuje i podporu pro Macy s 3TB disky. Bylo také opraveno několik známých chyb a mimo toho povyšuje aktualizace také prohlížeč Safari na verzi 6.0.3.

Aktualizace je k dispozici zdarma pro všechny uživatele Mountain Liona a je doporučeno ji nainstalovat.

Microsoft opravuje bezpečnostní díry v Office pro Mac 2008 i 2011

Společnost Microsoft vydala dva opravné balíky určené pro její kancelářský balík Office pro Mac. Vztahují se jak na verzi Office for Mac 2008, tak i na novější verzi Office for Mac 2011 a opravují především bezpečnostní chyby.

Podrobnější informace o jednotlivých aktualizacích najdete přím na konkrétních stránkách Microsoftu (zde pro Office 2008 a zde pro Office 2011), update vám bude automaticky nabídnut prostřednictvím aplikace AutoUpdate, které je součástí nainstalovaného kancelářského balíku. Aktualizace jsou označeny jako doporučené.

Jeden z prvních vývojových prototypů iPhonu vypadal jako iPad

Server Ars Technica zveřejnil exkluzivní fotografie jednoho z prvních vývojových prototypů iPhonu. Funkční prototyp z roku 2005 je však na hony vzdálený od malé elegantní krabičky, ve které se iPhone skrývá nyní.

Jeden z prvních prototypů je skoro stejně velký, jako dnešní iPad, ale jen co do úhlopříčky použitého displeje a desky s plošnými spoji, na výšku je vysoký několik centimetrů. Navíc na něm najdete jak síťový výstup, tak i další konektory, které na skutečném iPhonu nejsou. Procesor pochází od Samsungu a jde o vzdáleného příbuzného procesoru použitého v prvním iPhonu, je však jen starší a pomalejší.

Nejde však o nic překvapivého, první funkční prototypy se podobným způsobem staví vždy. Zkouší se různé komponenty i různé verze systému a teprve až je vše odzkoušeno, přijde ke slovu minimalizace.

   Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld, Zprávy SuperApple.cz + citace přímo v textu

 Zajímá vás dění v Apple světě a tradiční týdenní Apple novinky jsou pro vás málo? Pak právě pro vás jsou zde naše nové Zprávy.SuperApple.cz!